Kodėl verta stebėti gliukozės kiekį kraujyje?

Cukrinis diabetas gali išsivystyti ir su amžiumi, todėl „Eurovaistinės“ farmacininkė Jovita Aleknienė pataria kiekvienam, net ir neturinčiam šios ligos rizikos, profilaktiškai pasitikrinti. Anot jos, geriausia gliukozės kiekį kraujyje stebėti ilgesnį laiką – apie porą savaičių.

„Tai gali padėti atpažinti prediabetą, kada gliukozės kiekis kraujyje yra šiek tiek aukštesnis nei norma. Iš šios ligos ilgainiui gali išsivystyti ir cukrinis diabetas. Priešinga situacija, jei kasdien gliukozės kiekis kraujyje yra žemesnis nei norma – nesiimant prevencijos, gali išsivystyti hipoglikemija, kada gliukozės kiekis staiga nukrenta iki labai žemo skaičiaus. Taigi toks stebėjimas gali užkirsti kelią nelaukiamoms, pavojingoms ligoms“, – pasakoja J. Aleknienė.

Jovita Aleknienė

Kaip stebime širdies ritmą, taip ir gliukozę

Vaistininkė pasakoja, kad atsiranda vis daugiau naujų prietaisų, kurie lengvai pasitarnauja ne tik sergantiems cukriniu diabetu, bet ir visai sveikiems žmonėms. Pati cukriniu diabetu neserganti vaistininkė išbandė nuolatinio gliukozės stebėjimo sistemą.

„Bėgdami žmonės prietaisų pagalba stebi savo širdies ritmą, kiti skaičiuoja per dieną surinktus žingsnius. Tik retas susimąsto, kad taip pat galima stebėti, kaip į valgomą maistą reaguoja mūsų organizmas. Tam irgi yra skirti inovatyvūs prietaisai, vadinami nuolatinio gliukozės kiekio stebėjimo sistemomis. Prie rankos arba pilvo pritvirtintas jutiklis matuoja gliukozės kiekį, o visa informacija siųstuvu persiunčiama į telefoną arba kitą išmanųjį įrenginį, kuriame galima matyti visą informaciją apie gliukozės pokyčius“, – pasakoja J. Aleknienė.

Vaistininkės patirtis

Dešimt dienų prabuvusi su į ranką įvestu gliukozės kiekio matavimo aparatu vaistininkė šiandien sako, kad jau per pirmas dienas pamiršo jį turinti – ji galėjo drąsiai maudytis duše, vandens telkiniuose, laisvai judėti, sportuoti.

Skaidulų šaltiniai

„Kas labiausiai nustebino, jog aparatą labai lengvai ir be skausmo įsivedžiau pati sau, be niekieno pagalbos. Praėjus 24 valandoms jau galėjau telefono ekrane matyti, kaip po kiekvieno valgymo keičiasi gliukozės kiekis kraujyje. Pirmąkart jam pradėjus kilti patarčiau neišsigąsti. Tai yra normalus organizmo procesas, o praėjus kiek laiko skaičius vėl nukrinta. Sunerimti reikėtų tik tuo atveju, jei pernelyg pakilęs ar nukritęs gliukozės kiekis laikytųsi stabiliai“, – pasakoja J. Aleknienė bei priduria, kad šį aparatą taip pat galima įsivesti į pilvą arba virš sėdmenų.

Gali būti įdomu pažiūrėti, kaip skirtingas maistas veikia mūsų organizmą, pasakoja vaistininkė. Tai padėjo jai įsivertinti, kokius produktus reikėtų valgyti kaip įmanoma rečiau, o kurių išvis geriau atsisakyti.

„Šios dešimt dienų su gliukozės kiekio stebėjimo matuokliu privertė mane pačią ne kartą nusišypsoti. Visų pirma, net ir mėgstant greitą maistą, jutau, kaip stebint savo gliukozės kiekį kraujyje atsiranda motyvacija rinktis sveikesnes maisto alternatyvas.

Visgi įdomumo dėlei pabandžiau suvalgyti ir picos gabalėlį, kuris per visą šį laiką pralenkė visus mano gliukozės kiekio kraujyje rezultatus. Panaši situacija buvo suvalgius ir mangą, nuo kurio gliukozės kiekis užkilo labiau nei nuo deserto gabalėlio“, – šypsosi J. Aleknienė.

Aparatas išties jautriai sureaguoja ir į patiriamą stresą ir nerimą, pasakoja vaistininkė. Ji primena, kad stresas gali iššaukti gliukozės kiekio kraujyje padidėjimą, kadangi tuo metu kepenys išskiria daugiau gliukozės, norint palaikyti energiją.

„Kartais būna sunku patikėti, kad visos ligos prasideda nuo ilgalaikio streso. Tačiau matant, kaip tam tikros situacijos gali iššaukti gliukozės kiekio pokyčius išties stebina. Atrodo, porą dienų patyriau daugiau streso ir tai iškart atsiliepė mano gliukozės kiekio padidėjimui kraujyje. Man šis matuoklis padėjo asmeniškai pajusti, kokia mūsų emocinė sveikata yra neatsiejama fizinės“, – pasakoja J. Aleknienė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją