– Gal turite patarimų, kaip lengviau atskirti nuodingus grybus nuo nenuodingų?

– Jeigu nežinome, kokius grybus norime rinkti arba jų gerai nepažįstame, gal vis tik nerinkime, arba pasiimkime draugą, kuris tuos grybus tikrai pažįsta.

Beveik visi nuodingi grybai lengvai supainiojami su nenuodingais. Net ir vienas toks nuodingas grybas mūsų krepšelyje ir puode gali sukelti labai rimtų pasekmių.

– Ar tiesa, kad apsinuodyti galima netgi valgomaisiais naudingais grybais?

– Be abejo. Tai nėra tas tikrasis apsinuodijimas, apie kurį mes, kaip toksikologai, kalbame. Tai yra maisto toksikoinfekcija.

Jeigu mes tinkamai neparuošime grybų: jų neišvirsime, neiškepsime, jie gali būti pavojingi. Jeigu palaikysime kambario temperatūroje pora dienų, pvz., iš vakaro pavalgėme, palikome ant stalo, buvo šilta naktis, ryte tokie grybai jau nebėra tinkami valgyti.

Ne visi žmonės ir gali valgyti grybus. Vaikai, vyresnio amžiaus žmonės, turintys kasos problemų visgi gal galėtų tuos grybus palikti tiems, kurie tų problemų neturi.

Grybų patiekalas

– Jeigu suvalgius grybų skrandyje jaučiamas sunkumas, ima pykinti, ar reikėtų iškart įtarti apsinuodijimą?

– Iš esmės grybai yra sunkus maistas. Jie savyje turi chitino, kuris yra ir vėžiagyvių kiautuose. Jis praktiškai mūsų organizme nevirškinamas, todėl tą sunkumą gali jausti bet kuris, padauginęs grybų.

Jeigu pajaučiame sunkumą skrandyje, tai dažniausiai nėra labai pavojinga.

Jeigu per porą valandų atsiranda vėmimas, viduriavimas, greičiausiai arba kažkas negerai su grybų paruošimu, arba kažkas nelabai gerai su mūsų skrandžiu ar kasa. Greičiausiai tai nebus patys pavojingiausi grybai.

Bet jeigu visi tie požymiai pasireiškė, po 8–12 val. nuo grybų valgymo, tai jau yra šauktukas. Nes patys pavojingiausi grybai, pvz., žalioji, balkšvoji musmirė iš karto „neparodo savo nagučių“, reikia šiek tiek palaukti, bet pasekmės būna tikrai labai sunkios.

Jeigu iš karto pajaučiame, kad kažkas negerai, pastebėkime, kaip jaučiamės. Jeigu tie požymiai praeina, viskas gerai, galbūt tik nekartokime grybų porcijos, neskubėkime valgyti kito maisto.

Jeigu 1–2 kartus išvemsime, nereikia bijoti – mūsų organizmas stengiasi pašalinti, kas netinka, tai yra apsauginė reakcija.

Bet jeigu tas vėmimas, viduriavimas kartojasi 10–12 kartų, galbūt tada reikėtų susizgribti ir kreiptis į medikus arba bent pasitarti su jais.

Didžioji musmirė

– Paminėjote vėmimą, viduriavimą. Ar yra ir kitų apsinuodijimui grybais būdingų simptomų?

– Jeigu tai yra apsinuodijimas sunkiu maistu, gali būti spazminiai pilvo skausmai, kas susiję su viduriavimu. Gali būti ir silpnumas, netgi nedidelė temperatūra.

Grybai gali provokuoti sunkias ligas. Gali būti juosiančio pobūdžio pilvo skausmas, arba šiaip aštrus, intensyvus skausmas, nes grybai gali provokuoti kasos uždegimą, opaliges – tada jau ne grybų kaltė, o mūsų organizmas į juos taip reaguoja.

– Kaip suteikti pirmąją pagalbą, kai įtariamas apsinuodijimas grybais, jeigu žmogus po 8 val. pradeda vemti, viduriuoti ar prasideda ypatingi pilvo skausmai?

– Jeigu tai prasideda po 8–12 val. nuo to, kai suvalgėte grybų, tuomet tikrai reikia kreiptis į medikus. Geriau be reikalo kreiptis ir jums pasakys, kad viskas yra gerai, nes medikai daro tyrimus, kurie atsako į klausimą, ar tai pavojinga gyvybei, ar ne, negu pralošti laiką, kuris galėjo būti skirtas gydymui.

Apsinuodijimas pavojingais grybais dažniau prasideda nuo viduriavimo, ne nuo vėmimo. Jeigu simptomai yra vėlyvi ir prasideda viduriavimu, tai yra blogesnės prognozės ženklas.

Artimieji gali paskatinti tokius žmones kreiptis į medikus.

– Sakoma, jeigu grybus valgė daug žmonių, tačiau prastai pasijuto tik vienas, tai tikrai negali būti apsinuodijimas. Ar gali nutikti, kad blogai yra tik vienam žmogui?

– Tikrai taip būna, nes žmonės dažniausiai renka gerus grybus ir tas vienas netikęs gali tiesiog pasitaikyti vieno žmogaus lėkštėje, o ne pas visus.

– Minėjote, kad grybus reikia tinkamai paruošti. Kaip tai padaryti, kad jie atneštų daugiau naudos negu žalos?

– Reikia nepamiršti jų tinkamai išvalyti, nuplauti. Svarbi ir temperatūra, kadangi aukštoje temperatūroje bakterijos sunaikinamos – reikia pakankamai ilgai virti arba kepti bent jau mažiausiai 3–5 minutes. Žalių grybų nerekomenduočiau valgyti. Gal tai ir labai skanu, bet ne visais atvejais saugu.

– Ar yra maisto produktų ir gėrimų su kuriais grybų nederėtų valgyti drauge?

– Žinau vieną liaudies receptą, kurį žmonės mėgsta: musmires su degtine. To gerti nereikia – tai yra išoriniam vartojimui.

Grybai yra sunkus maistas ir visi gėrimai, kurie gali išprovokuoti skrandžio skausmus, sudirginimą, nelabai tinkamai.

Riebiame padaže su spirgučiais ir grietine kepti grybai bei alkoholis yra tiesus kelias į kasos uždegimą, kuris gali baigtis ir mirtimi.

Jeigu grybai su spirgučiais ir grietine yra tik kaip pagardas, bet ne pagrindinis patiekalas, gal ir nieko blogo. Bet tai gali būti tik kaip pagardas, tikrai ne pagrindinis patiekalas, nes tai yra labai riebus, sunkus maistas. Didelė tikimybė, kad skrandžiui tai gali labai nepatikti.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją