Elektroninės cigaretės dėl savo inovatyvumo, vartojimo modernumo ir madingumo, rodos, labiausiai pavergė paauglius ir jaunuolius, kuriems šios priemonės tapo neatskiriama fun dalimi.

Kita vertus, nuo 2000-ųjų metų, kai tik elektroninės cigaretės buvo pristatytos vartotojams, mokslininkams atsirado galimybė pasidalinti savo kelių dešimtmečių stebėsenos įžvalgomis.

Elektroninė cigaretė

Ką tik Amerikos širdies asociacijos pateiktose rekomendacijose apie el. cigarečių poveikį paauglių sveikatai pirmiausia pabrėžiama, kad, regis, svarbiausioji jų vartojimo paskirtis – kaip pagalbinė priemonė, norintiems mesti rūkyti – Amerikos vaistų ir maisto administracijos (FDA) iki šiol nėra patvirtinta.

Beje, šiandien suskaičiuojama daugiau nei 200 e-cigarečių prekės ženklų.

Didėjant sveikatos problema

Veipinimas puikiai paauglių atpažįstamas žodis. Labai nusivyliau išgirdęs keletą istorijų, kaip dešimtmečiai į vasaros stovyklas atvyksta su e-cigaretėmis arba tėvai esą paaugliams nuperka e-cigaretes, tik kad jų neįsigytų iš nepažįstamųjų nežinia kokiais skysčiais užpildytomis laikmenomis.

Elektroninės cigaretės taip pat išgyvena nuolatinę technologinę evoliuciją: produktai skirstomi kartomis bei pristatomi įvairiausių formų (pvz., USB rakto pavidalo, pripildyti dideles koncentracijos nikotino tirpalu), kartu ir pavojingesnės, leidžiančios garinimo metu pasiekti tokia pat nikotino koncentraciją kraujyje, kaip ir rūkant įprastas cigaretes.

Elektroninės cigaretės

Pripažįstama, kad dar iki galo nėra žinomas e-cigarečių saugumas (tiesiog trūksta ilgalaikių stebėjimo duomenų), tačiau keletas nedidelės imties tyrimų neleidžia abejoti toksiniu poveikiu širdžiai ir plaučiams.

Be nikotino, e-cigaretėse yra daug įvairių skoninių komponentų, kurie iki šios buvo naudojami konditerijoje, tačiau nėra žinoma, koks šių veiklių medžiagų poveikis, tolimesnis metabolizmas yra jas įkvėpus.

E. cigarečių sudėtyje yra gausu įvairių termiškai neatsparių organinių dalelių, kurios kaitinant skyla į įvairias toksines medžiagas: acetaldehidus, akroeiliną, farmaldehidą, beje, panašiai kaip ir rūkant įprastas cigaretes. Įrodyta, kad e-cigarečių aerozolis sukelia iškreiptą kepenų fermentinės sistemos atsaką bei galimai kai tam tikrų kancerogeninių metabolitų susidarymą.

Kita vertus, žinome, kad nikotino poveikis yra ilgalaikis ir reikia kelių dešimtmečių plaučių ir širdies ligoms išsivystyti. Taigi, veipintojams šio poveikio vertinimas yra dar ankstyvas.

Gyvybei pavojingos būklės

Dar 2019 m. Amerikoje stebėti nauji e-cigarečių paaugliams sukeliami ūmūs ir grėsmingi plaučių pažeidimo atvejai (angl. EVALI), kuomet progresuojantis dusulys, kosulys buvo lydimas kitų organų pažaidos: ūminiu pilvo ir krūtinės skausmais, pykinimu, vėmimu, užsitęsusiu karščiavimu, nuovargiu, kūno svorio netekimu. Įtarta, kad šios būklės išsivystymą galimai nulėmė sąveika su papildomai garinamomis kanabinoidinėmis medžiagomis.

El. cigarečių iškvėpto aerozolio sudėtis

Vien iki 2020 m. vasario mėn. JAV registruoti 2 807 EVALI susirgimo ir mirties atvejai.

Poveikis plaučiams

E-cigaretės didina plaučių reaktyvumą, bronchų vidinės sienelės pokyčius, skatina produktyvesnį kosulį, gausesnio sekreto išsiskyrimą ir gali lemti net bronchų kišenių (bronchektazių) išsivystymą, taip pat predisponuoja bronchų astmą bei lėtinę obstrukcinę plaučių ligą.

Įrodyta, kad rūkant e-cigaretes sumažėja ir bronchų epitelio imunoreaktyvumas – gebėjimas apsisaugoti nuo bakterijų ir virusų patekimo. Suaugusio žmogaus kvėpuojamasis plaučių plotas sudaro apie 70 m2 ir yra padengtas paviršine plėvele, visu paviršiumi absorbuojančia į organizmą įkvepiamas daleles.

Plaučių audinys pilnai susiformuoja sulaukus 20 metų. Todėl ankstyvas veipinimas, tikėtina, kad daro įtaką plaučių vystymuisi – audinys tampa nepilnaverčiu ir pažeidžiamu.

Poveikis širdžiai ir kraujagyslėms

Neabejotina, kad e. cigaretės neigiamai veikia širdies ir kraujagyslių sistemą, sukeldamos ankstyvus kraujagyslių sienelės pokyčius – kraujagyslių standumą, endotelio funkcijos pažaidą, lemiančios kraujospūdžio didėjimą.

Elektroninė cigaretė

Ilgalaikis e-cigarečių poveikis yra susijęs ir su simpatinės sistemos tonuso didėjimu: bent 30 min. kasdienis veipinimas sąlygoja pulso didėjimą.

Dauguma e-cigarečių vartotojai yra paaugliai, jaunuoliai, kuriems tiek plaučių, tiek širdies sistemos nėra pilnai susiformavusios, tad jų poveikį galime vertinti kaip ypač klastingą. Ateityje, tikėtina, tai sąlygos ankstyvą širdies ir kraujagyslių ligų pasireiškimą.

Poveikis kitoms sistemoms

El. cigaretės sukelia neigiamą poveikį miego kokybei, daro įtaką psichinei sveikatai, pažintinėms funkcijoms ir sukelia priklausomybę.

Tai gali lemti ir pakitusią jaunuolio socialinę elgseną bei visą gyvenimą trunkančią priklausomybę bei ligotumą.

1 pav. Elektroninės cigaretės sandara

Vietoje epilogo

Dar 1852 m. poetas Antanas Baranauskas, būdamas vos 17 m., jaunystės dienoraštyje įsipareigojo laikytis taisyklių kasdieniams užsiėmimams, pramogoms ir kitiems dalykams, kol būsiąs mokykloje.

Viena jų, kurios pasižadėjo nuolat laikytis – „Nerūkyti jokios rūšies tabako, nes tai vargina krūtinę, reikalauja bereikalingų išlaidų ir yra džiovos šaltinis“.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)