Pokovidinis sindromas“ arba „ilgalaikis kovidas“ yra vis dažniau medikų linksniuojamos diagnozės, kuomet kalbama apie COVID-19 infekcijos liekamuosius reiškinius. Yra žinomi ir dažniausi ilgalaikės COVID-19 infekcijos požymiai. Tarp jų – nuolatinis nuovargis, suprastėjusi atmintis, dusulys, užsitęsęs kosulys, atsiradę širdies „permušimai“ ir pan. 

Dabar mokslininkai siūlo simptomų sąrašą papildyti dar bent dviem naujais požymiais, paaiškėjusiais po naujausio tyrimo.

Išskyrė dvi dideles žmonių grupes

Dar prieš pusmetį Kauno klinikų Reabilitacijos klinikos vadovas profesorius Raimondas Kubilius „Žinių radijo“ laidoje „Aktualusis interviu“ sakė, kad pagal ilgalaikius liekamuosius požymius persirgusius COVID-19 infekcija pacientus galima suskirstyti į dvi dideles grupes.

Viena grupė – pacientai, kuriems ūminė COVID-19 infekcija komplikavosi kvėpavimo funkcijos sutrikimu ar kitų organų pažaida ir dėl to jie gydyti ligoninėje, o po to su liekamaisiais reiškiniais išleisti toliau gydytis į namus arba nukreipti tolimesniam sveikatą grąžinančiam reabilitaciniam gydymui.

Antra didelė grupė – žmonės, kurie persirgo lengvos arba vidutinės eigos COVID-19 infekcija ir gydėsi ligą namie, nesikreipdami į gydymo įstaigas. Tik vėliau šeimos gydytojas jiems diagnozavo pasveikimą po ūminės infekcijos.

„Kaip mūsų tyrimas rodo, bemaž 9 procentams tų žmonių liga įgavo lėtinės ligos pavidalą. Tai reiškia, kad nuo šeimos gydytojo konstatuoto pasveikimo dėl ūminės infekcijos ta liga po keturių savaičių tęsėsi su tais pačiais požymiais arba pakeitė savo veidą ir įgijo naujų požymių. Tai – užsitęsę ilgalaikiai liekamieji COVID-19 infekcijos požymiai. Šią grupę mes įvardijame, kaip pacientus, kuriems ūminis infekcinis susirgimas komplikavosi pokovidiniu sindromu“, – pasakojo profesorius R. Kubilius.

Visą interviu su profesoriumi galite rasti čia.

Simptomai gali atsirasti ir po keliolikos savaičių

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (6)