Šeškinės poliklinikos I šeimos medicinos skyriaus vedėja Natalija Šertvytienė LNK žinioms paaiškino: „Geomagnetinės audros veikia visus žmones, tačiau tiesiog ne visi jaučia.“

Specialistai aiškina: liepa – magnetinių audrų metas.

„Faktas, kad beveik daugiau kaip 50 proc. žmonijos jaučia tas magnetines audras“, – teigė „Vilnius Tech“ Fotoelektros technologijų laboratorijos vedėjas profesorius Artūras Jukna.

Labiausiai veikiami žmonės, sergantys širdies ir kraujagyslių ligomis.

„Jos gali siųsti signalus. Atsiranda deguonies stygius kokiame nors organe. Dėl tos priežasties reikia aktyviau veikti širdžiai. Gali siųsti signalą apie raumenų tonuso sumažėjimą arba padidėjimą. Taip atsiranda tam tikras nevalingas raumenų susitraukimas, kuris sukelia skausmą“, – simptomų priežastis vardijo profesorius.

prof. Artūras Jukna

Kardiologijos skyriai pradėjo pildytis praėjusią savaitę, bet po savaitgalio pacientų nesumažėjo, nors magnetinės audros intensyvumas, anot specialistų, nuslopo liepos 23-iąją.

„Nebetelpa ligoniai. Gydytojai dirba maksimaliu pajėgumu“, – teigė Vilniaus miesto klinikinės ligoninės kardiologas daktaras Mykolas Biliukas. Visą LNK interviu su šiuo gydytoju apie magnetines audras rasite čia.

Mykolas Biliukas

Gydytojas paaiškina: magnetinė audra – tai saulės žybsnių srauto sukeltas stresas organizmui. Prireikus pagalbos, atsiradus blogumui, skausmui krūtinėje, būtina sumažinti fizinį krūvį, žmogų paguldyti, atpalaiduoti kaklą, kad būtų lengviau kvėpuoti.

„Fizinį krūvį labai veikia emocijos. Būtinai reikia žmogų raminti, kadangi jis jaudinasi dėl savo būklės, – tai yra normalu. Bet tas jaudulys, žinote: kai mes jaudinamės, mūsų širdis plaka labai tankiai, emocijos sukyla, tad reikia nuraminti, kad širdis gautų kuo mažesnį krūvį.

Reikia, kad žmogus gulėtų ramiai, nesijaudintų ir lauktų medikų pagalbos“, – patarė Greitosios medicinos pagalbos stoties dispečerinės vadovas Mindaugas Kliukas.

Magnetinių audrų plika akimi nepamatysi, bet jas gali pajusti ir visiškai sveiki, tik jautresni žmonės.

„Jautriausias mūsų audinys yra nervų sistema. [Veikiant magnetinėms audroms], pradeda skaudėti galvą neaišku dėl ko, sutrinka miegas“, – vardijo gydytojas M. Biliukas.

Jam antrino gydytoja N. Šertvytienė: „Kai kurie jaučia bendrą silpnumą, vieniems svaigsta galva, gali trikti širdies ritmas, atsirasti permušimų širdies plote ir labai dažnai svyruoja kraujospūdis.“

Gydytojas M. Biliukas sakė: „Dar ta banga tebevyksta ir žinau, kad po savaitės kitos turėsime šitų magnetinių audrų pasekmių – vanduo plaučiuose sunkesniems ligoniams ir taip toliau.“

Pasak gydytojo, vien jų įstaigoje per savaitgalį skyriuje mirė trys žmonės. Su audromis to tiesiogiai sieti negalima niekaip, tačiau kardiologas kalba apie bendrą negaluojančių situaciją ir stebisi: tokio savaitgalio seniai nebuvo.

Gydytojai pastebi: būna, kai pajutę negalavimų žmonės pagalbos neieško, bet supanikavę griebiasi vaistų. Kartais per daug – visų iš eilės.

„O tada padaugėja trombinių komplikacijų, sustiprėja dusuliai, sutinsta kojos“, – sakė M. Biliukas.

Anot mokslininkų, magnetinės audros – tai stiprus neperiodinis Žemės magnetinio lauko pokytis. Tokios audros kyla, suaktyvėjus Saulės srautui Žemės link.

„Tai yra plazmos rutulys. Jis nuolat verda, kunkuliuoja, panašiai kaip puodas kunkuliuoja, verdant vandeniui, kai net dangtis kilnojasi“, – pasakojo A. Jukna.

Tokios audros vyksta nuolat, bet šiltuoju periodu žmogus jas gali pajusti labiau.

„Pajuntame stipriau, nes dalelės gali lengviau ir giliau prasiskverbti pro Žemės atmosferą“, – paaiškino A. Jukna.

Nuo magnetinių audrų nepasislėpsi, tačiau galime sau pagelbėti ir be didelių pastangų.

„Reikia gerai išsimiegoti, būti gryname ore, planuoti savo darbą taip, kad jis nebūtų sunkus, fizinis“, – patarė N. Šertvytienė.

M. Kliukas sakė: „Mes tiesiog patariame labiau mylėti save. Neverskite savęs dirbti daržuose per karščius, neikite pasivaikščioti, jeigu artėja audra.“

Neplanuoti ilgų kelionių, vartoti raminamųjų augalinės kilmės preparatų, papildomai vartoti magnio ir, žinoma, skysčių taip pat reikalinga ir saugantis nuo karščių, kurių dar sulauksime.

„Šilčiausia šią savaitę bus antradienio diena – daug kur oras sušils iki 23–28 laipsnių šilumos. Kaip matome, 30 laipsnių jau neturėtų pasiekti“, – prognozavo Lietuvos hidrometeorologijos tarnybos sinoptikas Vytautas Sakalauskas.

Vytautas Sakalauskas

Jau trečiadienį temperatūra turėtų nukristi iki 18 laipsnių, tokį 10 laipsnių temperatūros svyravimą lydės trumpalaikis lietus ir perkūnija.

„Vėjo gūsiai tuoj turėtų kai kur pasiekti 14 m/s. Škvalinio stipraus vėjo lyg ir nematyti“, – sakė V. Sakalauskas.

Kita magnetinė audra prognozuojama paskutinėmis liepos dienomis.

Visą „LNK žinių“ siužetą galite matyti čia: