Mykolas Biliukas
Kokią įtaką mūsų organizmui daro magnetinės audros, LNK laidai „Vidurdienio žinios“ pasakojo Vilniaus miesto klinikinės ligoninės kardiologas daktaras Mykolas Biliukas.

– Daktare, kaip atpažinti magnetinių audrų sukeltus negalavimus? Kada šiomis dienomis blogos savijautos priežastis yra karštis, o kada magnetinės audros?

– Poveikis ir simptomai yra gana panašūs. Magnetinės audros yra saulės žybsnių srauto sukeltas stresas organizmui. Tai – vienas iš stresų, kaip, sakysime, sprogimas, nelaimė – vienas iš stimuliatorių. O jau atsakymai visų yra panašūs.

Kaip veikia magnetinės audros? Jos per biologiškai aktyvius taškus pasiekia mūsų smegenis. Smegenys apdoroja informaciją ir tonizuoja simpatinę nervų sistemą, kuri yra mus greitinanti, kaip sakysime, greičio pedalas mašinoje. Jautriausias mūsų audinys yra nervų sistema. [Veikiant magnetinėms audroms], pradeda skaudėti galvą neaišku dėl ko, sutrinka miegas, iki šiol normaliai veikę vaistai staiga pradeda nebekoreguoti nei kraujospūdžio, nei permušimų. Staiga nei iš šiol, nei iš to prasideda dusulys, permušimai, sutrinka širdies ritmas.

Migrena

Dabar čia atėjau iš palatos. Nusistebėjau, kad per paskutines dvi paras užsipildė mūsų skyrius ir kiti vidaus ligų skyriai – nebetelpa ligoniai. Gydytojai dirba maksimaliu pajėgumu. Gal ir daugiau būtų tokių pacientų, jeigu jie kreiptųsi.

Tada pradedi galvoti: o kas čia atsitiko? Buvo įprastinė padėtis ir staiga matome – pranešimai eina, kad artėja magnetinis neramumas.

– Kaip tik dabar magnetinės audros – pačios aktyviausios. O kokie yra pacientai? Ką labiau veikia magnetinės audros – kokio amžiaus moteris, vyrus?

– Labai įdomu, kad veikia įvairiausio amžiaus pacientus. Mes atlikome savo tyrimus, patikrinome, kaip sunkiau sergantys pacientai su miokardo infarktais jaučiasi, kaip vartoja vaistus ir pastebėjome, kad, jeigu jie yra bendro sunkaus stovio, tai vaistų vartojimą smarkiai suintensyvina: prieš magnetinę audrą padidėja tablečių, konkrečiai – nitroglicerino, suvartojamumas 1,5 karto, per magnetinę audrą – 7 kartus virš vidurkio, kitą dieną po magnetinės audros 5 kartus viršija įprastą foną, po to – 2,6, o trečią dieną tai praeina.

Žmonės be reikalo nitroglicerino negeria, patys nežinodami, kodėl jį geria. O geria jį dėl to, kad suintensyvėja skausmai krūtinėje.

Širdis

– Suintensyvėję skausmai krūtinėje, galvos skausmai – kas dar gali būti dėl magnetinių audrų?

Silpnumas. Pakerta kojas. Tas dienas traukia pacientus lova, ima tingėjimas, sutrinka miegas, atsiranda nervingumas, muša prakaitas.

Pirmoji įsijungia neurologinė simptomatika. Po to seka širdies ir kraujagyslių sistemos bėdos: trinka ritmas – ilgą laiką buvęs normalus staiga jis išsimuša. O kai sutrinka širdies ritmas, žmonės sako: „Netraukia variklis. Ten, kur užlipdavau neuždusęs, nebegaliu – reikia pakeliui pastovėti“.

Ir tie tokie atkaklūs ritmo sutrikimai, gydyti tam tikrais vaistais, kad būtų normalus tas ritmas, staiga nei iš šio, nei iš to išsiderina. O kai sutrinka širdies ritmas, padaroma klaida, kad paskui pablogėjusią sveikatą neseka gydymo pakoregavimas – geria vaistus, kaip gėrė iki šiol, o tada padaugėja trombinių komplikacijų, sustiprėja dusuliai, sutinsta kojos.

Dar ta banga tebevyksta ir žinau, kad po savaitės–kitos turėsime šitų magnetinių audrų pasekmes: vanduo plaučiuose sunkesniems ligoniams ir taip toliau.

Jautresnės nervų sistemos sveikesni žmonės irgi į tai reaguoja.

– Pranešama, kad magnetinės audros suintensyvės liepos pabaigoje. Tada jos bus gal silpnesnės, bet ilgesnės. Taigi, ką daryti?

– Iš anksto žinoti, kada bus magnetinė audra, mes negalime – nėra tokio prietaiso. Reikia žiūrėti saulės dėmių aktyvumą. Iš ten ateina komanda būti magnetinėms audroms Žemėje. Ir jeigu ten padaugėjo tokių juodųjų dėmių išsiveržimų, kas matuojama Wolfo skaičiais, jų per mėnesį susidaro daugiau kaip 50, reiškia po 2–3 dienų Žemėje bus magnetinė audra.

Magnetinės audros veria kiaurai pastatus. Čia yra spinduliuotė. Tai yra plazminio aktyvumo magnetinis laukas sukeltas.

Per magnetines audras reikia eiti į lauką ir ten judėti fiziškai. Kada mūsų molekules pajudina magnetinis laukas, pagerėja medžiagų apykaita. Svarbu nepersistengti, ne pradėti maratonus reikia bėgioti, bet sakingai vaikščioti iki lengvo dusulio, iki lengvo suprakaitavimo kelis kilometrus, apsisaugant nuo karščių.

Šiek tiek reikia pradėti elgtis kitaip negu elgdavomės tarp magnetinių audrų: vengti stresų, būti ramesniems. O kas yra stresas? Tai yra kiekvienas veiksmažodis, prie jo prikabinus priešdėlį „per-“. Be priešdėlio „per-“ viskas galima, su „per-“ – net melstis per smarkiai nereikėtų, nes gali kaktą persiskelti į žemę.

Dr. Karl atsakė į klausimus apie tai, kiek vandens reikia gerti ir kas nutinka tapus veganu.

– Ar vanduo šioje situacijoje padėtų?

– Labai padeda, nes pagyvėja medžiagų apykaita, veikia simpatinė nervų sistema. Taigi, mums reikėtų daugiau skysčių, daugiau prakaituoti, šlapintis irgi į naudą.

– Ir nesinervinti?

– Taip. Ir neorganizuoti masinių renginių su alkoholio pavartojimu, su parūkymu, su krosais, aštrūs posėdžiai aukštose instancijose turėtų ramiau vykti, ypač magnetinių audrų metu.

Gražu būtų, jeigu Seime atsispindėtų, kada magnetinės audros bus stipresnės negu magnetinių audrų indeksas 5.

Visą LNK laidos „Vidurdienio žinios“ siužetą galite matyti čia: