NKC direktorius Daumantas Gutauskas džiaugiasi, kad uostamiestyje pirmaisiais COVID–19 pandemijos metais šiek tiek sumažėjęs kraujo donorų skaičius, pastaraisiais metais grįžta į įprastas vėžes. 2020 m. kraujo NKC Klaipėdos skyriuje dovanojo 13,2 tūkst. donorų, pernai – beveik 14,3 tūkst. donorų, o šiemet, tikimasi, geradarių bus ne mažiau nei praėjusiais metais.

„Šis padėkos vakaras tai galimybė tarti nuoširdų „ačiū“ tiems žmonėms, kurie reguliariai duoda kraujo gelbėdami kitų bendrapiliečių gyvybes ir padėdami jiems greičiau sveikti. Viena donacija padeda trims pacientams, todėl kviečiu visus geros valios žmones rasti laiko, užsukti į artimiausią kraujo donorystės centrą ir atminti – niekada nežinome, kada tokios pagalbos gali prireikti mums patiems“, – sako D. Gutauskas.

 Daumantas Gutauskas

Jo teigimu, Klaipėdos padalinyje kiekvieną mėnesį vidutiniškai kraujo duoda 1200 kraujo donorų. Uostamiestyje, kaip ir visoje Lietuvoje, kraujo duodančių vyrų ir moterų santykis yra panašus – vyrai sudaro 53–55 proc., moterys 45–47 proc. visų kraujo donorų.

Renginyje dalyvausiantis ir kraujo planuojantis duoti Klaipėdos meras V. Grubliauskas teigia ir pats kelis kartus per metus užsukantis į kraujo donorystės centrą bei jaučiantis pagarbą tiems žmonėms, kurie tai daro dar dažniau.

„Džiugina, kad donorų gretos gausėja, kad suvokimo kaip tai svarbu ir reikalinga – daugėja, tad tikiuosi, kad ši kraujo donorystę skatinanti akcija Klaipėdoje įkvėps dar daugiau klaipėdiečių tapti kraujo donorais. Todėl ir kviečiu – nelaukime, neatidėliokime, nedvejokime, raskime savyje ryžto ir noro padėti kitam nelaimėje ar bėdoje, kuomet mūsų kraujas gali būti tuo lemiamu lašu gyvybės taurėje gelbėjant kito žmogaus gyvybę“, – sako V. Grubliauskas.

Penktadienį, liepos 1 d., aikštėje šalia prekybos centro „Studlendas“ įsikursiančioje Nacionalinio kraujo centro palapinėje nuo 12 iki 18 val. klaipėdiečiai ir miesto svečiai galės duoti kraujo. Tiesa, NKC įspėja, kad oro temperatūrai pakilus virš 27 laipsnių, dėl donorų saugumo paaukoti kraujo lauke nebus galima. Tokiu atveju dovanoti kraujo bus galima šalia prekybos centro „Studlendas“ įrengtoje atskiroje patalpoje. 12 val. šalia kraujo centro palapinės darbą pradės edukacinės dirbtuvėlės, kur miestiečiai galės dalyvauti įvairiose veiklose, susijusiose su grafikos ir tekstilės darbais. Čia dirbs asistentai, kurie kvies praeivius dalyvauti veiklose. Renginio metu bus vaišinama renginio rėmėjų vaišėmis – mineraliniu vandeniu, sausainiais, gira, kepta duona.

16 val. prasidės nusipelniusių kraujo donorų apdovanojimai, kuriuose dalyvaus NKC atstovai, Klaipėdos meras V. Grubliauskas. Geradariams bus įteikiami nusipelniusių donorų pažymėjimai ir gėlės. Nuo 16 iki 18 val. koncertuos grupė „Baltasis Kiras“.

NKC primena, kad Lietuvoje kas mėnesį donorai padovanoja vidutiniškai 2,35 tūkst. litrų kraujo. Per 2021 m. iš viso buvo daugiau nei 64 tūkst. dotacijų, kuomet surinkta beveik 29 tūkst. litrų kraujo. Aukoti galima nuo 18 iki 65 metų amžiaus: vyrai per metus gali duoti kraujo šešis kartus, moterys – keturis. Tiesa, gali būti taikomi tam tikri apribojimai dėl sveikatos būklės ar neseniai įvykusios operacijos.

Nacionalinis kraujo centras toliau tęs turą per Lietuvą pagerbiant nusipelniusius kraujo donorus.

Liepos 8 d. Panevėžys, Laisvės aikštė
Liepos 15 d. Kaunas, Nepriklausomybės aikštė
Liepos 22 d. Šiauliai, Prisikėlimo aikštė

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją