Būna keliautojų, kuriems skrydis dėl aštraus skausmo ausyse tampa tikra kančia. Labiausiai į medikų perspėjimus dėmesį turėtų atkreipti sloguojantys. Mat sloguojant ir skrendant lėktuvu gali grėsti rimtos komplikacijos.

„Jei turime slogą, apkrova ausiai yra žymiai didesnė ir tada didėja tikimybė ausies infekcijai, būgnelio plyšimui ar labai stipriam ausies skausmui, kuris gali likti po skrydžio“, – LNK žinioms sakė „Gintarinės vaistinės“ vedėja Giedrė Tautkevičienė.

Jei skausmas užsitęsia, būtina pasirodyti gydytojui, kad būtų patikrinta, ar neatsirado būgnelio pažeidimas.

„Tokiu atveju reikia nedelsiant kreiptis į gydytoją otorinolaringologą. Gali kartais pasvaigti galva. Tada irgi reikia kreiptis į gydytoją“, – sakė Respublikinės Vilniaus universitetinės ligoninės gydytoja otorinolaringologė Violeta Pčalinienė. Tokiu pacientų, pasak gydytojos, pasitaiko tikrai nemažai.

Kai kuriais atvejais gali prireikti ir chirurginio gydymo. Jei kamuoja stipri sloga, verta pagalvoti, ar išvis rizikuoti.

„Jei sloga labai intensyvi, reikėtų pagalvoti apie skrydžio atidėjimą“, – sakė vaistininkė.

Gydytoja V. Pčalienė taip pat pataria nenumoti ranku.

Jei skrydžio atidėti nepavyksta, padėti gali tam tikri preparatai.

„Planuojantiems skrydį lėktuvu, norint išvengti ausų užgulimo, patariama į nosį įpurkšti specialų purškalą“, – sakė „Camelia“ vaistininkė Ieva Šlėgutė.

Galima naudoti tiek geriamus, tiek purškiamus dekongestantus, kurie padeda atpalaiduoti gleivinę.

Pas gydytojus patenka ir tie, kurie skrydžio dieną ausis sugeba apkrauti dvigubai.

„Toks atostogų kokteilis, kai ryte giliai nardė, o po pietų sėdo į lėktuvą ir skrenda namo. Toks atostogų kokteilis dažnai pasitaiko“, – kalbėjo V. Pčalinienė.

Specialistai keliaujantiems pataria į sveikatą nežiūrėti pro pirštus ir keliaujant pasirūpinti apsauga nuo saulės, turėti tvarsčių, pleistrų, dezinfekcijos priemonių, preparatų nuo virškinimo sutrikimų. Tai gali būti gerosios bakterijos, pagalba viduriuojant ar sustojus skrandžiui. Taip pat verta turėti vaistų nuo karščiavimo ir galvos skausmo.

Visą LNK žinių reportažą galite rasti čia: