Sveikatos sveikatai – tai ko labiausiai ir norėtume dovanoti savo Tėvams, kuriuos pirmiausia turėtume apsaugoti nuo širdies ir kraujagyslių ligų. Deja, Lietuva pasaulyje atpažįstama kaip labai didelės širdies ir kraujagyslių ligų išsivystymo rizikos šalis. 2020 m.

Europos kardiologų draugijos pristatytose lietuvaičių rizikos vertinimo skaičiuoklės negailestingos: sulaukus 40 metų, nepriklausomai nuo lyties, cholesterolio koncentracijos, kraujospūdžio dydžio, vien pagal rūkymo faktą pacientui nustatome labai didelę galimą širdies infarkto, insulto, ar net šių ligų mirtimi besibaigiančių komplikacijų išsivystymo riziką.

Deja, sulaukus 55 metų jau visi, be išimties patenkame į širdies ir kraujagyslių ligų spąstus. Ne veltui šis laikotarpis ypatingai reikalauja atidos savo sveikatai ir kruopštaus ŠKL rizikos veiksnių vertinimo ir valdymo.

Pirmiausia laikytis pažingsninės metodikos iš pažiūros sveikiems save laikantiems Tėčiams:

1. Pradžių pradžia – mesti rūkyti arba bent sumažinti surūkomų cigarečių kiekį. Rūkančiojo argumentas, kad tai neįmanoma – silpnas, nes patyrusieji infarktą meta arba reikšmingai sumažina surūkomų cigarečių kiekį iš karto. Paprastai, per dieną. Dar tvaresnis sprendimas – visiems šeimoje mesti rūkyti. Dukros arba sūnaus el. cigarečių nerūkymas – puikus paskatinimas Tėvui ir Mamai mesti rūkyti.

2. Arterinis kraujospūdis > 140 mmHg reikšmingas rizikos veiksnys. Kita vertus, vyresniems nei 65 m. leidžiamos nedidelės išimtys palaikyti AKS < 150, jeigu toleruoja. Beje, moterims netgi nežymiai padidėjęs AKS yra ženklus rizikos veiksnys ŪMI išsivystymui.
Namuose esančio kraujospūdžio aparatą būtina reguliariai patikrinti, matuotis pagal taisykles, ir beje, nenaudoti riešinio kraujospūdžio aparato.

3. Žinoti savo blogojo (mažo tankio) cholesterolio vertę, kuri priklausomai nuo įvertintos kardiovaskulinės rizikos turėtų siekti nuo 2,6 mmol/l (kai rizika maža) iki mažiau 1,4 mmol/, kai ŠKL rizika labai didelė.

Išsamus cholesterolio formulės tyrimas vyrui sulaukus 40 m., o moteriai – 50 m. atliekama nemokamai pagal valstybės vykdomas prevencijos programas. Kita vertus, tyrimo kaina prilygsta keletos kavos puodelių kainai.
Sveikatos politikai skaičiuoja, jog sumažinus žmonių cholesterolio kiekį kraujyje bent 1 mmol/l, reikšmingai sumažintume ir mirtingumą dėl ŠKL.

4. Žinome, kad vyresni žmonės, ypač vyrai nenoriai kreipiasi į gydytojus, iš dalies tai lemia ir vis dar sudėtingas tam tikrų sveikatos paslaugų prieinamumas. Tėčius turime raginti, nes kai nustatoma vidutinė ar didelė ŠKL rizika, net jokių simptomų nejaučiant, būtinas vaistų vartojimas – ir tai inicijuoja Jūsų šeimos gydytojas.

5. Didinkime pacientų įsitraukimą į drausmingą vaistų vartojamumą. Neretai, geriau pasijutę, mažina, ar net nutraukia vaistų vartojimą. Atminkime, kad ŠKL rizikos mažimas vyksta visą gyvenimą, o vaistus vartoti tenka iki gyvenimo pabaigos, kad išlaikyti reikiamas cholesterolio ir kraujospūdžio vertes.

Deja, vis dar išlieka pagunda pacientams keisti į vaistus į tariamai efektyvesnius, kuriuos vartoja giminaitis arba laiptinės kaimynas, ar pasiduoti medijų reklamai ir pradėti vartoti keletą (kartais keliolika kartų brangesnius!) maisto papildus.

Širdis

6. Reguliarus fizinis aktyvumas arba žingsniamačiu nueinamas žingsnių skaičius puikus kasdienio fizinio aktyvumo matas. 10 000 žingsnių per dieną arba 30-45 min. vidutinio intensyvumo aerobinė veikla (pvz., važiavimas dviračiu, spartesnis ėjimas) - nuostabus biobalzamas širdžiai.

15 minučių intensyvaus fizinio aktyvumo per dieną sumažinti mirtingumą dėl visų priežasčių daugiau nei 20 proc.

7. Tais atvejais, kai yra diagnozuotas cukrinis diabetas arba lėtinė inkstų liga – būtinas reguliarus gydytojų sekimas. Šios dvi ligos reikšmingai katalizuoja širdies ir kraujagyslių lig vystymąsi.

8. Kaip reikšmingą rizikos veiksnį įvertinkime ir artėjantį šiltąjį vasaros periodą. Šiuo laikotarpiu vyresnio amžiaus pacientams būtina užtikrinti mineralizuoto vandens iki 1,5 litro suvartojimą. Skysčių ir mineralų netekimas reikšmingai įtakoja ŠKL vystymąsi.

9. Skatinkime Tėvus įsitraukti ir į pagal amžiaus tarpsnius rekomenduojamas kitų lėtinių bei onkologinių ligų (krūties, prostatos vėžio ir kt.) profilaktines programas.

10. Lankykime artimuosius ir įgyvendinime aukščiau išvardinta nuostatas. Biblijoje primenama, kad linksma širdis gydo kaip vaistai, o prislėgta džiovina kaulus.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją