Nacionalinio visuomenės sveikatos centro (NVSC) entomologė Milda Žygutienė LNK Žinioms pasakojo, kad erkės įsisiurbusios maitinasi ne vieną dieną – kartais įsikabinusios gali būti net savaitę, joms tinka visų šiltakraujų gyvūnų kraujas. Šitokiu būdu jos išsibarsto po įvairias teritorijas.

Erkinio encefalito viruso gamtinis rezervuaras yra smulkieji graužikai – jų kraujyje cirkuliuoja ir erkinio encefalito, ir Laimo ligos sukėlėjas. Įsisiurbusi tokio graužiko kraujo, erkė gauna ligos sukėlėją, kurį perduoda įsisiurbusi į kitą auką.

Pasimaitinusi erkė iškrenta – jei iškrenta į pievą, ten toliau gyvena ir ieško naujų aukų. Jomis tampa ir naminiai augintiniai.

Milda Žygutienė

„Jei šuo toks, kaip haskis, kuris turi labai tankius plaukus, tai erkė ilgą laiką negali patekti prie kūno, kad įsisiurbtų. Tokiu atveju yra galimybė, kad erkė perropos ant šeimininko“, – sakė M. Žygutienė.

Nors žmonės galvoja, kad kiemas yra saugi teritorija ir ten erkių nėra, iš tiesų, pasak specialistės, dauguma užsikrečia būtent gyvenamosiose teritorijose.

„Viena iš prevencijos priemonių yra ta, kad nereikia žolei leisti užaugti aukštesnei nei 10 cm nuo pat ankstyvo pavasario pradžios. Nes erkėms tai nėra tinkama terpė, kur jos galėtų daugintis ir veistis“, – kalbėjo LNK pašnekovė.

Erkė

Jei teritorijoje, pavyzdžiui, parke, žolė nenupjauta, M. Žygutienė pataria vaikščioti tik takeliais ir neiti per arti aukštos žolės.

„Jei nėra galimybės nupjauti visą teritoriją, reikėtų nupjauti bent šalia takelių kelis metrus. Bent jau tokį plotelį“, – sakė M. Žygutienė.

Nuo erkinio encefalito jau seniai yra išrasti ir visiems prieinami skiepai, tačiau ne visi lietuviai skuba pasiskiepyti.

„Skiepijasi ne taip noriai, kiek reikėtų, ir kiek sako specialistai. Pagal Pasaulinės sveikatos organizacijos rekomendacijas, tiems turistams, kurie vyksta į šalis, kuriose registruojami 5 ar daugiau atvejų 100 tūkstančių gyventojų, reikėtų pasiskiepyti nuo erkinio encefalito. Lietuvoje, nors statistika skiriasi priklausomai nuo metų, šis skaičius siekia ir 15, ir 20. Tai reiškia, kad esame labai endeminė šalis. Kiekvienas turėtų būti pasiskiepijęs“, – sakė M. Žygutienė.

Laimo liga

Tinkamiausias laikas skiepytis yra prieš prasidedant erkių sezonui, tačiau ir dabar specialistė ragina vakcinuotis to dar nepadariusius.

Tarp pirmos ir antros dozės turi praeiti mėnuo, o apsauga susiformuoja po antros dozės praėjus 2 savaitėms. Trečios dozės reikia po metų.

Daugiausia erkinio encefalito atvejų 100 tūkstančių gyventojų registruojama Utenos apskrityje. Kiek mažesnis sergamumas pajūrio teritorijoje.

„Ne kiekviena erkė yra užsikrėtusi – skaičiuojama, kad užsikrėtusių yra apie 1 proc. Ir mes niekada nežinome, kokia erkė įsisiurbs mums“, – sakė M. Žygutienė.

Visą LNK pokalbį galite žiūrėti čia:

Radę įsisiurbusią erkę – traukite kuo greičiau

Kaip anksčiau „Delfi“ sakė M. Žygutienė, visų pirma, reikia padaryti viską, kad erkė neįsisiurbtų. Tai reiškia, tinkamai apsirengti, naudoti specialias atbaidančias priemones. Visgi, jei nutiko taip, kad erkė įsisiurbė, reikia prisiminti svarbiausią taisyklę. Pamačius įsisiurbusią erkę reikia kaip įmanoma greičiau ją ištraukti. Traukimas vyksta paprastai – suimame erkę kuo arčiau odos ir traukiame staigiu judesiu į viršų. Nesukinėti, nespausti, nemasažuoti, niekuo netepti, tiesiog čiupti ir traukti.

„Odoje gali likti straubliukas, jį organizmas pašalina pats, kaip rakštį. Bet, jei jis labai trukdo, galima kreiptis į gydytojus, jie jį pašalins. Ištraukus erkę būtina pasižymėti kalendoriuje datą, kada tai įvyko – siūloma save stebėti apie mėnesį. Toks yra inkubacinis periodas, kai gali pasireikšti simptomai. Vidutiniškai pasireiškia per 2 savaites, bet gali būti ir greičiau, ir trumpiau, todėl patariame stebėti save mėnesį“, – kalbėjo specialistė.

Skubiai traukti erkę reikia dėl kelių priežasčių. Erkinio encefalito virusą erkė perduoda labai greitai, mat jis lokalizuotas seilių liaukose, tačiau, kuo ilgiau maitinasi, tuo daugiau viruso perduoda. Tad kuo trumpiau ji būna odoje, tuo geriau.

Laimo ligos sukėlėjas – borelija, yra lokalizuota erkės žarnyne. Reikia daug daugiau laiko, kad žarnų turinys iš erkės patektų į žmogų. Tai užtrunka ne minutes ir ne valandas, o parą ar daugiau. Taigi, greitai ištraukus erkę galima apsisaugoti nuo Laimo ligos, net jei erkė buvo užkrėsta.