Tad, kas iš tiesų padeda sumažinti stresą ir pagerinti atmintį, laidoje „Delfi rytas“ papasakojo „Gintarinės vaistinės“ vaistininkas Kęstutis Beržinis.

Vaistininkas pastebėjo, kad jo kartos žmonės prieš egzaminus išgyvendavo kur kas daugiau streso nei šiuolaikinis jaunimas.

„Dabar jaunimas yra žymiai ramesnis. Nepaisant, to, reikia gyventi pagal saulę. Jeigu sugebėtume rytą keltis su saule, o vakare su ja „leistis“, problemų neturėtume.

Kada egzaminai ištraukia iš komforto zonos, tam, kad išsilaikytume cirkadiniame režime, reikia įdėti pastangų“, – pastebėjo vaistininkas K. Beržinis.

Anot jo, visų pirma streso suvaldymui reikalingas laimės hormonas – seratoninas.

„Rytą turėtų būti pusryčiams valgomi varškė, riešutai, medus, sėmenų aliejus, kad dienos metu pasigamintų seratoninas ir mes „neimtume į galvą“, galėtume mokytis, gerai įsiminti ir laukti vakaro, kada iš seratonino gaminsis melatoninas ir naktį miegodami gautą per dieną informaciją galėsime „sudėti į stalčiukus“, pailsėti kitai dienai.

Varškė su medumi

Seratoninui pasigaminti, neužtenka vien aminorūgšties ir triptofano, gaunamų iš pieno produktų, reikalingas ir sveikas žarnynas, nes 80–90 proc. šio hormono gaminasi būtent ten.

Vėlgi, turėdami nesveiką pilvą neturėsime geros atminties ir gerų rezultatų egzamino metu. Gydydami pilvą galime garantuoti gerus mokslo rezultatus“, – paaiškino K. Beržinis.

Tiems, kam vis trūksta miego, varškę ir pieną vaistininkas patarė vartoti prieš einant miegoti. Taip pat prieš egzaminus „Delfi rytas“ laidos pašnekovas siūlė bent laikinai pamiršti sveikos gyvensenos principus ir šiek tiek sau papataikauti.

„Maistas turi būti ypatingai skanus. Sveikos gyvensenos reikalavimus truputėlį atidėkime ateičiai. Jeigu reikalinga arbata, ji turi būti nekarti. Viržį paskaniname mėtomis, melisa.

Neužmirštame: išgyvenančių egzaminus jaunuolių augalas yra pasiflora, kuris padeda pašalinti neigiamus simptomus ir įveikti egzaminų baimę. Gaila, kad vaistinėse nelabai nusipirksime žydinčių avižų žolės preparatų. Tai – vėlgi puikus dalykas“, – neabejojo farmacininkas.

Mėtų arbata

K. Beržinis sakė, kad prieš egzaminus nurimti ir lengviau užmigti gali padėti ir širdies lašai, naudojami po pusę arbatinio šaukštelio ketvirtadaliui stiklinės karšto vandens. Prieš juos vartojant, reikėtų leisti alkoholiui išgaruoti. Tai padės nurimti ir nuimti dienos stresą.

„Gintarinės vaistinės“ vaistininkas priminė, kad prieš egzaminus naudinga pavartoti ir B1, B6, B12 vitaminus, netgi biotiną, kuris garantuoja gerą poilsį ir puikią atmintį.

Naudingos ir prieskonių arbatos.

„Sumalame kardamoną, muskatą, gvazdikėlius, galima netgi kai kurių pipirų įdėti. Reikėtų išgerti tokios arbatos. Prieš naktį arbata turėtų būti pasaldinta medumi, nes dažnas pabudimas gali būti nulemtas ne tik melatonino trūkumo, bet ir sumažėjusio gliukozės kiekio. Kad to neatsitiktų ir mūsų organizmas ruoštųsi sekančiai dienai, medaus šaukštelis gelbėtų“, – pamokė vaistininkas K. Beržinis, paskatinęs prieš miegą neskubėti griebtis tablečių, o verčiau vakarienei suvalgyti salotų dubenėlį.

Pasifloros

„Sėjamųjų salotų, pašlakstytų citrinų sultimis ar alyvuogių aliejumi dubenėlis, išvalgytas prieš naktį, gali garantuoti gerą mokslą. Daugybė žmonių yra tai paliudiję, kad tai būtų pirmas sėkmės žingsnis į gerą poilsį ir gerą pasiruošimą rytdienos iššūkiams.

Nereikėtų labai piktnaudžiauti valerijonais. Geriau vietoje to būtų viržių arbata, taip pat vingiorykštės arbata smegenų cirkuliacijai pagerinti visiškai tiktų. Gerus rezultatus duoda ir vaistinėse parduodama daktarės Eugenijos Šimkūnaitės arbata – joje rasime ir tos pačios avižos“, – patarė vaistininkas.

K. Beržinis įspėjo nekelti prieš egzaminus per didelių lūkesčių abiturientams. Jis pastebėjo, kad dažnai ateitį sužlugdo ir sveikatą sugadina būtent perdegimas.

„Iš ryto po gero miego, tos pačios pasifloros ar melisos arbatos ir poros šaukštų varškės pusryčiams visiškai pakaktų. Tuo labiau, kad pagal dabartinę švietimo sistemą mokiniai keletą metų ruošiami egzaminui ir sesija būna savotiškas poilsis“, – šyptelėjo vaistininkas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)