Radiologijos paslaugų: kompiuterinės tomografijos, rentgenologinių ar ultragarso tyrimų vilniečiams paskutiniu metu eilėse laukti gali tekti tikrai netrumpai: kartais net iki dviejų mėnesių. Ir nors Vilniuje yra įstaigų, kuriose, turint gydytojo siuntimą, tyrimus nemokamai galima jau atlikti tą pačią ar kitą savaitę, didesnio pacientų srauto jos nesulaukia.

„Iš dalies priežastis yra psichikos sutrikimų stigma: žmonės vengia tam tikrų įstaigų vien dėl pavadinimo, net jeigu jose kokybiškai ir greitai teikiamos ambulatorinės paslaugos ne vien psichikos sutrikimais sergantiesiems“, – sako Respublikinės Vilniaus psichiatrijos ligoninės vadovas prof. dr. Arūnas Germanavičius.

Arūnas Germanavičius

Nuo radiologijos paslaugų iki kraujo tyrimų

Respublikinėje Vilniaus psichiatrijos ligoninėje ambulatoriniams pacientams gali būti atliekami įvairūs tyrimai: nuo kraujo, šlapimo iki jau minėtų radiologijos tyrimų.

Neseniai Naujoje Vilnioje esanti ligoninė ėmė bendradarbiauti su kitomis sveikatos priežiūros įstaigomis papildomai informuodama jas ir jų pacientus apie galimybę greitai, kokybiškai ir nemokamai (turint PSD bei gydytojo siuntimą) atlikti tyrimus be eilių, tačiau ne įstaigos pacientai psichiatrijos ligoninę vis dar renkasi vangiai.

Respublikinė Vilniaus psichiatrijos ligoninė

„Turime atskirą Radiologijos skyrių ir visas galimybes modernia įranga greitai, kokybiškai, patogiai atlikti paslaugas ambulatoriniams pacientams iš šalies, tačiau žmonių srautai didėja labai lėtai.

Panašu, kad juos išgąsdina įstaigos pavadinimas – „psichiatrijos ligoninė“. Labai gaila, kad vis dar turime tokį nusistatymą, tuo labiau žinant, kaip ilgai reikia laukti šios paslaugos kitose įstaigose“ – sako Respublikinės Vilniaus psichiatrijos ligoninės Radiologijos skyriaus vadovė gyd. radiologė Rūta Bagdonienė.

Nedrąsu kreiptis net ir turint psichikos sveikatos problemų

Deja, bet pacientai į psichikos sveikatos priežiūros įstaigas vengia kreiptis ne tik papildomų tyrimų, bet net ir tada, kai turi tiesiogiai su psichikos sveikata susijusių problemų.

„Dažniausiai laukiama net kelis metus ir kreipiamasi tik tada, kai padėti žmogui yra jau kur kas sunkiau. Labai apibendrinant situaciją, to priežastys, ko gero, yra dvi: pirmoji – tai vis dar gajūs mitai apie gydymo kokybę.

Pavyzdžiui, neretai pacientai dar nėra susipažinę su informacija apie daug lengvesnį naujų vaistų poveikį, apie vaistų veikliųjų medžiagų koncentracijos kraujyje nustatymą, kuris leidžia itin tiksliai dozuoti vaistus, taip pat apie modernius nemedikamentinio gydymo metodus, kaip kognityvinė elgesio psichoterapija ar TMS (transkranijinė magnetinė stimuliacija).

Transkranijinė magnetinė stimuliacija

Na ir antroji priežastis yra psichikos sveikatos stigma: tai baimė, kad kas nors sužinos apie tavo sutrikimą ir tai pakeis aplinkinių nuomonę apie tave. Tokiu atveju skubame nuraminti: paciento asmens duomenys yra kruopščiai saugomi, o gydytojai, esant poreikiui, mielai bendradarbiauja su paciento artimaisiais, kad sukurtų supratimą apie ligą, padėtų greičiau grįžti į įprastą gyvenimą“, – sako A. Germanavičius.

Registruotis tyrimams kitose įstaigose pacientai gali per e-sveikatą arba su gydytojo pagalba.Šiuo metu Respublikinėje Vilniaus psichiatrijos ligoninėje eilių nėra.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją