Tad kaip šventes sutikti sveikai, „Delfi ryto“ laidoje patarė klinikinės toksikologijos gydytoja Gabija Mikulevičienė ir vaistinių tinklo „Apotheka“ vaistininkė Dalia Drulienė.

Prieš šventes – į vaistinę

Vaistininkė D. Drulienė pastebėjo, kad žmonės iš anksto ruošiasi šventėms: perka tiek gyvulinės, tiek augalinės kilmės virškinimo fermentus, momentinius rūgštį mažinančius preparatus.

Tiesa, vaistininkai bando patarti, kaip apskritai išvengti persivalgymo, kad nereikėtų vaistų. Tik galbūt ne visi šių patarimų paklauso.

Vaistinė

D. Drulienė pasidžiaugė, kad prieš šventes jau ne vienerius metus pastebi ir gerą tendenciją – šiuo laikotarpiu iš anksto savimi pasirūpina lėtinių ligų turintys žmonės.

„Prieš šventes daugiau ateina su kompensuojamųjų vaistų receptais: tiek dėl hipertenzinės ligos, tiek dėl cukrinio diabeto ar astmos. Žmonės nenori likti paskutinėmis dienomis su paskutinėmis dozėmis. Ši tendencija labai sveikintina“, – neabejojo farmacininkė.

Mirtinas derinys

Gydytoja G. Mikulevičienė pasakojo, kad per šventes pastebimai išauga pacientų ir gydymo įstaigose, ypač priėmimo skyriuose, skaičius.

„Padaugėja, pradedant chirurgų pacientais, kuriems skauda, nevirškina, baigiant traumatologų, kadangi tikrai alkoholio vartojimas švenčių metu padidina traumų riziką, žmonės yra skubantys, bėgantys, stengiasi aplankyti kuo daugiau giminių, važiuoja, lekia, bėga ir ne visada pasižiūri, kad tai būtų saugu“, – pasakojo gydytoja.

Paklausta, apie tai, kas pavojingiausia ant šventinio stalo, gydytoja G. Mikulevičienė atsakė: „Turbūt pavojingiausia yra tai, kad mes kartais nepaskaičiuojame to maisto kiekio, kurį suvartojame per šventes, nes, jeigu šventė, tai reikia, net ne dvigubai, bet trigubai-keturgubai daugiau suvartoti maisto negu įprastai, rinktis ne tą maistą, kurį valgome kasdien, o kažkokį ypatingesnį, gražesnį.

Šiaip iš esmės pats pavojingiausias dalykas yra riebus maistas plius alkoholis. Tai yra tiesus kelias į kasos uždegimą, tą ūminį. Jis dažnai nutinka jauniems žmonėms, kurie to nesitiki. Tai yra kaip, mes, toksikologai, sakome, „viskas įskaičiuota“ atostogų liga, kadangi gausus kiekis alkoholio, tarkime, šampanas ir riebus tortas, ar mūsų mėgstama mišrainė su kiaušiniu ir majonezu ir šiek tiek alkoholio gali labai pakenkti mūsų kasai.

Tai – nebūtinai piktnaudžiaujančių žmonių liga. Tai yra tų žmonių, kurie prieš tai būdavo sveiki, jaunų 30-50 metų vyrų liga. Blogiausia, kad tai yra tikrai mirtina“.

Simptomai, kurių nevalia ignoruoti

Gydytoja patarė nenumoti ranka į tokį simptomą, kaip stiprus pilvo skausmas, kuris nepalengvėja, pabuvus tualete.

Pankreatitas

„Jeigu jis palengvėja tam tikrose pozose, ypatingai atsistojus ant keturių, tai greičiausiai yra didelis pavojus. Tokiais atvejais žmonės dažniausiai ir nelaukia namuose, nes tam skausmui numalšinti nelabai užtenka ir vaistų“, – sakė G. Mikulevičienė.

Kiti pavojingi požymiai yra gausus vėmimas ir viduriavimas, kai viduriuojama ir vemiama po 10-12 kartų.

Kiek sveika suvalgyti kiaušinių?

Per šventes daug klausimų kyla ir dėl kiaušinių: jie kelia blogąjį cholesterolį, ar ne, pagaliau, kiek galima jų suvalgyti.

Farmacininkė D. Drulienė sakė, kad kiaušiniai jau reabilituoti, kaip nekeliantys blogojo cholesterolio kiekio.

„Vėlgi, visur svarbus saikas. 1 kiaušinis per dieną yra laikomas kaip norma ir nepakels cholesterolio ar neišprovokuos kitų sveikatos sutrikimų. Tačiau suprantama, kad per Velykas vienu kiaušiniu neapsiribosi. Taigi, reikia turėti saiką, atsižvelgti į savo turimas ligas ir problemas. Manau, kad apie 3 kiaušinai būtų optimali riba.

Reikia nepamiršti, kad per Velykas ne tik kiaušinius žmonės valgo, bet ir visus kitus patiekalus – derinamus ar nederinamus tarpusavyje, nematytus, neragautus. Jais nereikėtų piktnaudžiauti, siekiant išvengti blogų pasekmių“, – kalbėjo vaistininkė.

Kiek laikyti maistą?

Gydytoja toksikologė priminė, kad maistas genda, priklausomai nuo to, kaip yra laikomas. Jeigu, pvz., maistas visą dieną prastovės saulėkaitoje ant stalo, jis kitą dieną gali būti netinkamas valgyti.

Virtus kiaušinius esą galima laikyti mažiau rizikuojant, kad apsinuodysi, dvi dienas.

O daugumos kitų patiekalų, kurių sudėtyje yra pieno produktų, majonezo, taip pat tokių tortų, kaip „Tiramisu“, galiojimo laikas yra labai trumpas.

Kuo marginti margučius?

Neretai kyla klausimas ir, kiek gali būti pavojingi dažai, kuriais marginami margučiai, jeigu jie per kiaušinio lukštą patenka į baltymą.

Gydytoja G. Mikulevičienė pasakojo, kad dėl to nėra vieningos nuomonės. Vis tik ji rekomendavo margučius marginti, naudojant būtent kiaušiniams skirtus dažus arba natūralius dažiklius: ciberžolę, svogūnų lukštus ir pan.

Rekomendacijos, norintiems nesusirgti

D. Drulienė išvardijo kelias pagrindines rekomendacijas, kaip pasiruošti šventėms, kad nepakenktume sveikatai.

Viena jų – saikas. Reikėtų, kad porcijos būtų nedidelės, sudėtos į mažesnes lėkštes. Stalą taip pat reikėtų serviruoti mažesnėmis lėkštėmis.

Kitas pasiūlymas – derinti maistą.

„Reikėtų pasiruošti vieną pagrindinį patiekalą ir kelių rūšių derančias salotas. Taip ir stalas atrodys gražiau, ir persivalgymo pavojus bus menkesnis“, – patarė D. Drulienė.

Vaistininkė siūlė sotų maistą vartoti pirmoje dienos pusėje, taip pat nepamiršti išeiti pasivaikščioti, iš karto po sočių pietų nepulti prie deserto.

„Tai yra tokie paprasti ir elementarūs dalykai, kuriuos tikrai visi žinome, bet juos tiesiog reikia naudoti ir pabandyti daryti“, – paragino vaistininkė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)