Šis tyrimas ir toliau ginčija įsitikinimą, kad nedideli alkoholio kiekiai neturi jokios reikšmės arba netgi gali būti palankūs sveikatai. Paaiškėjo, kad tie, kurių smegenys smarkiai pakito dėl alkoholio vartojimo, gali turėti pažinimo sutrikimų, rašo „IFLScience“.

„Yra tam tikrų įrodymų, kad gėrimo poveikis smegenims yra eksponentinis, – sakoma tyrimo bendraautoriaus mokslų daktaro Remi Davieto pareiškime. – Taigi, vienas papildomas gėrimas per dieną gali turėti didesnį poveikį nei viskas, ką išgėrėte kartu. Tai reiškia, kad paskutinio vakaro gėrimo atsisakymas gali turėti didelį poveikį smegenų senėjimui“.

Čekiškas alus

Tyrimo rezultatai buvo paskelbti žurnale „Nature“.

Daugelį metų viltingi geriantieji ir prieštaringi mokslai palaikė lengvo ar vidutinio alkoholio vartojimą kaip sveikatai neutralų, o tokie gėrimai, kaip raudonasis vynas, buvo reklamuojami kaip puikus antioksidantų šaltinis. Tačiau naujausi įrodymai pradeda nušviesti dramatiškus alkoholio vartotojų smegenų tūrio ir mikrostruktūrų skirtumus, palyginti su tais, kurie susilaiko, o Pensilvanijos universiteto mokslininkai siekė pasigilinti į šį ryšį.

Grupė lygino alkoholio vartojimo duomenis su 36 tūkst. 678 sveikų vidutinio ir vyresnio amžiaus žmonių smegenų vaizdiniais bei kontroliavo galimus klaidinančius kintamuosius, prieš ieškodama sąsajų tarp alkoholio vartojimo ir smegenų pokyčių. Smegenų tūris buvo pritaikytas pagal galvos dydį, todėl jo skirtumai neturėtų turėti įtakos vertinamam alkoholio poveikiui.

Didėjant alkoholio vartojimui, sumažėjo bendras smegenų tūris, pilkosios medžiagos tūris ir baltosios medžiagos mikrostruktūra. Iš esmės, dalyviui išgėrus daugiau alkoholio, smegenų dydis sumažėjo.

„Tai nėra linijinis gėrimas, – sakė R. Davietas. – Jis blogėja, kuo daugiau geri“.

Išsėtinė sklerozė

Šie rezultatai atitiko ankstesnių tyrimų duomenis, tačiau taip pat buvo neigiamų pasekmių smegenims, kai dalyvis išgėrė labai mažai alkoholio vienetų – nuo vieno iki dviejų. Išgėrus vos pusę bokalo alaus per dieną, smegenyse pastebėjo pokyčius, prilygstančius dvejų metų senėjimui. Kai šis skaičius padidėjo iki dviejų ar trijų vienetų per dieną, smegenys pasikeitė iki trejų su puse metų senėjimo.

Dabar tyrėjai teigia, kad tai verčia kelti klausimą dėl vyriausybės ir sveikatos saugaus alkoholio vartojimo gairių.

„Šios išvados prieštarauja mokslinėms ir vyriausybinėms gairėms dėl saugaus gėrimo limito, – sako Pensilvanijos universiteto Priklausomybės studijų centro direktorius Henry Kranzleris. – Pavyzdžiui, nors Nacionalinis piktnaudžiavimo alkoholiu ir alkoholizmo institutas rekomenduoja moterims išgerti vidutiniškai ne daugiau kaip vieną gėrimą per dieną, vyrams rekomenduojamos ribos yra dvigubai didesnės, o tai viršija suvartojimo lygį, susijusį su smegenų apimties sumažėjimu“.

Dabar komanda stebi, ar rezultatai išlieka tokie patys, jei alkoholio vartojimas išlieka pastovus, pavyzdžiui, 1 alaus per dieną, arba kai kas nors savaitę nevartoja alkoholio, o savaitgalį išgeria.

*440 ml skardinė alaus ar sidro atitinka 2 vienetus, 125 ml taurė raudono, balto ar putojančio vyno – 1,5 vt., o vieno gurkšnio kokteilio taurė – 1 vienetą.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (19)