Užterštas oras, cigarečių dūmai ir kiti toksinai gali pažeisti plaučius ir net sukelti sveikatos sutrikimus. Plaučių sveikatos priežiūra yra būtina viso kūno sveikatai, rašoma medicalnewstoday.com.

Remiantis Pasaulio sveikatos organizacija (PSO), oro tarša kasmet visame pasaulyje lemia 4,2 mln. mirčių. Rūkymas sukelia vieną iš penkių mirčių Jungtinėse Valstijose.

Ar įmanoma išvalyti plaučius?

Plaučių sveikata būtina bendrai žmogaus sveikatai. Plaučiai yra savaime išsivalantis organas, pradedantis gyti vos tik pasibaigia jų nuodijimas, pavyzdžiui, kai žmogus meta rūkyti.

Kai plaučius paveikia teršalai, pavyzdžiui, cigarečių dūmai, krūtinėje jaučiamas pilnumo, perpildymo ar uždegimo jausmas. Plaučiuose susikaupia gleivės, gaudančios mikrobus ir patogenus, sukeliančius sunkumo jausmą.

Žmonės gali naudoti tam tikras technikas, skirtas iš plaučių pašalinti gleives ir dirgiklius – taip galima palengvinti krūtinės perpildymo ir kitus nepatogius simptomus. Kai kurie šių metodų gali praplėsti kvėpavimo takus, padidinti plaučių talpą ir sumažinti uždegimą, kuris gali padėti sumažinti taršos ir dūmų poveikį plaučiams.

Asociatyvi nuotr.

Plaučių valymo būdai

Toliau pateikti kvėpavimo pratimai ir gyvenimo būdo pakeitimai, galintys padėti pašalinti perteklines gleives iš plaučių ir pagerinti kvėpavimą.

1. Garų terapija

Garų terapija arba garų inhaliacija – vandens garų įkvėpimas, siekiant praplėsti kvėpavimo takus ir padėti plaučiams pašalinti gleives. Plaučių ligomis sergantys žmonės gali pastebėti, kad jų simptomai pablogėja šaltame ar sausame ore. Toks klimatas gali išdžiovinti gleivinę kvėpavimo takuose ir trukdyti kraujotakai.

Garai orui suteikia šilumos ir drėgmės. Taip pagerinamas kvėpavimas ir atlaisvinamos kvėpavimo takuose ir plaučiuose esančios gleivės. Kvėpavimas garais gali suteikti greitą palengvėjimą ir padėti lengviau kvėpuoti.

Atlikus nedidelį tyrimą, kuriame dalyvavo 16 vyrų, sergančių lėtine obstrukcine plaučių liga, patiriančių sunkumą kvėpuojant, nustatyta, kad terapija su garų kauke žymiai labiau sumažino širdies ritmą ir kvėpavimo greitį nei ne garų kaukės terapija. Deja, ilgalaikio kvėpavimo funkcijų pagerėjimo pasiekti nepavyko.

Ši terapija gali būti efektyvus laikinas sprendimas, bet mokslininkams reikia atlikti daugiau tyrimų, norint geriau suprasti garų terapijos naudą plaučių sveikatai.

Inhaliacija

2. Kontroliuojamas kosulys

Kosulys – kūno būdas natūraliai atsikratyti gleivėse sulaikytų toksinų. Kontroliuojamas kosulys atlaisvina perteklines gleives plaučiuose ir pašalina jas per kvėpavimo takus. Gydytojai rekomenduoja šį pratimą lėtine obstrukcine plaučių liga sergantiems žmonėms kaip būdą išsivalyti plaučius. Valant plaučius nuo perteklinių gleivių galima laikytis toliau pateiktų žingsnių:

– atsisėskite ant kėdės, atpalaiduokite pečius, abi kojos turi padais liesti grindis,

– sulenkite rankas virš skrandžio,

– lėtai per nosį įkvėpkite,

– lėtai iškvėpkite lenkdamiesi pirmyn ir rankomis spausdami į skrandį,

– iškvėpdami 2 ar 3 kartus nusikosėkite, būkite šiek tiek prasižioję;

– lėtai per nosį įkvėpkite,

– atsipalaiduokite ir, jei reikia, pakartokite.

3. Gleivių šalinimas iš plaučių

Posturalinis drenavimas yra gulėjimas skirtingomis pozicijomis, norint, pasitelkus trauką, iš plaučių pašalinti gleives. Toks pratimas gali pagerinti kvėpavimą ir padeda gydyti ar išvengti plaučių infekcijų.
Posturalinio drenavimo technikos skiriasi priklausomai nuo gulėjimo pozicijos:

1. Ant nugaros

– Atsigulkite ant grindų ar lovos;

– po klubais pasikiškite pagalves, kad krūtinė būtų žemiau klubų;

– lėtai per nosį įkvėpkite, o iškvėpkite per burną. Iškvėpimas turi būti dvigubai ilgesnis nei įkvėpimas. Tai vadinama 1:2 kvėpavimu;

– tęskite kelias minutes.

Plaučiai

2. Ant šono

– Atsigulkite ant šono, padėkite galvą ant rankos ar pagalvės;

– po klubais pasidėkite pagalvių;

– atlikite 1:2 kvėpavimą;

– tęskite kelias minutes,

– pakartokite ant kito šono.

3. Ant pilvo

– Ant grindų sustatykite pagalvių krūvą;
– atsigulkite ir padėkite pilvą ant pagalvių. Klubai turi būti virš krūtinės;

– galvą pasidėkite ant sulenktų rankų,

– atlikite 1:2 kvėpavimą,

– tęskite kelias minutes.

4. Mankšta

Reguliari mankšta gali pagerinti fizinę ir protinę sveikatą, sumažina daugelio sveikatos sutrikimų (insulto, širdies ligų ir kt.) riziką.

Mankšta verčia raumenis dirbti sunkiau, o tai padidina kvėpavimo greitį, todėl į raumenis tiekiama daugiau deguonies. Taip pat pagerina kraujotaką, tad organizmas efektyviau pašalina mankštinantis kūne pagamintą perteklinį anglies dioksidą.

Kūnas pradės prisitaikyti, kad atlaikytų pastovią mankštą. (Galiausiai kūnas prisitaikys prie reguliaraus fizinio krūvio).

Raumenys išmoks efektyviau naudoti deguonį ir pagamins mažiau anglies dioksido. Nors mankšta gali būti sudėtinga lėtinėmis plaučių ligomis sergantiems asmenims, jiems reguliari mankšta taip pat pravers. Lėtine obstrukcine plaučių liga, cistine fibroze ar astma sergantys žmonės, prieš pradėdami sportuoti, turi pasitarti su sveikatos priežiūros specialistais.

5. Žalioji arbata

Žaliojoje arbatoje daug antioksidantų, kurie gali padėti sumažinti uždegimą plaučiuose. Šios medžiagos gali net apsaugoti plaučių audinius nuo kenksmingo įkvepiamų dūmų poveikio.
Neseniai Pietų Korėjoje atlikto tyrimo, kuriame dalyvavo daugiau nei 1000 suaugusių asmenų, metu nustatyta, kad bent du puodelius žaliosios arbatos per dieną išgeriančių žmonių plaučių funkcijos yra geresnės nei tų, kurie neišgeria nė vieno puodelio.

6. Antiuždegiminis maistas (uždegimą slopinantis maistas)

Kvėpavimo takų uždegimas gali apsunkinti kvėpavimą ir sukelti sunkios bei perpildytos krūtinės jausmą. Uždegimą slopinantys maisto produktai gali sumažinti uždegimą ir palengvinti šiuos simptomus.

Maistas, padedantis kovoti su uždegimu:

– ilgoji ciberžolė;
– lapinės daržovės;
– vyšnios;
– šilauogės;
– alyvuogės;
– graikiniai riešutai;
– pupelės;
– lęšiai.

7. Krūtinės ląstos perkusinis masažas

Perkusinis (vibracinis) masažas – dar vienas efektyvus gleivių šalinimo iš plaučių būdas. Sveikatos priežiūros specialistai ar kvėpavimo takų gydytojai sugniaužta ranka ritmiškai stuksena į krūtinės sienelę, bandydami priversti plaučiuose susikaupusias gleives atkibti.

Sujungus krūtinės ląstos vibracinį masažą ir posturalinį drenavimą galima atlaisvinti kvėpavimo takus nuo juose susikaupusių gleivių.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)