Kaip rašoma organizacijos „Facebook“ paskyroje, greitąjį antigeno testą (GAT) V. Gerulaičio g. 1 veikiančiame mobiliame patikros punkte tam tikros gyventojų grupės galės tik atvykus pėsčiomis.

Eilė prie Covid-19 testavimo punkto

Kartu paskelbta, kad registruotis atlikti greitąjį antigeno tyrimą galės:

  • COVID-19 ligos simptomus jaučiantys asmenys;
  • savikontrolės tyrimą namuose atlikę ir teigiamą rezultatą gavę asmenys;
  • gydymo įstaigų ir socialinės globos įstaigų darbuotojai po turėto sąlyčio, kurie neturi galimybės išsitirti įstaigoje, kurioje dirba;
  • asmenys, kuriems rekomenduojama išsitirti po ugdymo įstaigoje atliekamo paviršių tyrimo.


Pirmiau išvardyti asmenys nuo vasario 2 d. registracijos metu galės rinktis, kurį iš tyrimų atlikti – PGR ar GAT.

„Vilnius sveikiau“ biuras nurodė, kad besieregistruojantys testui žmonės galės matyti informaciją, padėsiančią pasirinkti tinkamą COVID-19 testo rūšį:


Tyrimo atsakymas gaunamas per 24 valandas nuo ėminio pristatymo į laboratoriją. Remiantis teigiamu PGR tyrimo rezultatu formuojamas persirgimo faktą patvirtinantis ES skaitmeninis COVID pažymėjimas.

  • Greitasis antigeno testas


Tyrimo atsakymas gaunamas per 2 valandas nuo ėminio paėmimo. Atlikus greitąjį antigeno testą ir gavus teigiamą rezultatą, asmeniui patvirtinama COVID-19 liga. Šiuo metu persirgimo faktas ES skaitmeniniam COVID pažymėjimui gauti patvirtinamas tik remiantis teigiamu PGR tyrimo rezultatu, todėl gavus teigiamą greitojo antigeno testo rezultatą asmenys per 48 valandas gali registruotis patvirtinamajam PGR tyrimui.

Testavimo punkto teritorijoje privaloma dėvėti respiratorius arba medicinines kaukes.

Atvykusiems testuotis rekomenduojama sekti nuorodas – takeliai GAT testams atlikti pažymėti dideliais plakatais ir nuorodomis.

Vilniaus testavimo punkto žemėlapis

Taip pat svarbu vadovautus punkto darbuotojų nurodymais.

Atvykus testuotis reikia turėti su savimi dokumentus, būti pasirengus parodyti registracijos patvirtinimą.

„Atvykstančiųjų tirtis prašome kaip ir iki šiol laikytis savo registracijos laiko ir geranoriškai bendradarbiauti su punkto tarnybomis ir tyrimų specialistais. O mes ir toliau stengsimės užtikrinti Jums saugią tyrimų aplinką ir kuo sklandesnį procesą“, – rašoma Vilniaus visuomenės sveikatos biuro „Facebook“ paskyroje.

Primename, kad galimybe testavimo punktuose išsitirti ir greitaisiais antigeno testais padaryta reaguojant į didelį sergamumo didėjimą ir ženkliai išaugusius besitestuojančiųjų srautus mobiliuose punktuose. Šis testavimo būdas ne tik leis operatyviai gauti atsakymą dėl COVID-19, bet ir sumažins darbo krūvį tyrimus atliekančioms laboratorijoms.

Kaip paskelbė SAM, pastaruoju metu dėl itin išaugusio sergančių asmenų skaičiaus tyrimo atsakymo gavimas kartais užtrukdavo ilgiau nei 24 val. nuo ėminio pristatymo į laboratoriją. Atliekant greitąjį antigeno testą nereikia ėminio siųsti į laboratoriją, todėl atsakymą asmuo galės gauti kur kas greičiau – vos per kelias valandas.

„Iki šiol visiems mobiliuosiuose punktuose užsiregistravusiems asmenims buvo atliekami tik PGR tyrimai. Siekiant, kad dėl COVID-19 ligos išsitirti ir greitai atsakymą gauti galėtų kuo daugiau asmenų, nuo šiandien mobilieji punktai galės sudaryti galimybę asmenims išsitirti ir atliekant greitąjį antigeno testą.

Mobilūs punktai turės galimybę pasirinkti, ar atlikti greituosius antigeno testus, tačiau neprivalės, jeigu jiems užteks pajėgumų atliekant vien PGR tyrimus.

Jei mobilus punktas, į kurį registruojasi asmuo, atlieka ir PGR tyrimus, ir greituosius antigeno testus, asmenys tyrimo metodą galės rinktis dar registracijos metu.

Registruotis atlikti greitąjį antigeno tyrimą galės COVID-19 ligos simptomus jaučiantys, savikontrolės tyrimą namuose atlikę ir teigiamą rezultatą gavę asmenys, gydymo įstaigų ir socialinės globos įstaigų darbuotojai po turėto sąlyčio, kurie neturi galimybės išsitirti įstaigoje, kurioje dirba, taip pat asmenys, kuriems rekomenduojama išsitirti po ugdymo įstaigoje atliekamo paviršių tyrimo.

Asmenims, kuriems bus diagnozuota COVID-19 liga greituoju antigeno testu, atliktu mobiliame punkte, nedarbingumo pažymėjimą, kaip sergančiam asmeniui, išduoda jo šeimos gydytojas“, – rašoma ministerijos pranešime.

Taip pat ministerija atkreipė keliautojų dėmesį: „Atlikus greitąjį antigeno testą ir gavus teigiamą rezultatą, asmeniui patvirtinama COVID-19 liga, tačiau šiuo metu persirgimo faktas ES Skaitmeniniam COVID pažymėjimui gauti patvirtinamas, tik remiantis teigiamu PGR tyrimo rezultatu. Tai reiškia, kad teigiamą greitojo antigeno testo rezultatą gavę asmenys, kuriems tai aktualu, per 48 valandas gali registruotis patvirtinamajam PGR tyrimui“.

Primenama, kad asmenys, jaučiantys simptomus, turi izoliuotis, neiti į darbą, ugdymo įstaigą ar kitas viešas vietas.

Ministerija ir toliau ieško galimybių padidinti laboratorinius pajėgumus, pasitelkiant naujas tyrimus galinčias atlikti įstaigas. Taip pat, nuo vasario 7 d. ugdymo įstaigose laikinai bus stabdomi kaupinių tyrimai, keičiant juos į savikontrolės tyrimus.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (4)