Kraujo plazma yra be galo svarbi darniai organizmo veikai. Ji perneša biologiškai aktyvias medžiagas, medžiagų apykaitos produktus, lemia organizme cirkuliuojančio skysčio tūrio pastovumą, šarmų ir rūgščių pusiausvyrą. 

Kraujo plazmoje yra baltymų, lipidų, imunoglobulinų, kraujo krešėjimo veiksnių. Jeigu viso to labai trūksta, gydymo tikslais pacientams perpilama donorų kraujo plazma. 

Paprastai plazma yra skaidri, gelsvai žalsvos spalvos, o ne raudona, kaip pats kraujas. Tačiau kartais kraujo plazma net ir vizualiai pasikeičia. 

Nacionalinio kraujo centro (NKC) direktoriaus pavaduotoja medicinai Aira Mečejienė pasakojo, kad šiuos pokyčius gali nulemti ir sveikatos sutrikimai, ir žmogaus vartojamas maistas. 

Su A. Mečejiene kalbėjomės apie ką gali byloti kraujo plazmos pokyčiai, kaip jie gali paveikti sveikatą ir ko bei kodėl nereikėtų valgyti prieš duodant kraujo.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją