Kalbėdamas „Radio 4“ laidoje „Today“, Oksfordo universiteto medicinos profesorius ir Jungtinės Karalystės vyriausybės patarėjas kovos su COVID-19 klausimais seras Johnas Bellas sako, kad duomenys iš Pietų Afrikos bei ZOE COVID-19 simptomų tyrimas atskleidė, kad omikron atmaina klinikiniu atžvilgiu elgiasi „pastebimai kitaip“.

Duomenys, kurie, anot profesoriaus, apibūdina tik ankstyvąsias ligos stadijas (o taip yra dėl to, kad dar praėjo labai mažai laiko nuo omikron atradimo), leidžia daryti atsargią išvadą, kad vertėtų ieškoti ir naujų ženklų – simptomų, kurie, susidūrus su ankstesnėmis atmainomis (alfa ir delta), pasitaikydavę retai.

„Manau, kad vienas iš kelių dalykų, ką jau žinome, yra tai, kad simptomai skiriasi. Žinome, kad atmaina elgiasi kitaip. Panašu, kad dažniausiai omikron kontekste minimi simptomai yra užgulusi nosis ir skaudanti gerklė“, – sakė profesorius ir pridūrė, kad prie šio rinkinio dar reikia pridėti raumenų skausmą arba mialgiją, ypač nugaros srityje, ir niekas negali paaiškinti, kodėl.

Kaulų skausmai

„Žmonės taip pat skundžiasi sutrikusiu virškinimu, viduriavimu“, – sakė ekspertas.

Žinoma, omikron simptomatikos paveikslas dar tik ryškėja, o Jungtinių Valstijų Ligų kontrolės ir prevencijos centrai teigia, kad dažniausiai šia atmaina sergančiųjų išskiriami simptomai yra „kosulys, nuovargis, užgulta nosis ir sloga“.

J. Bellas pridūrė: nors apie omikron atmainą žinoma nedaug, ypač apie vėlesnes susirgimo stadijas, jau labai greitai informacijos bus daugiau, nes pasieks duomenys iš Pietų Afrikos, kur atmaina ir buvo rasta.

„Žinome, kad tai labai lengvai plintanti, labai užkrečiama koronaviruso atmaina. Ji du ar tris kartus labiau užkrečiama nei delta, kuri jau pati savaime gana užkrečiama. Vis dar laukiame daugiau duomenų, kokie šios atmainos padariniai vertinant iš klinikinės perspektyvos“, – kalbėjo Jungtinės Karalystės vyriausybės patarėjas kovos su COVID-19 klausimais.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (153)