Planuojama, kad mokiniams skirtos mažesnio dydžio medicininės kaukės bus pristatomos savivaldybėms, iš kurių vėliau – mokykloms, dėl to nurodymas privalomai dėvėti jas ugdymo įstaigose įsigaliotų gruodžio.

Bet kaip sužinoti, ar turima kaukė – medicininė?

Anot „Eurovaistinės“ vaistininkės Jovitos Aleknienės, klientams norintiems išsiaiškinti, ar kaukė medicininė, reikėtų atkreipti dėmesį į pakuotę, ant kurios ir būna parašyta, kokios tai kaukės.

Jovita Aleknienė

„Pastebime, kad klientai tikrai domisi, ar kaukės medicininės. Jeigu įsigyja vienetais, o ne visą dėžutę, pasiteiravus, parodome pakuotę, kad galėtų įsitikinti, kas ant jų nurodoma.

Vaistinėje galima įsigyti įprastų medicininių mėlynų ir juodų kaukių, tačiau spalva – pasirinkimo klausimas, vieni pirmenybę teikia konkrečioms, kiti – nejaučia skirtumo.

Šiandien medicininės kaukės yra įvairių spalvų, todėl spalva dar neįspėja, kad kaukė nėra medicininė“, – komentavo farmacininkė.

Medicininės kaukės

BENU vaistinių tinklo rinkodaros ir komunikacijos vadovo Mindaugo Urbo teigimu, plika akimi atskirti, ar žmogaus dėvima veido kaukė yra medicininė ar ne – neįmanoma.

„To nematysite nei iš kaukės spalvos, nei iš sluoksnių skaičiaus. Ši informacija pateikiama ant pakuotės, kur nurodoma, kad produktas atitinka tam tikrą standartą, pavyzdžiui EN 14683:2019. Tai reiškia, kad produktas praėjo tam tikrus testus – bakterinio filtravimo efektyvumo, pasipriešinimo respiracijai, skysčių prasiskverbimo ir pan.

Prie informacijos gali būti nurodomas ir FFP (filtruojantis veido elementas) lygis – FFP1, FFP2, FFP3. Skaičius rodo kaukės teikiamos apsaugos lygį. Kuo skaičius didesnis, tuo apsaugos lygis aukštesnis.

Medicininės veido kaukės, respiratoriai taip pat turi būti pažymėtos CE ženklu, kuris nurodo, kad produktą įvertino gamintojas ir kad jis laikomas atitinkančiu ES saugos, sveikatos ir aplinkos apsaugos reikalavimus. Juo turi būti pažymėti bet kurioje pasaulio vietoje gaminami produktai, kuriais prekiaujama Europos Sąjungoje“, – paaiškino pašnekovas.

Mindaugas Urbas

„Gintarinės vaistinės“ vaistininkė Giedrė Tautkevičienė portalui „Delfi“ sakė: „Pastaruoju metu pastebėjome, kad gyventojai, siekdami apsisaugoti nuo COVID-19 bei kitų užkrečiamųjų virusinių ligų, linkę vis labiau įsiklausyti į sveikatos specialistų patarimus – vietoj daugkartinių medžiaginių kaukių vis dažniau pasirenkamos vienkartinės medicininės kaukės, kurios užtikrina efektyvesnę apsaugą. Tai ypač buvo pastebima rugsėjo-spalio mėn“.

G. Tautkevičienė sakė, kad medicininės kaukės dažniausiai gaminamas trisluoksnės iš neaustinių medžiagų.

„Viskozė ir celiuliozė naudojama dėl gerų higieninių savybių, o apsauginis filtruojantis sluoksnis dažniausiai būna iš polipropileno. Kaukėje suformuotos klostės užtikrina galimybę uždengti žmogaus kvėpavimo takus. Papildomai naudojamos užspaudimo juostelės leidžia suformuoti geresnį prigludimą prie veido ir apsaugą.

Tokios veido kaukės yra priskiriamos asmeninėms apsaugos priemonėms ir jos turi būti ženklintos atitikties ženklu CE. Šis ženklas reiškia, kad produktą įvertino gamintojas ir kad jis laikomas atitinkančiu ES saugos, sveikatos ir aplinkos apsaugos reikalavimus. Juo turi būti pažymėti bet kurioje pasaulio vietoje gaminami produktai, kuriais prekiaujama ES.

Medicininės kaukės turi atitikti Europos standarto EN 14683:2014, respiratoriai EN 149:2001+A1:2009 reikalavimus. Ant kaukių pakuočių gali būti CE ženklas arba ir CE ženklas, ir EN standarto numeris.

Pirkėjas pirkdamas turėtų pasidomėti, pasiklausti ar perkamos kaukės arba respiratoriai turi CE. Kaip bus tikrinama jų atitikimas šiems reikalavimams prekybos centruose dabar sunku pasakyti, reikia sulaukti valstybinių institucijų sprendimų“, – kalbėjo vaistininkė.

Giedrė Tautkevičienė

Vaistinių tinklų atstovai kol kas nepastebi, kad būtų labai išaugusi medicininių kaukių ar respiratorių paslauga.

„Kol kas nefiksuojame staiga išaugusios paklausos medicininės kaukėms pastarosiomis dienomis. Nuo rugsėjo poreikis kaukėms yra padidėjęs, tačiau stabilus. Manome, tai yra, nes ši prekė tapusi kone kasdienė, didžioji dalis gyventojų namuose turi pakankamas kaukių atsargas.

Mes taip pat turime pakankamą medicininių kaukių ir respiratorių rezervą“, – portalui „Delfi“ sakė vaistinių tinklą „Camelia“ valdančios UAB „Nemuno vaistinė“ Komunikacijos projektų vadovė Žiedūnė Juškytė.

Žiedūnė Juškytė

G. Tautkevičienė taip pat sakė, kad kol kas išaugusio medicininių kaukių poreikio nepastebėjo. Pašnekovė spėjo, kad turbūt žmonės laukia valstybinių institucijų sprendimų.

Sveikatos apsaugos ministerijos (SAM) parengtame dokumente nurodoma, kad medicininių veido kaukių reikalavimai yra apibrėžti standarte EN 14683:2019.

Jos skirstomos į tipus pagal dalelių filtravimo savybes. I tipo kaukių dalelių filtravimo efektyvumas mažiausiai 95 proc., II tipo – mažiausiai 98 proc., IIR tipo – mažiausiai 98 proc.

„Veido kaukės iki šiol yra vienos dažniausiai naudojamų COVID-19 pandemijos metu. Jos turi labai aukštą iškvėpimo filtravimo efektyvumą, todėl laikomos geru būdu apriboti seilių lašelių, kurie išsiskiria kalbant, kosint ir čiaudint, plitimą.

Atliekant medicininių kaukių testą yra svarbus bakterinio filtravimo efektyvumas: kai naudojamas kontroliuojamas oro srautas, kuriame yra dalelės su Staphylococcus aureus (auksiniu stafilokoku). Pagal standartą, 95-98 proc. medicininių kaukių turi sulaikyti vidutinio dydžio 3 μm aerozolio daleles. Tuo metu respiratoriams svarbu užtikrinti dalelių filtravimo efektyvumo parametrą“, – rašoma SAM dokumente.

Medicininės kaukės

SAM apibrėžia ir kuo ypatingos filtruojančios bei nemedicinės veido kaukės bei kodėl jų efektyvumas mažesnis.

„Filtruojančios veido kaukės (FFP) arba N95 / N99 respiratoriai (JAV FFP2 / FFP3 atitikmuo, kaip apibrėžta JAV standarto NIOSH 42 CFR 84 dalyje), yra sukurtos apsaugoti naudotoją nuo ore esančių teršalų poveikio (pvz., nuo infekcinių veiksnių įkvėpimo, susijusio su mažų ir didelių dalelių lašelių įkvėpimu) ir yra klasifikuojamos kaip asmeninės apsaugos priemonės.

FFP2 respiratorių filtravimo galia yra ne mažesnė kaip 94% 0,3 μm dalelėms, o FFP3 respiratorių filtravimo galia yra mažiausiai 99% 0,3 μm dalelėms. FFP1 kaukių filtravimo efektyvumas yra ribotas, jos filtruoja mažiausiai 80 proc. ore esančių dalelių ir nėra tinkamiausios apsaugoti nešiotoją nuo kenksmingų mikrodalelių, pernešančių virusą“, – rašoma SAM parengtame dokumente.

Tame pačiame dokumente nurodyta, kad nemedicininės kaukės, kurios gali būti įvairios savarankiškai pagamintos, ar komercinės kaukės arba veido uždangos iš audinio, kitų tekstilės medžiagų arba kitų medžiagų, kaip antai popieriaus, nėra standartizuotos ir nėra skirtos naudoti sveikatos priežiūros įstaigose arba sveikatos priežiūros specialistų.

„Esama ribotų netiesioginių įrodymų, kad dėvint iš įvairių medžiagų pagamintas nemedicinines kaukes gali sumažėti kvėpavimo takų lašelių patekimas į aplinką kosėjant, bet iš turimų įrodymų matyti, kad nemedicininės kaukės yra mažiau veiksmingos nei medicininės kaukės kaip kontrolės rizikos šaltinio vietoje priemonė. Nėra jokių savarankiškai pagamintų nemedicininių kaukių standartų“, – pažymima SAM dokumente.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (450)