Koks tas kosulys būna? Kaip atpažinti kosulį, kuriam reikia antibiotikų? Ir kaip žinoti čia TAS, ar ne TAS kosulys?

– „Mano vaikas negražiai kosti“.

– „O būna gražus kosulys?“.

– „Nežinau, bet šitas negražus“.

Pokalbis, primenantis vyro ir žmonos diskusiją apie moteriškus rankinukus, yra būtent apie sausą kosulį. Kosulį, kurio metu neįmanoma atsikosėti, nes nėra kuo atkosėti. Jį sukelia viršutinių kvėpavimo takų (gerklės, balso stygų ir trachėjos) dirginimas. Kvėpavimo vamzdynas toje vietoje platus ir, jeigu koks skrepliukas prisikabino, jis būna per mažas, kad kosulio banga jį užkabintų ir pašalintų. Dažniausiai mus ir mūsų artimuosius niekadėjas vargina virusinių infekcijų metu, bent jau jų pradžioje, mat virusas, skirtingai nuo bakterijų, nepriverčia organizmo gaminti pūlingo sekreto ir nedidina skrepliavimo.

Sauso kosulio prognozė ypač gera: retai kada jį lydi rimti kvėpavimo takų pažeidimai. Kosulys rimsta per kelias dienas, bet dažniausiai vis primena apie save pasikeitus aplinkos temperatūrai ar drėgmei net praėjus porai savaičių po pasveikimo. Jei simptomai rimsta, kosulys retėja, dvi savaites po pasveikimo pakosčioti yra normalu. Jei kosulys stiprėja – kreiptis į medikus reikia. Nepaisant geros pasveikimo prognozės, gyvenimo kokybės prognozė niūri. Kosulys vargina.

Sauso kosulio gydymas: visos įmanomos naminės priemonės. Puikiai padeda ledinukas gerklėje, arbatos ar šilto pieno (su šaukštu romo) puodelis rankose, guminė tarybinė turkio spalvos šildyklė ar vienintelis šeimos narys, kuriam Jūs rūpite – katinas ant krūtinės ir oro drėkintuvas (pagaliau jo prireikė po tiek metų) šalia lovos.

Vaistai nuo kosulio

Atsikosėjimą skatinančių preparatų vartojimas abejotinas, nes pastarieji veikia gerokai žemiau (bronchuose) nei vyksta dirginimas ir tik dar labiau skatina kosėjimą.

Kosulį slopinantieji reikalingi, jei nepadeda įprastinės priemonės ir kosulys trukdo kasdienei veiklai ir aptarnavimui. Vartojami ne ilgiau kaip 3 dienas.

Inhaliacijos su garais – geriausia, lengviausia ir greičiausia pagalba. Apie jas – žemiau.

Laringitinis, lojantis kosulys

Sauso kosulio „atmaina“ ir viena dažniausių bei labiausiai mamytes gąsdinančių mažų vaikų komplikacijų. Dažniausiai lydimas užkimimo, „dingusio“ arba „pragerto ir prarūkyto“ balso, kartais (vaikams) apsunkinto įkvėpimo ir švokštimo garso dėl balso stygų pažeidimo.

Prognozė gera, bet mažų vaikų dusulio priepuolis labai gąsdina tėvelius (deja, nuspėti, kada jis įvyks, yra neįmanoma).

Gydymas: priepuolio metu nusiraminti patiems, tada pulti raminti vaiką (nusiraminus retėja kvėpavimo dažnis ir lėtėja įkvėpimo greitis, tad mažiau spazmuoja balso stygos). Kol vienas tėvų apkabinęs ramina atžalą, kitas parūpina vandens garų. Nereikia jokių eterinių aliejų, druskų ir sodos miltelių – papildomi kvapai ir medžiagos tik dar labiau pablogins situaciją.

Inhaliacija

Jei neturite namuose inhaliatoriaus, galite kvėpuoti dušo kabinoje arba pasilenkę virš kriauklės, karštais garais. Jei lauke lyja ar tiesiog maloni širdžiai įprastinė lietuviška vėsi drėgmė – paprasčiausiai galima išeiti į balkoną ar terasą. Pirmu atveju svarbu vaiko neperkaitinti, antru – neperšaldyti. Devyniems iš 10 to užteks. Jei nepadeda, arba nepasitikit vandens galia – inhaliatorius ligoninės priėmimo skyriuje.

Po priepuolio namuose tęsiame inhaliacijas, ir, dėmesio, tylos režimą. Laringito gydymas užtrunka iki 10 dienų, tad gali tekti susilaikyti nuo barnių šeimoje visai dekadai. Lengva aromaterapija (kai pačiam nebėga ašaros nuo eterinių aliejų kvapo namuose) tinka.

Naktinis kosulys. Dar viena sauso kosulio mutacija. Kaip aišku iš pavadinimo, labiau vargina naktį bei gulint (vėlesnėse stadijose ir vos atsikėlus) – kai pasikeičia kosinčio poza. Dažniausiai jį sukelia mechaninis ir/ar cheminis viršutinių kvėpavimo takų dirginimas. Vaikams dažniausia priežastis – sloga ir bėgantis ant balso stygų snarglys. Suaugusiems sloga sukelia ūmius tokio kosulio priepuolius, o dėl užsitęsusių naktinių lojimų daugiau kaip 8 savaites dažniausiai būna kaltas skrandžio turinys ir jį į ne jo vietą pristatantis refliuksas.

Ūmaus kosulio gydymas – čiulpinukai dieną ir lašai į nosį naktį. Esant užsitesusiam kosuliui – sprendimų ieškome gydytojo kabinete, o ne Delfi puslapiuose.

Peršalimas

Šlapias kosulys, arba drėgnas, arba skrepliavimas. Čia turbūt tas, kuris yra „ne toks negražus“, kaip sausas. Pliusai – su juo lengviau gyventi: du trys pakosejimai ir sukeliantys dirginimą tąsūs gleivėti iš bronchų pašalinami produktai. Dažniausiai tai yra „nusileidęs“ sausas kosulys, kai procesas nukeliauja iki siauresnių bronchų, kur gaminami skrepliai ir juos pasidaro lengviau išstumti kosulio metu. Minusai – pažeidimo plotas ir tūris kur kas didesni nei balso stygų ir gerklės, tad labiau tikėtina bakterinė komplikacija.

Prognozė – jei kosulio nelydi dusulys, karščiavimas ir pūlingas skrepliavimas, vis dar gerai. Jei lydi – irgi gerai, jei laiku pradedamas gydymas, kiek rimtesnis nei arbatmedžio lakių molekulių uostymas.

Gydymas – prie visų įmanomų naminių tradicinių priemonių kuo puikiausiai tiks atsikosėjimą skatinantys vaistai. Nes jau yra ką „skystinti“. Vienintelis svarbus momentas, susijęs su skreplių gamyba, – reikia užtikrinti ir jų pašalinimą iš kvėpavimo takų. Tad mažus vaikus ir jų močiutes dažnai reikia paskatinti pakvėpuoti giliau bei pakosėti: pakutenti ir prajuokinti, pavaikyti po kambarį, liepti pūsti balionus ar burbulus, ar kitaip paskatinti kas valandą atlikti kelis gilius įkvėpimus, išprovokuojančius kosulį ir skreplių pašalinimą.

Spazminis, obstrukcinis, švilpiantis kosulys. Dažniausiai spazmas yra lydimas žemesnių kvėpavimo takų uždegimo (kremzlinei kelių centimetrų skersmens trachėjai susitraukti iki spazmo yra ypatingai sunku). Alergija, astma, lėtinis obstrukcinis bronchitas – štai dažniausios diagnozės tokių spazmų pasikartojimo atvejais.

Kosulys

Prognozė ūmaus susirgimo atveju gera, nes vienas kartas dar nieko nereiškia. O štai pasikartojanti obstrukcija dažniausiai sufleruoja ilgalaikio gydymo ir edukacijos poreikį.

Gydymas: reikalauja gydytojo įsikišimo. Reikalingas ir bronchus plečiantis preparatas, ir spazmų priežasties nustatymas.

Užsitęsęs kosulys. Kosulys, kuris trunka virš 8 savaičių. Priežasčių daug: nuo svetimkūnių vaikams ir refliuksų jų tėvams, iki keistų infekcijų ir onkologijos abiems amžiaus grupėms. Todėl nenurašom kosulio rūkymui, alergijai sutuoktiniui ar skrandžiui, o kreipiamės į gydytoją. Net jei nieko nerado šiandien, likus kosuliui pakartoti ištyrimą po kelių mėnesių (gal jau kas užaugo).

Ir pagaliau apie TĄ kosulį. Tokį, kaip Triušio iš Šimtamylės girios „AHA“. Tokį „AHA“, kad mama Kenga suprastų. Paršeliui tas „AHA“ nepavyko, dažnai nepavyksta kosuliui skambėti kaip TAM kosuliui.

COVID kosulys, dažniausiai sausas, priepuolinis, dirginantis, pacientai kosti serijomis. Standartiškai dar nieko neužuodi.

Kosulys

Plaučių uždegimo kosulys bet koks. Nustebsite, bet ne kosulys – pagrindinis plaučių uždegimo simptomas. Pagrindinis simptomas – dusulys (sunku kalbėti, eiti, nes pritrūksta kvapo ir oro). Kosulio gali nebūti visai.

Bronchitas – dažnai lydimas skrepliavimo ir prailgėjusio iškvėpimo (bent jau tas bronchitas, kuriam reikalingas specifinis gydymas).

Bet koks užsitęsęs daugiau kaip 8 savaites kosulys gali būti TAS kosulys, tad kreiptis į gydytoją reikėtų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją