Pasak Kauno klinikų Širdies, krūtinės ir kraujagyslių chirurgijos klinikos Kraujagyslių chirurgijos skyriaus vadovo doc. Lino Veličkos, pilvo aortos aneurizma (arba kitaip – išsiplėtusi pilvo aorta) – tai viena klastingiausių kraujagyslių ligų, kuri dažniausiai vystosi be simptomų, tačiau ją pastebėti galima ištyrus echoskopu.

Dažniausiai liga diagnozuojama vyresnio amžiaus žmonėms (virš 55–60 metų), vyrams, rūkantiems asmenims. Taip pat šios ligos riziką didina aukštas kraujo spaudimas ir cholesterolio lygis, aterosklerozė, paveldimumas.

Renginio akimirka

„Dažnai šios ligos simptomai pasireiškia tik tada, kai aneurizma plyšta. Pacientams, kuriems spėjama atlikti skubias operacijas, išgyvena apie 50-60 proc., tačiau net 50 proc. pacientų, plyšus aneurizmai, miršta taip ir nepasiekę ligoninės. Todėl labai svarbu laiku aptikti padidėjusią aneurizmą, nes taip galima išsaugoti ne vieną gyvybę“, – sako gydytojas kraujagyslių chirurgas doc. L. Velička.

Pirmieji simptomai, kurie išduoda, kad plyšo pilvo aortos aneurizma, yra staigus pilvo ir nugaros skausmas, bendras silpnumas, kurį lydi šokas. Kartais žmogus gali netekti sąmonės.

Renginio akimirka

„Aneurizmos padidėjimą diagnozavus laiku, atliekama planinė operacija, kurios mirtingumas siekia vos 2–5 proc. Taip pat sumažėja komplikacijų tikimybė“, – teigia docentas.

Šių metų rugsėjo 25 dieną buvo minima Pasaulinė aortos diena. Gydytojai ragina nedelsti ir visus vyresnius nei 60 metų žmones pasitikrinti dėl pilvo aortos aneurizmos, atliekant pilvo echoskopiją. Ypatingai svarbu tai atlikti aukštos rizikos grupei priskiriamiems pacientams: rūkantiems 55-60 metų vyrams, kurių šeimoje yra sirgusių ar sergančiųjų aortos aneurizma bei turintiems kitų širdies ir kraujagyslių ligų. Laiku diagnozavus šią ligą ir laiku atlikus operaciją, galima išgelbėti daug gyvybių.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)