Kad neterštume kepenų ir neapsunkintume jų darbo, patartina sveikai, visavertiškai maitintis. Ekspertai pataria vartoti kuo daugiau augalinio maisto, kuriame gausu antioksidantų, ląstelienos ir maistingų medžiagų, rašoma portale onegreenplanet.org.

Šie 10 augalinių produktų yra išskirtinai naudingi kepenis, tad stenkitės kuo dažniau įtraukti jų į mitybos racioną:

1. Burokėliai

Burokėliai

Ryškiaspalviai burokėliai naudingi visam organizmui, taip pat ir kepenims. Burokėliai, kurių spalva panaši į kraujo, jį valo, grynina, tai savaime gerina kepenų veiklą ir užtikrina spartesnį maistingų medžiagų įsisavinimą. Šiose daržovėse gausu antioksidanų, taip pat folio rūgšties, ląstelienos (pektino pavidalu), geležies, betaino, betanino. Pektinas – tirpi ląsteliena, kuri valo organizmą, ilgam suteikia sotumo. Ląsteliena šluoja iš organizmo toksinus, kurie dažnai kaupiasi kepenyse.

Brokoliai

Mini medžių pavidalo ryškiai žaliuose brokoliuose gausu antioksidantų ir chlorofilo, vitamino E. Juose daug ląstelienos, o ši valo iš organizmo kancerogenus, toksinus. Brokoliuose, kaip ir žiediniuose kopūstuose, Briuselio kopūstuose ir kituose jiems giminingose daržovėse yra gliukozinolatų, skatinančių kepenis gaminti virškinimo fermentus.

3. Saldžiosios bulvės


Saldžiosios bulvės turi daug beta karotino – ši medžiaga slopina uždegimus orrganizme. Kepenyse beta karotinas verčiamas vitaminu A. Papildai, kuriuose per daug vitamino A, gali būti toksiški kepenims, o saldžiosiose bulvėse vitaminas A nėra toksiškas kepenims, nes ilgam neužsilaiko organizme, kaip papildai. Saldžiosiose bulvėse gausu ląstelienos, vitamino C, kitų organizmą valančių ir kepenų veiklą gerinančių medžiagų.

4. Citrinos


Citrinos efektyviai valo organizmą, jose daug vitamino C ir kitokių antioksidantų, kurie skatina kepenis gaminti daugiau fermentų, gerinančių virškinimą. Citrinos – natūralus druskos pakaitalas: jose daug elektrolitų, bet tuo pačiu jos nešalina iš ląstelių skysčių, kaip natris. Citrinos šarmina organizmą, nors pačios yra rūgščios.

5. Lęšiai


Lęšiai – tikras ląstelienos ir augalinių baltymų šaltinis. Per daug baltymų apkrauna kepenis, bet iš lęšių gaunamas baltymų kiekis kepenims nepavojingas. Be to, lęšiai – vieni iš lengviausiai virškinamų ankštinių daržovių.

6. Nedidelis kiekis sveikų riebalų

Avokadai

Sveiki riebalai būtini, svarbiausia – jų nepadauginti, ar tai būtų augalinės, ar riebalinės kilmės riebalai. Kad kepenys tinkamai funkcionuotų, reikalingi riebalai, kita vertus, per didelis jų kiekis kenkia jų funkcijai, o tas sunkina virškinimą. Kepenims naudingų riebalų šaltiniai: avokadai, graikiniai riešutai, moliūgų sėklos, migdolai, alyvuogės, kokosų aliejus, ispaninio šalavijo sėklos, linų sėmenys.

Obuoliai

Obuoliuose esantis pektinas šalina iš kraujo toksinus, cholesterolį, taigi, lengvina kepenims darbą. Obuolių rūgštis valo kancerogenus ir kt. toksinus.

8. Česnakai


Česnakuose nemaža alicino ir seleno – kepenims labai naudingų elementų, kurie valo kraują ir apskritai visą organizmą. Selenas yra detoksikuojanti medžiaga, o alicinas stiprina imuninę sistemą, saugo ją nuo žalingo poveikio.

9. Svogūnai

Svogūnai

Svogūnuose, kaip ir česnakuose, daug alicino. Taip pat yra kalio, ląstelienos, fitonutrientų ir flavonoidų – visos šios medžiagos daro tvirtesnę imuninę sistemą.

10. Žalios lapinės daržovės

Špinatai

Pačios maistingiausios žalios lapinės daržovės – špinatai, lapiniai kopūstai, lapiniai runkeliai, salotos, garžgarstės. Jose esantis chlorofilas valo kraują, tokiu būdu padeda kepenims ir neutralizuoja sunkiuosius metalus, toksiškus chemikalus ir netgi pesticidus.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (11)