Nesupranta, kad nekvėpuoja per nosį

Kartais žmogus nežino, kad jis nekvėpuoja per nosį.

„Būna tokios situacijos, kai po operacijos pacientas nustemba, kad tiek laiko nekvėpavo. Vaikystėje ar paauglystėje, patyrus traumą, ar esant įgimtai kreivai nosies pertvarai, žmogus pripranta ir kitokį kvėpavimą priima kaip normą. Pavyzdžiui, kreipiasi dėl estetinių priežasčių, o paskui paaiškėja, kad reikia sugrąžinti normalų kvėpavimą“, – pranešime žiniasklaidai sako Andrius Pajėda, „Nordclinic“ plastinės ir rekonstrukcinės chirurgijos gydytojas.

Andrius Pajėda

Kvėpavimas per burną pakeičia kvėpavimą per nosį.

„Nosis yra skirta kvėpavimui, o ne burna, todėl taip ir reikia kvėpuoti, kad ir oras būtų sušildytas, ir vyktų apvalymas nuo dulkių. Jei nosies pertvara iškrypusi, tai ir nosies landos susiaurėjusios, kas apsunkina kvėpavimą, tada jaučiamas nuolatinis nosies užgulimas, gali pasireikšti ir kitos problemos: nuovargis, mieguistumas, galvos skausmas, energijos trūkumas, sloga“, – aiškina A. Pajėda.

Pasak plastikos chirurgo, atkreipti dėmesį reikėtų tada, kai labai greitai užgula nosį – net mažiausia sloga visiškai užkemša nosį, pasikeičia balso tembras. Taip pat jaučiamas diskomfortas kai reikia daug įkvėpti sportuojant, ypač tai tampa sudėtinga šaltuoju metų laiku.

Kvėpavimo per nosį sugrąžinimas

Dažniausiai pacientai kreipiasi dėl nosies plastinės operacijos, kai yra iškrypusi nosies pertvara.

Sinusitas.

„Neseniai turėjau 20 metų pacientą, kuris negalėjo kvėpuoti dėl kreivos pertvaros. Pati nosies forma graži, vyriška su nedidele kuprele, bet gražiai deranti prie išvaizdos, veido. Jis norėjo, kad nosis būtų tiesi, tačiau nepasikeistų veidas, svarbiausia buvo atstatyti funkciją, kad galėtų gerai kvėpuoti. Tai yra nemažas iššūkis, sustatyti nosies ašį, bet nepakeisti veido identiteto. Tad pertvara buvo pakoreguota, bet forma palikta tokia pati“, – pasakoja A. Pajėda.

Plastikos chirurgas dalijasi, kad būna ir priešingai – kreipiasi dėl estetinių dalykų, kad negraži kuprelė, didelė nosis ir nori ją pakeisti, tačiau apžiūros metu paaiškėja, kad yra ne grožio, o kvėpavimo funkcijos problemos. Tokiais atvejais ir nosis pakoreguojama, ir kvėpavimo funkcija grąžinama.

„Apžiūros metu įvertinu nosies pertvaros problemas, tačiau kreiva pertvara ne vienintelė problema, dėl kurios žmogui gali būti apsunkintas kvėpavimas. Jeigu yra daugiau kvėpavimo diskomforto priežasčių, vien pertvaros ištiesinimas neduos norimo rezultato. Klinikoje pacientus gali apžiūrėti otorinolaringologas, kuris įvertina tonziles, sinusus, gomurį ar kitas galimas apsunkinto kvėpavimo priežastis“, – rekomenduoja A. Pajėda.

Taisyklingo kvėpavimo nauda

Kvėpavimas per nosį yra žymiai naudingesnis nei per burną.

„Kvėpuojant per nosį įeinantis oras yra išfiltruojamas nuo dulkių ir alergenų, sušildomas, kad nebūtų staigus šokas plaučiams, taip pat sudrėkinamas, kas neįvyksta jei kvėpuojama per burną. Kvėpavimas per burną sausina įeinantį orą, todėl tai ypač kenkia sergantiems astma. Taip pat kvėpuojant per nosį įkvepiama su didesne galia, o taip gaunama daugiau deguonies, nulemiančio geresnę visų organų veiklą ir geresnę sveikatą“, – paaiškina jogos mokytoja Aigustė Karaliūnaitė-Bogdziunienė.

Aigustė Karaliūnaitė-Bogdziunienė

Pasak A. Karaliūnaitės-Bogdziunienės, pasitikrinti ar taisyklingai kvėpuojame, gali visi: „Kvėpavimas turi būti lėtas, ritmingas, tylus. Įkvepiant turėtume pastebėti, kad prasiplečia ne tik krūtinė ir šonkauliai, bet ir pilvas, būtent toks yra diafragminis kvėpavimas. Jo dėka gaunama daugiau deguonies, išjudinant apatinę plaučių dalį, pagerinama kraujotaka.“

Jogos mokytoja tvirtina, kad kiekviena kūno sistema yra priklausoma nuo deguonies, todėl taisyklingai kvėpuojant, galima džiaugtis geresniu virškinimu, miegu, energijos lygiais ir mažesniu streso lygiu. Kvėpavimas keičiasi esant skirtingoms emocijoms: streso, traumos metu, jis padažnėja ir sutrumpėja, o ramybės būsenoje – sulėtėja, tampa ritmingu. Praktikuojant kvėpavimo pratimus reguliariai, žmogus tampa labiau atsipalaidavęs, į stresines situacijas reaguoja ramiau ir geriau kontroliuoja savo emocijas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)