Šis tyrimas, kuriam vadovavo mokslininkė Laura Torres iš jau minėto universiteto, publikuotas moksliniame leidinyje „Nurtients“. Pagrindu jam atlikti tapo „Autonomous Region Nutrition and Health Survey“ analizės duomenys, surinkti prieš 6, 12 ir 18 metų, rašo euroweeklynews.com.

Šiame tyrime dalyvavo 1 567 vyresni nei 20 metų asmenys iš Valensijos.

„Vertinome ryšį tarp įprastinio kavos vartojimo ir bendrų mirtingumo rodiklių, mirtingumo nuo širdies ir kraujagyslių ligų bei vėžio, tyrėme suaugusiuosius Ispanijoje, atsižvelgdami tiek į kiekį, tiek ir vartojamos kavos tipą, – teigiama publikuotoje ataskaitoje. – Naudojome bazinius duomenis apie kavos vartojimą, kitus asmeninius kintamuosius ir mirčių per 18 metų stebėjimo laikotarpį rodiklius.“

Vėžys.

Taigi atliktas tyrimas parodė, kad 78 proc. suaugusių Valensijos gyventojų kasdien geria kavą, o reguliarus šio produkto vartojimas reikšmingai susijęs su bendrų mirtingumo rodiklių mažėjimu ir mažesniais mirtingumo nuo vėžio rodikliais. Duomenys dėl kiekvieno tyrimo dalyvio mitybos, sveikatos būklės ir gyvenimo būdo, įskaitant ir kavos vartojimo įpročius, buvo išanalizuoti pasitelkiant mitybos klausimyną, o asmenų sveikatos būklės ir mirties priežasties duomenys tikslinti naudojant Valensijos nacionalinį mirčių registrą.

Taigi, palyginti su bendru kavos negeriančių asmenų mirtingumo rodikliu, vieną puodelį ar mažiau kavos per dieną išgeriančių tiriamųjų mirties rizika buvo 27 proc. mažesnė. Daugiau nei vieną puodelį kavos per dieną išgeriančiųjų, vertinant 18 metų stebėjimo periodą, rizika mirti buvo 44 proc. mažesnė.

Kava

„Kalbant apie mirtingumą nuo vėžio, asmenys, per dieną išgeriantys daugiau nei vieną puodelį kavos, patyrė 59 proc. mažesnę riziką mirti nuo vėžio, lyginant su tais, kurie kavos negeria, – teigiama ataskaitoje. – Kalbant apie mirtingumą nuo širdies ir kraujagyslių ligų, taip pat fiksuota sumažėjusi rizika, nors skirtumas vis dėlto nebuvo reikšmingas, kai geriama kava su kofeinu. Kalbant apie vartojamos kavos tipą, nustatyta, kad būtent kava su kofeinu pasižymi apsauginiu poveikiu. Taigi, autoriai daro išvadą, kad ilgalaikis įpročiu tapęs kavos vartojimas gali būti saugus, ypač jei vartojama kavos su kofeinu, nes tokia kava pasižymi apsauginiu poveikiu, vertinant bendrą mirtingumą ir mirtingumą nuo vėžio, o vartojimas nėra siejamas su padidėjusiu mirtingumu nuo širdies ir kraujagyslių ligų.“

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (63)