Klinikos „Nauja oda“ įkūrėja, estetinės medicinos specialistė Gabrielė Levickaitė papasakojo, kokie kosmetikos produktai yra patys svarbiausi mūsų odai, kaip išsirinkti gerą drėkinantį kremą ir kokios procedūros labiausiai tinka einant miegoti.

– Esu girdėjusi, kad veido odos priežiūrai yra svarbiausios dvi priemonės – drėkinamasis kremas ir SPF kremas. Ką apie tai manote? Ar tikrai tai pagrindinės priemonės, kurias turėtų turėti absoliučiai kiekviena ir kiekvienas?

– Tikrai taip. Apskritai, itin svarbu yra geras dregmės lygis, nes dėl dehidratacijos atsiranda smulkios raukšlės, oda tampa jautresnė aplinkai, gali rausti, berti. Taip pat labai svarbu yra SPF apsauga, bet nepamirškite jų keisti kas sezoną. Fotosenėjimas yra vienas pagrindinių priešlaikinio senėjimo faktorių, kasmet UV indeksas vis aukštėja, todėl, jei atkreipsite dėmesį, šiemet kaip niekada daug buvo nudegimų, saulės alergijų. Dėl šios priežasties atsiranda hiperpigmentacijos, pažeista oda ir pažeistas drėgmės lygis, jau nekalbant apie vėžio riziką. Naudojant SPF gaunate apsaugą nuo oksidacinės pažeidos, o pastaroji odą smarkiai sendina. Visgi, prie šito neiškiriamo dueto – odos drėkinimo ir SPF, norėčiau prijungti ir retinolį. Jis skatina kolageno sintezę, ląstelių atsinaujinimą, todėl lygina odos epidermį, skaistina, mažina smulkias raukšleles, poras, mažina po aknės likusius randus ir pigmentines dėmes.

Kremai nuo saulės

– Rasti gerą drėkinantį kremą, kuris nekimštų porų, negadintų, o puoselėtų odą, kartais tikrai neįtikėtinai sunku. Netgi vaistinėse pilna nevertingų kosmetikos priemonių. Kaip išsirinkti tą vienintelį? Kokiems ingredientams sudėtyje sakytumėte griežtą ne?

– Tai labai individualu, drėkinantis kremas, kuris tiks sausai odai, pavyzdžiui, kreminės konsistencijos, gali būti per sunkus riebiai odai. Jei kremą sudaro tik keletas skurdžių drėkinančių ingredientų, o visas pagrindas yra silikonai, alkoholis, naudingos medžiagos eina po fenoksietanolio – nauda bus niekinė. Naudojant priemonę su tokiais ingredientais, galime gauti visai ne tai, ko tikimės, o atvirkščiai – dehidrataciją.

– O kokie ingredientai yra geri ir kas turėtų būti sudėtyje?

– Sausoms odoms geriau rinktis sunkesnės konsistencijos drėkinamuosius kremus ir prieš tai ant drėgnos odos tepti hialurono serumą, nes esant drėgnai odai serumas pasisavins geriau. Sudėties viršuje ieškoti hialurono, galimai ir skirtingo molekulinio dydžio, glicerino, proteinų, pavyzdžiui, peptidų, lanolino, aliejinių ekstraktų, tokių kaip simondsijų, abrikosų kauliukų, kolageno, alantoino, vitamino E, netgi šlapalo. Kadangi sausai odai pačiai sudėtinga pasigaminti lipidų, kreme esantys lipidai apsaugos odą nuo dregmės netekimo.

Kremai nuo saulės

Ieškant kremo normaliai odai, be hialurono sudėtyje taip pat labai palanku ieškoti skvaleno, antioksidantų – vitamino C, žaliosios arbatos ekstrakto, ramunėlių ekstrakto, saldymedžio. Antioksidantai padeda odai kovoti su laisvaisiais radikalais. Taip gausite gaivios ir skaisčios odos išvaizdą.

Riebiaodėms geriausia rinktis lengvos konsistencijos kremus su rūgštimis. Pavyzdžiui pieno rūgštys duotų odai skaistumo, dregmės, lengvo švytėjimo ir labai svarbu, kad drėkiklis būtų nekomedogeniškas – nekimštų porų.

– Ar radus tą vienintelį kremą, galima jį naudoti nuolat, ar visgi, būtina juos keisti?

– Mitas, kad oda pripranta prie kremų kaip ir plaukai, yra gajus visuomenėje dėl komercinių tikslų, tiesiog kartais mums atrodo, kad priemonę reikia pakeisti, nes keičiamės mes patys. Tarkime, turėjote aknę, tuo metu naudojote vienas priemones, išsigydetė, pastebėjote aknės paliktus randus – priežiūrą reikia keisti. Išsigydžius randus pastebėjote raukšleles – reikia vėl kitų priemonių. Ir taip važiuoja traukinys. Skirtingais amžiaus tarpsniais reikės skirtingų priemonių: paauglystė, pirmos raukšlės, nėštumas, pigmentinės po nėštumo ir t.t. Tačiau keisti pabaigus buteliuką nereikia, dažniau patys klientai paklausia, ką dar naujo galima išmėginti, nes pabodo.

– Vasariniai kremai, pasak kai kurių specialistų, turėtų skirtis nuo tų, kurie naudojami žiemą. Tad artėjant šaltajam sezonui reikėtų ieškotis kito drėkinančio kremo? Kuo jis turi skirtis?

– Pritariu specialistams. Žiemą mūsų oda kenčia dėl aplinkos poveikio – temperatūrų skirtumo, sumažėjusios dregmės namuose dėl šildymo, vėjo, šalčio, taip pat gauname mažiau vitaminų, neretai trūksta vitamino D, tad ir odai reikia sunkesnių priemonių, drąsiai galime naudoti rūgštis. Vasarą, kylant temperatūrai, mūsų fiziologija yra prisitaikyti, todėl dažnai pastebime, kad oda išskiria daugiau sebumo, prakaito, dėl aktyvios saulės turime priemones su rūgštimis rinktis lengvesnes, būtinai naudoti apsaugą. Taip ir sukasi donelaitiškas cikliškumas, prie kurio taikosi ne tik mūsų kūnas, bet ir didžiausias organas – oda.

Gabrielė Levickaitė

– O ar verta turėti ne tik dieninį, bet ir naktinį kremą? Rodos, dabar tai nėra labai populiaru.

– Dauguma naktinių kremų yra komercijos produktas , jų sudėtys yra praktišai vienodos, tačiau yra priemonių, kurių negalima naudoti dieną, ar naudoti yra nepatogu, tad naktis tam pats laikas:

1. Retinolis – naudojant dieną sukeltų nudegimus ir reakcijas, tačiau naktį jis užkuria odos variklį.

2. Ferulinė rūgštis – skirta mažinti uždegimams, raudoniui.

3. Didelės vitamino C koncentracijos – stiprinti kapiliarams, mažinti oksidacinę pažeidą, skatinti kolageno sintezę. Tik žiūrėkite, kad jis būtų stabilizuotas, liposominis arba inkapsuliuotas.

4. Kiti antioksidantai detoksikuoti odą naktį, kai ši intensyviausiai dirba ir regeneruojasi, atiduoti trūkstamą elektroną pažeistoms ląstelėms, kad šios galėtų tinkamai funkcionuoti.

5. Įvairūs koncentratai, ampulės, kurios dieną reaguotų su saule ar turėtų lipnumo jausmą, nemalonų kvapą.

6. Sunkūs aliejai, pavyzdžiui, jojobos, migdolų, vynuogių kauliukų,nakvišų, rozmarinų puikiai tiks savimasažui prieš miegą, maitinimui, regeneracijai nakties metu.

Kremai nuo saulės

– Ką jūs dar patartumėte dėl naktinės veido priežiūros? Kiek ji svarbi?

– Naktį oda, kaip ir visas organizmas, persijungia į atsistatymo režimą, todėl odos metaboliniai rodmenys naktį yra didesni. Naktį išsiskiria melatoninas ir somatropinas, jie greitina odos regeneraciją, antioksidantų gamybą, skatina ląsteles atsinaujinti, todėl lengvas postūmis su prieš tai išvadrintais aktyviais komponentais duoda džiuginantį ir akivaizdų rezultatą ryte veidrodyje.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (22)