Apie tai „Žinių radijo“ laidoje „Aktualusis interviu“ kalbėjo Nacionalinės tabako ir alkoholio kontrolės koalicijos prezidentė, psichiatrė Nijolė Goštautaitė-Midttun.

– Kuo metanolis skiriasi nuo alkoholio?

– Tas skirtumas nėra toks didelis. Metanolis yra tam tikras alkoholis, tiesiog paprastesnis. Jame yra tik vienas anglies atomas ir trys – vandenilio. Yra kitokia formulė: C2H5OH yra etanolis, o metanolis yra CH3OH.

Tarsi skirtumas yra labai nedidelis, tačiau jo poveikis yra labai skirtingas. Metanolis yra labai toksiškas. Žmogus, pavartojęs metanolio, gali sunkiai apsinuodyti net nuo nedidelių dozių ir apakti, gali būti pažeidžiamos smegenys ir, kaip girdėjome, gali ištikti mirtis.

Tik labai svarbu pastebėti, kad mes iš tikrųjų dar nežinome, kuo apsinuodijo šie žmonės iš tikrųjų.

Nijolė Goštautaitė Midttun

– Kaip suprasti, kad gėrime yra metanolio? Ar įmanoma paragavus ar pauosčius tai suprasti?

– Tiesiog suprasti iš to, kaip gėrimas atrodo, koks yra jo skonis ar kvapas – neįmanoma. Metanolio ir kvapas, ir skonis panašus į etanolio. Galbūt galima atspėti arba suprasti, kad kažkas darosi blogai, kai pavartojus sutrinka regėjimas, atsiranda girtumas greičiau ir nuo žymiai mažesnių dozių. Bet požymių, leidžiančių atspėti, kad jums siūlomame gėrime yra metanolio, nėra. Geriau tiesiog nevartoti gėrimų iš nežinomo šaltinio arba, jeigu galvojate, kad tai gali būti perdirbtas techninis skystis, arba tiesiog iš nelegalaus šaltinio – tai gali būti falsifikuotas gėrimas. Tokių gėrimų reikėtų nevartoti ir nepirkti.

– Kalbant apie dabar nuskambėjusį atvejį – 16 žmonių jau mirė, dar du gydomi reanimacijoje. Kiek dažnas apsinuodijimas metanoliu Lietuvoje?

– Čia tikrai baisi tragedija. Tokio protrūkio Lietuvoje nėra buvę, jeigu tai – tikrai apsinuodijimas metanoliu. Panašių protrūkių yra buvę Čekijoje arba Estijoje, bet Lietuvoje registruojami tik pavieniai atvejai.

Galima atkreipti dėmesį, kad vis dar trūksta aparatūros, kuria iš kraujo tyrimų būtų galima nustatyti, ar apsinuodyta būtent metanoliu. Tai būtų irgi svarbus papildymas: jeigu Lietuvoje ši rizika didėja, būtų galima skirti ir dėmesio finansavimui diagnostinės aparatūros arba diagnostiniam išplėtimui.

Naminės degtinės gamyba

– Skaičiau, kad metanolio priešnuodis yra etanolis. Ar tikrai?

– Net jeigu žmogus yra komoje, jam gali skirti sulašinti degtinės per zondą į skrandį.

Tai veikia todėl, kad metanolis ir alkoholis reaguoja su tuo pačiu fermentu, tačiau etanolio ryšys arba sintetas, arba tai, kaip jis stipriai reaguoja, yra 20 kartų didesnis. Tai reiškia, kad konkuruodamas jis užima tą vietą ir skaldomas pirmiausia etanolis.

Metanolio pagrindinė problema yra ta, kad jis skyla į labai nuodingas medžiagas. Pats metanolis nėra toks pavojingas, tačiau jis skyla į formaldehidą ir skruzdžių rūgštį, kuri pažeidžia audinius.

Jeigu žmogui papildomai supilame, jis išgeria arba suvartoja etanolio, tas etanolis konkuruoja ir neleidžia metanoliui skilti į pačias nuodingiausias medžiagas. Per tą laiką galima vykdyti detoksikacijas, atstatyti gyvybines. Taip, kad pirmoji pagalba, įtarus apsinuodijimą metanoliu, visada yra išgerti etanolio – paprasčiausios degtinės.