Australijos mokslininkai išanalizavo 17702 savanorių duomenis ir išsiaiškino, kad besaikis kavos gėrimas didina senatvinės demencijos riziką. Jei kavą geriate per dažnai, šios protinės ligos rizika gali išaugti net 53 %. Bet tai – tik dalis problemos.

Priklausomybė nuo kavos gali sukelti ir kitus neurologinius pakitimus, kurie gali peraugti ir į smegenų vėžį ar kitas ligas. Geriantys per daug kavos didina savo insulto riziką. Mokslininkai teigia, kad tai – šokiruojanti tiesa apie vieną populiariausių rekreacinių narkotikų pasaulyje.

Taip, perskaitėte teisingai – kofeinas yra laikomas rekreaciniu narkotiku. Nedidelės jo dozės, pasak kai kurių tyrimų, gali būti naudingos. Tačiau problema yra ta, kad žmonės tampa priklausomi nuo kavos ir dažnai geria kavą visiškai be saiko. Tikriausiai blogiausia tai, kad mokslininkai nežino, kodėl kava taip veikia sveikatą – net sunku įsivaizduoti, kaip šis gėrimas galėtų būti paverstas sveikesniu.

Kava ir oda

Tačiau ne viskas taip blogai. Išaugusią demencijos ir insulto riziką mokslininkai sieja tik su visiškai besaikiu kavos vartojimu. Tai yra, savo smegenimis rizikuoja tie, kurie išgeria daugiau nei 6 kavos puodelius per dieną. Nors dauguma žmonių per dieną išgeria tik 1–2 puodelius, nustebtumėte sužinoję, kiek jūsų aplinkoje yra tikrų kavomanų, kurie kone kas valandą kelia naują juodo gėrimo puodelį.

Kava, kaip ir vynas bei juodasis šokoladas, mokslininkų yra tai kritikuojama, tai giriama. Taip yra dėl to, kad kokybiniai maisto poveikio sveikatai tyrimai yra labai sudėtingi. Be to, kava turi daug veikliųjų medžiagų, kurios atsiskleidžia skirtingai, priklausomai nuo paruošimo būdo ir vartojimo įpročių. Tačiau panašu, kad svarbiausia sveiko gyvenimo taisyklė lieka nepakitusi – nepamirškite saiko.