Onkologinė liga yra viena labiausiai žmones gąsdinančių diagnozių. Tikriausiai dėl šios priežasties knygynuose galime rasti daugybę knygų, kurios moko, kaip išvengti vėžio, o internete – milijonus straipsnių apie tai, kas jį sukelia. Praeitais metais Europoje diagnozuota 2,68 mln. naujų vėžio atvejų, 1,26 mln žmonių nuo jo mirė.

Kai kurie, norėdami užbėgti vėžiui už akių, pradeda keisti gyvenimo būdą, atsisako žalingų įpročių, nesveiko maisto. Dar kiti pradeda vartoti papildus. O treti galvoja, kaip išsitirti dėl galimos ligos.

Vienas iš onkologinių ligų tyrimų yra genetiniai paveldimo vėžio tyrimai. Juos galima atlikti tiek sveikiems, tiek sergantiems žmonėms. Tokie tyrimai parodo, ar jau esantis vėžys yra paveldėtas, ar sveikas žmogus neturi geno mutacijos, kuri gali jį sukelti.

Kauno klinikų Genetikos ir molekulinės medicinos klinikos vadovė prof. dr. Rasa Ugenskienė išskirtinai „Delfi plius“ papasakojo apie genetinius paveldimo vėžio tyrimus ir kam jie gali būti atlikti nemokamai.

Kokią įtaką vėžio atsiradimui daro paveldimumas?

Jau seniai žinoma, kad vėžys nėra vien tik paveldima liga. Jį taip pat dažnai sukelia netinkamas gyvenimo būdas ir aplinkos veiksniai, pavyzdžiui, radiacija, užterštumas. O kartais atsakymo, kodėl vienam ar kitam pacientui atsirado vėžys, išvis neįmanoma rasti.

Tam, kad sveika ląstelė pavirstų į vėžinę, reikia įvairių kancerogenų poveikio. Vėžio atsiradimui ir išsivystymui turi įtakos nesveika mityba, rūkymas, fizinio aktyvumo stoka. Tačiau svarbūs ir aplinkos veiksniai, tokie kaip radiacija, užterštumas, cheminės medžiagos. Kai kuriais atvejais didelę reikšmę turi virusai – pavyzdžiui, gimdos kaklelio vėžio patogenezėje yra labai svarbus žmogaus papilomos virusas.

Deja, nėra statistikos, kuri tiksliai nusakytų, koks procentas visų onkologinių ligų yra paveldimas. Tačiau profesorė duoda krūties vėžio pavyzdį: 10 proc. šios ligos atvejų yra paveldimi, 90 proc. atvejų atsiranda dėl lokalių somatinių pokyčių krūties ląstelės.

„Viskas dar labai priklauso nuo to, kada žmogus susirgo onkologine liga. Jei yra ankstyvas amžius, tam tikros histologijos navikai, pavyzdžiui, sarkomos, arba keli onkologiniai susirgimai tam pačiam asmeniui yra didelė tikimybė, kad onkologinis susirgimas yra paveldėtas“, – pasakoja prof. dr. R. Ugenskienė.

Genetiniai paveldimo vėžio tyrimai gali būti atliekami tik tam tikroms žmonių grupėms

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)