Šio sumanymo autoriai – medicinos profesionalai iš Naujosios Zelandijos Otago universiteto ir mokslininkai iš Jungtinės Karalystės Lidso miesto. Jį įdiegti norinčiojo burnoje gali odontologai.

Internete išsižioti trukdantis techninis sprendimas sulaukė nemenkos kritikos, žmonės jį prilygina kankinimo įrankiui.

Otago universiteto atstovai tviteryje teigia, kad tai pirmasis pasaulyje „sulieknėti padėsiantis“ įtaisas, kuris „taps veiksmingu ginklu kovoje su pasauline nutukimo epidemija, nes apribos žmones valgyti tik skystą maistą“.

Anot sumanytojų, „Dental Slim Diet Control“ leidžia burną praverti vos du milimetrus. Bandyme dalyvavo septynios moterys, sergančios nutukimu, bet neturinčios kitų sveikatos problemų. Eksperimentas truko dvi savaites, jos laikėsi mažo kaloringumo skysto maisto dietos.

„British Dental Journal“ publikuojame straipsnyje teigiama, kad eksperimente dalyvavusios moterys neteko maždaug 6,36 kilogramo arba maždaug 5,1 proc. kūno svorio. Visos dalyvės skundėsi, kad įtaisą sudėtinga naudoti, jis kelia didžiulį diskomfortą ir apsunkina kalbą. Be to, moterys skundėsi įtampa, nes gyvenimo kokybė buvo akivaizdžiai sumenkusi.


Viena savanorė nesilaikė taisyklių ir valgė maistą, kurio neturėjo, pavyzdžiui, šokoladą, o tai jai pavyko jį ištirpdžius.

Otago universiteto profesorius Paulas Bruntonas sako, kad pagrindinis kliuvinys, užkertantis kelią svorio metimui, šiuo atveju buvo mokėjimas prisitaikyti. Jo teigimu, šis įtaisas labai naudingas naujų įpročių formavimui, kurie gali padėti pakeisti gyvenimą.

„Tai neinvazinė, universali, ekonomiška ir patraukli alternatyva chirurginėms procedūroms“, – tikina P. Bruntonas.

„DentalSlim Diet Control“ internete sulaukė nemažai kritikos strėlių, tviteryje žmonės piktinasi: „Norint laikytis skysto maisto dietos, tikrai nebūtina ryžtis šiai kankynei“.

Otago universitetas kritikus bando nutildyti: „Norime, kad viskas būtų aišku – šis įtaisas tikrai neskirtas trumpalaikiam lieknėjimui. Jis padės žmonėms, kuriems jau reikia operacijos, bet kuriems jos atlikti neįmanoma tol, kol nesulieknėjo“.

Prie idėjos įgyvendinimo prisidėjo mokslų daktaras Jonathanas Bodansky iš Lidso ir mokslų daktaras Richardas Hallas iš RMH konsultacijų bendrovės tame pačiame Lidse.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (28)