Dėl COVID-19 uoslės netekęs Joshas Goldenbergas prisiminė: „Maistas, kurį valgo mano draugai ar artimieji, yra puikaus skonio, tačiau aš negaliu juo mėgautis drauge su jais. Todėl tai yra viena iš priežasčių, paskatinusių mane atvykti čia. Juk jei yra tikimybė, kad man kažkas padės, aš neabejodamas noriu ja pasinaudoti. Suprantate, aš viliuosi, kad, laikui bėgant, situacija vis vien pasitaisys ir aš galėsiu sugrįžti į ankstesnę būklę. Tačiau jeigu šios priemonės galės pagreitinti procesą, tai būtų pats geriausias variantas“.

Nutaręs pasižvalgyti pagalbos už medikų bendruomenės ribų, J. Goldenbergas kreipėsi į netikėtą asmenį – Niujorko aromatų ekspertę Sue Phillips.

„Pirmiausia norėčiau pabrėžti, kad nesu gydytoja. Nesu mokslininkė. Nesu netgi chemikė ar parfumerė. Aš esu kvapų verslininkė. Esu kvapų ekspertė“, – aiškino S. Phillips.

Pradėdama savo procedūrą, S. Phillips ant stalo išrikiuoja 18 specialiai sumaišytų kvapų buteliukų. Pradedama nuo lengvesnių natų, pavyzdžiui, rožių, levandų ir mėtų, S. Phillips klientui duoda po vieną iškvėpintą specialią juostelę. Jeigu į švelnesnes kvapų natas nesureaguojama, imamasi stipresnių kvapų, tarkime, prieskonių ar muskuso. S. Phillips aiškina bandanti išsklaidyti „smegenų rūką“.

„Ši procedūra – tai bandymas išmokyti žmones, sakykime, užuosti smegenimis. Tai beveik tarsi iš ten atkeliaujanti vibracija ir dažnis – nuo uodžiamojo stormens iki visos limbinės sistemos. Aš matau, kaip jų akys nušvinta, beveik matau tą vibraciją ir tai, kaip sklaidosi „smegenų rūkas“. Žmonės ir vėl gali užuosti kvapus. Tai yra išties nuostabu“, – neabejojo kvapų ekspertas.

Procesas gali užtrukti apie valandą, tačiau daugeliu atvejų galiausiai įvyksta proveržis.

Ilgalaikis COVID-19 poveikis kūnui ir smegenims tebėra tyrinėjamas. Medicinos ekspertai kol kas dar galutinai neišsiaiškino daugelio šios naujos ligos simptomų ir pasekmių. Tačiau Harvardo universiteto molekulinės ir ląstelinės biologijos profesorius ir neuromokslininkas Venky Murthy teigia, kad kai kurie kvapai gali smegenyse paskatinti emocijas ir prisiminimus, todėl S. Phillips galbūt eina tinkama linkme.

Harvardo universiteto molekulinės ir ląstelinės biologijos profesorius ir neuromokslininkas Venky Murthy sakė: „Galima sakyti, kad bėda ta, jog dalis uoslės pojūčio tokiais atvejais yra sutrikusi. Tačiau, jei konkretus asmuo išbando įvairiausius skirtingus aromatus, jie gali susisieti su tam tikrais dalykais, kuriuos uoslės pojūčio likutis tebėra pajėgus užuosti ir suvokti. Ir jeigu tai iš tiesų pažadina kažkokius atsiminimus, paskatina prisiminti kai kurias praeities detales, galbūt tai nebūtinai iš esmės pakeis situaciją, tačiau gali nulemti geresnę savijautą“.

V. Murthy pasakoja, kad, mokslininkams bandant išsiaiškinti COVID-19 niuansus, galima išmėginti naujus būdus atkurti uoslę – žalos tai nepadarys.

Dešimtmečių patirtį aromatų pramonėje turinti S. Phillips jau maždaug mėnesį mėgina padėti COVID-19 pasekmių neatsikratantiems asmenims. Žinia apie jos veiklą plinta. Ji susitinka su klientais asmeniškai, taip pat siūlo kvapų rinkinį atsiųsti paštu ir konsultuoti nuotoliniu būdu.

Susitikti su J. Goldenbergu S. Philips atvyko iš Floridos. Po seanso su S. Philips J. Goldenbergas teigė turintis ir toliau darbuotis, kad pratęstų judviejų pasiektą pažangą.