Botulino toksinas susintetintas 1939 m., o pirmą kartą kaip vaistas panaudotas 1977 m. gydyti žvairumą. Gydyta injekciją suleidžiant netoli vidinio akies kampo ir atrastas netikėtai malonus šalutinis efektas, nudžiuginęs pacientes – išsitiesino jų tarpuakio raukšlės. Taip atsirado visai kita vaisto panaudojimo kryptis.

Botulino toksinas yra iš tiesų išsamiai ištyrinėtas ir jau daugiau nei 40 metų egzistuoja rinkoje. Beje, medikas, pirmasis pritaikęs botuliną terapiniams tikslams, prisipažino, kad jeigu būtų žinojęs, kam botulinas bus naudojamas šiandien, nebūtų pardavęs teisių į jį. Savo laiku už tai jis gavo vos 4,5 mln. dolerių, o jeigu būtų pasilikęs teises į šį vaistą, kasmet gautų milijardą dolerių pelno.

Šiuo metu JAV ir visame pasaulyje atliekama milijonai botulino toksino injekcijų. Botulinas atpalaiduoja raumenis, kurie veikia per aktyviai, ir taip gaunamas puikus efektas. Jo veikimas pasireiškia ir chemine denervacija – daliniu tam tikro raumens paralyžiumi tam tikram laikui. Specialistai, tiriantys botuliną, teigia, kad juo galima gydyti ne tik raukšles, bet ir įvairias sveikatos problemas, pavyzdžiui, migreną.

„Šis medikamentas daugiau nei 30 metų pasaulyje naudojamas gydyti įvairioms ligoms, susijusioms su raumenų tonuso atpalaidavimu. Koreguojamos veido ir kūno asimetrijos, sprendžiamos prakaitavimo, dantų griežimo ir migrenos problemos. Kai kuriems, kenčiantiems nuo šių skausmų, toksinas sumažina skausmų dažnį net iki 70 proc. Toks gydymo būdas naudojamas jau nuo 2002 m.

Taip pat botulinas veiksmingas gydant suaugusių žmonių dantų griežimo arba stipraus sukandimo sukeltas įtampas žandikaulyje. Nuolatos stipriai sukąsti dantys sukuria įtampą, tai trukdo normaliai miegoti, žmogui sunku užmigti, jis dažnai naktį prabunda. Nemažai daliai pacientų į kramtomąjį raumenį suleidus botulino toksino, pagerėja miego kokybė, tai pagerina ir bendrą savijautą, sumažėja nuovargis. Botulino toksinas tinka ir nerviniam akių vokų judėjimui gydyti – suleidus injekciją į abi voko puses, problema sumažėja arba visai išnyksta“, – pranešime žiniasklaidai pasakoja „Nordclinic“ gydytoja dermatovenerologė Aistė Audickaitė.

Ji sako, kad botoksas ir toliau naudojamas oftalmologijoje žvairumui gydyti, taip pat neurologijoje esant padidėjusiam raumenų tonusui, vienos pusės veido paralyžiui gydyti. O urologijoje botulino preparatas gali būti naudojamas spręsti šlapimo nelaikymo problemą.

Depresijos gydymas botulinu – naujovė

Neseniai atliktų tyrimų duomenimis, botulino toksino injekcijos gali padėti gydant ir depresiją, nes raukšlėms lyginti naudojamas vaistas užblokuoja nervo-raumens jungtį, ir sumažėja arba nebegalimas raumens susitraukimas. Po injekcijos depresija sergantis žmogus nebesusiraukia, jo smegenys nuskaito informaciją, kad jis, nors ir nesišypso, bet vis tiek nėra susiraukęs, reiškia, situacija ne tokia ir bloga. Ir psichologinė paciento būklė pagerėja, nors gyvenimo situacija niekuo nepasikeitė.

Grožio injekcijos

„Tai – savotiška smegenų apgaulė, kurios nauda milžiniška, – šypsosi A. Audickaitė. – Botulinas padeda išspręsti ir dar vieną daug nepatogumų bei streso sukeliančią problemą – ir moterų, ir vyrų, tiesą pasakius, labai rimtų, aukštas pareigas užimančių verslininkų, rankų, pėdų ir, žinoma, pažastų prakaitavimą. Botulinas jiems labai palengvina kūno priežiūrą, stresinėse situacijose padeda paslėpti nervingumo požymį – drėgnas pažastis bei delnus.“

Medikė taip pat pabrėžia, kad moterys ar vyrai, botulinu koreguojantys raukšles, tą turėtų pradėti daryti kuo anksčiau, kol šios dar nepasidarė labai gilios.

„Visada kur kas geriau iš anksto problemai užkirsti kelią, negu ją vėliau spręsti. Tai ypač taikoma odos grožiui – jeigu norite odą išlaikyti kuo lygesnę vyresniame amžiuje, tuo pradėkite rūpintis jau jaunystėje.

Apsiginti nuo ankstyvo raukšlių atsiradimo yra lengviau, nei jas išnaikinti. Kokio tipo raukšlės atsiras senstant, gali padėti išsiaiškinti savistaba. Pavyzdžiui, jei pastebite, kad labai dažnai suraukiate antakius ar juos vis pakeliate į viršų, didelė tikimybė, kad būtent tarpuakyje arba kaktoje pirmosios raukšlės ir išryškės. Kai tokių mimikų niekaip negalite sąmoningai suvaldyti, padeda botulino toksinas, kuris taip laisvai neleistų raukytis, kol galiausiai visai atprastumėte tą daryti“, – pasakoja dermatovenerologė A. Audickaitė.

Visas injekcijas turi atlikti tik medikai

Žmogaus veidas – tarsi žemėlapis, tenka ilgai jį studijuoti, kol sužinai, kuri šalis saugi, o kurią geriau aplenkti.

„Kai kuriais atvejais, jei botulino toksinas suleistas neteisingai ir užblokuoja tam tikrą raumenį, kuriam laikui gali „nukristi“ vokas, antakis arba atsirasti žvairumas. Ir tai tik labai maža dalis to, kas gali nutikti. Mažėjant botulino poveikiui, po kelių mėnesių grožis grįš, bet kiek per tą laiką teks patirti nemalonumų, sunku ir įsivaizduoti“, – įspėja medikė.

Botulino toksinas.

Todėl geriau visuomet pasitikrinti, ar specialistas, pas kurį planuojate eiti, turi mediko licenciją, ar yra tik savamokslis mėgėjas. Pati A. Audickaitė prisipažįsta ne kartą atsisakiusi atlikti injekcijas, nes po jų žmogus būtų atrodęs nenatūraliai, o tai, anot jos, ne tik blogo tono ženklas, bet ir smarkiai suprastėjusi specialisto reputacija.

Grožis iš tiesų yra didžiulis stebuklas, kurį išsaugoti moterys bando nuo Ievos laikų. Ir nors metams bėgant tiek pati grožio sąvoka, tiek jo išsaugojimo metodai būdavo net labai drastiški, šiandien viskas gerokai kitaip – inovatyviomis priemonėmis grožis gali būti puoselėjamas saugiai, neskausmingai.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (30)