Kas mėnesį iš kraujo donorų surenkama maždaug virš dviejų tūkstančių litrų kraujo. Iš vieno donoro paimto kraujo galima padėti trims pacientams, taip kas mėnesį padedama maždaug keliolikai tūkstančių pacientų. Iš donorų surinkto kraujo yra ruošiami 3 rūšių kraujo komponentai – plazma, kuri naudojama farmaciniais tiksliais, rečiau – pacientų gydymui, eritrocitai ir trombocitai.

Sausį kraujo neatlygintinai davė 4036, vasarį – 4732, o kovą – 5339 kraujo donorai, taigi, sausį išgelbėta virš 12 tūkst., vasarį – virš 14 tūkst. o kovą – virš 16 tūkst. pacientų. Kraujo komponentus NKC teikia daugiau nei 70 Lietuvos sveikatos priežiūros įstaigų. Net ir COVID-19 pandemijos metu sugebėta įvykdyti 98 proc. kraujo komponentų užsakymų.

NKC direktoriaus Daumanto Gutausko teigimu, iš donorų surinkto kraujo pagaminti kraujo komponentai neužsibūna specialiose saugyklose.

„Jie iškart iškeliauja į mūsų šalies gydymo įstaigas, kuriose pacientams nuolat trūksta įvairių grupių kraujo. Apie tai tiek NKC, tiek gydymo įstaigos skelbia viešai ir kviečia žmones tapti kraujo donorais. Vis dažniau kraujo donorais tampa ne tik pavieniai žmonės, bet verslo įmonės, organizacijos, institucijos. Už tai esame labai dėkingi visiems“, – sako D. Gutauskas.

Šiuo metu maždaug 50 tūkst. litrų kraujo plazmos yra sandėliuojama specialiose saugyklose – šaldikliuose. Pastaraisiais metais dideliais kiekiais plazmos utilizuota nebuvo, išskyrus minimalius kiekius dėl dūžių ir atsekamumo procedūros vykdymo, pvz., kai nustatoma infekcija.

Šiuo metu galiojanti kraujo plazmos realizavimo tvarka yra efektyvi, skaidri ir racionali. Siekiant užtikrinti kuo sklandesnį kraujo plazmos realizavimą, visi procesai buvo derinti ne tik su Sveikatos apsaugos ministerija (SAM), bet ir Specialiųjų tyrimų tarnyba (STT).

Daumantas Gutauskas

„Tai pareikalavo nemažai laiko sąnaudų, tačiau sutartis dėl kraujo plazmos realizavimo pasirašyta šių metų sausį.

Plazma buvo realizuota daugiau nei tris kartus brangiau nei pagal 2017 m. šiuo metu baudžiamojoje byloje teisiamos tuometinės NKC vadovės pasirašytą sutartį, kuri pasikeitus įstaigos vadovybei NKC iniciatyva buvo nutraukta kaip neteisėta.

Tad pas mus specialiose saugyklose – šaldikliuose vis rečiau ir vis mažiau užsibūna kraujo plazmos, nes ji nuolat iškeliauja į gydymo įstaigas, kuriose nuolat pagalbos laukia pacientai, o likusi gydymui nepanaudota plazma realizuojama skaidraus ir atviro konkurso būdu, kuriame dalyvauti yra pakviečiami visi žinomi Europos ekonominės erdvės kraujo vaistinių preparatų gamintojai.

Pastarasis plazmos realizvimas 2021 metais valstybei atneš rekordinį pelną. Procesai bus dar spartesni, nes naujoji tvarka tik įsibėgėja. Be to, iš koronavirusu (COVID-19) persirgusių donorų surenkamas kraujas irgi naudojamas pacientams gydyti, tik jis atitinkamai ruošiamas“, – sako D. Gutauskas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)