Dažnai pirmuosius alergijos simptomus jautresni žmonės pajunta vos atšilus orui, kartais dar net nenutirpus sniegui. Apie pavasarinę alergiją dažnai įspėja nemalonūs pojūčiai: akių perštėjimas, nosies užgulimas, čiaudulys, vandeningos arba gleivingos išskyros iš nosies, bendras silpnumas, galvos skausmas.

Sunkesniais atvejais gali kankinti dusulys, sausas kosulys ir kutenimas gerklėje. Pavasarinės alergijos simptomai gali tęstis visą parą, todėl jie turi įtakos ir kasdieniam gyvenimui – neretai sutrinka kokybiškas miegas, padidėja nuovargis, sumažėja darbingumas, jaučiamas irzlumas.

Vis dėlto vaistininkai pataria nesikankinti ir pajutus alergijos simptomus vartoti nereceptinius alergiją malšinančius vaistus, priešalerginius purškalus į nosį, taip pat galima naudoti ir hormoninius alergiją slopinančius vaistus, jaučiant poreikį rekomenduojama gydyti ir atskirus simptomus.

Miglė Kazakevičienė

„Tabletės nuo alergijos padeda įveikti visus jos simptomus, tačiau kartais tam tikri simptomai būna tokie stiprūs, kad gali prireikti ir papildomų priemonių“, – sako vaistininkė.

Paūmėjus alergijai, be jau minėtų priemonių, padeda nosies ertmės praplovimai jūros vandeniu, o į akis, jaučiant poreikį, galima lašinti dirbtines ašaras. Taip pat galima naudoti riebesnius tepaliukus, kurių sudėtyje yra įvairių aliejų, vazelino, jie padengia nosies gleivinę ir alergenai ne taip stipriai dirgina, sukuria barjerinę funkciją.

Nors apsaugines kaukes rekomenduojama dėvėti saugantis koronaviruso, jos gali būti naudingos ir tiems, kurie yra alergiški žiedadulkėms, nes jos saugo ir nuo alergeno patekimo.

Vaistininkė M. Kazakevičienė sako, kad įprastai žmonėms, kurie turi alergiją, rekomenduojama tiesiog vengti alergeno, tačiau kuomet alergiją sužadina žiedadulkės, tai nėra taip paprasta. Vis dėlto vaistininkė rekomenduoja tokiu metu rekomenduoja pakoreguoti savo įpročius ir stengtis ilgesnius pasivaikščiojimus lauke planuoti po lietaus, kai žiedadulkių koncentracija ore nėra tokia didelė.

Iki tol su alergija nesusidūrę žmonės gali ją painioti ir su pavasariniu peršalimu, vaistininkė rekomenduoja suabejojus pasikonsultuoti bei atkreipti dėmesį į simptomus. Peršalimą dažnai išduoda pakilusi temperatūra, gerklės skausmas, o alergiją – varvanti nosis, įspėti gali ir pasikartojamumas, pagalvokite, galbūt taip pat jautėtės ir praėjusiais metais.

Vaistinių tinklo komunikacijos vadovė Laura Bielskė teigia, kad šį kovą pastebimas ypatingai padidėjęs susidomėjimas vaistais nuo alergijos, jis, palyginus su praėjusiais metais, išaugo 33 proc.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)