Lytinis gyvenimas neturi būti nuobodus, tačiau saugumas turėtų būti jeigu ne pirmas, tai bent jau antras prioritetas po kraują kaitinančių akimirkų. Erotinė meilė yra unikali tuo, jog iš jos nieko neatimsi, tačiau pridėti ji gali – lytiškai plintančias ligas ir infekcijas, rašoma pranešime žiniasklaidai. Kaip jų išvengti, ir kaip gydyti?

Užsikrėtimo ligomis galimybės

Sakoma, jog nieko nežinant ir galvos neskauda, tačiau lytiškai plintančios ligos verčia išties sunerimti. Pažintį su venerinėmis ligomis vertėtų pradėti nuo pačių paprasčiausių ir gana elementarių dalykų – užsikrėtimo jomis galimybių. Saugus lytinis gyvenimas, reguliarūs intymūs santykiai su pastoviu partneriu mažina tikimybę užsikrėsti sveikatai pavojingomis venerinėmis ligomis. Visgi, net ir vienkartinis nukrypimas į kairę gali būti lemtingas abiem poros pusėms, tad jaustis saugiai galite tik naudodami prezervatyvą.

Seksas

Nesaugūs lytiniai santykiai jau vien savo pavadinimu sufleruoja mums tai, jog galime tikėtis nemenkų problemų; po tokių nuotykių užsikrėtimo tikimybė padidėja. Nepaisant to, keletu venerinių ligų galima užsikrėsti ir neturint tiesioginio lytinio kontakto su jau užsikrėtusiuoju, - užtenka to, jog į mūsų kraują patenka kito asmens kraujas ar lyties organų išskyros, tatuiravimo metu naudojamos užkrėstos adatos.

Be įprastų vaginalinių, analinių bei oralinių lytinių santykių, užsikrėtimo venerinėmis ligomis galimybę padidina ir miegamajame naudojami žaislai. Kaip teigia gydytojas dermatovenerologas, seksologas Mindaugas Buragas, tinkamai lubrikuoti žaislai apsaugos nuo mechaninių traumų, o kartu naudojamas prezervatyvas ir nuo lytiniu būdu plintančių infekcijų.

Svarbiausia – pažinti priešą

Viena didžiausių problemų susidūrus su lytiniu būdu užkrečiamomis ligomis yra tai, jog dažnai galime net nežinoti, jog esame jomis užsikrėtę. Tai nutinka dėl to, kad infekcijų simptomai neatsiranda tuoj pat po nesaugaus lytinio akto, o išryškėja praėjus inkubaciniam periodui, kuris paprastai trunka nuo trijų parų iki dviejų savaičių ar net keletos mėnesių, kuomet kalbame apie AIDS infekcijos diagnozavimą. Visgi, įtarimus užsikrėtus gali sustiprinti skausmingas šlapinimasis, bėrimai lyties organų srityje bei pagausėjusios išskyros, apnašos arba naujai atsiradę, kad ir menki diskomforto simptomai lytinių organų srityje.

Dauguma lytiniu būdu užkrečiamų ligų yra pagydomos, pavyzdžiui, sifilis, gonorėja, chlamidijozė; kitos ligos priešingai – jos ne tik neišgydomos, tačiau jų sukelti sutrikimai gali vis atsinaujinti. Tokios ligos kaip herpesas, hepatitas ir AIDS yra pavojingi užkratai, o išskirtinai imunodeficito viruso sukeliama AIDS yra mirtina, jeigu nepastebima laiku ir negydoma.

Diagnozė – ne pasaulio pabaiga

Ankstyvas lytiškai plintančių ligų ir infekcijų diagnozavimas yra itin svarbus. Tai reiškia, jog žmogui būtina apsilankyti pas gydytoją dermatovenerologą, kuris galėtų suteikti pagalbą ir paskirti tinkamą gydymo būdą.

Asociatyvi nuotr.

„Garsiai kalbėti apie venerines ligas Lietuvoje vis dar yra tabu: daugelis pacientų baiminasi pirmosios konsultacijos ir aplinkinių reakcijų, jiems atrodo, jog bus varstomi kreivais žvilgsniais ir atstumiami,“ – pasakoja seksologas, dermatovenerologas „Homo Sanus“ klinikos gydytojas Mindaugas Buragas.

Gydytojas dermatovenerologas pabrėžia, jog pacientai į privačias klinikas kreipiasi siekdami gauti ne tik patarimų, kaip įveikti susirgimą, bet ir norėdami anonimiškumo, konfidencialumo.

Reguliarios konsultacijos, nevaržomi pokalbiai su gydytoju bei reikalingi tyrimai padeda išvengti didelių problemų, kadangi įsisenėjusios infekcijos gali virsti žmogaus gyvenimą iš pagrindų keičiančiomis lėtinėmis ligomis. M. Buragas pastebi, jog pokalbiai apie intymius dalykus yra jo kasdienybė:„Kiekvienas besikreipiantis žmogus yra asmenybė, kad ir ką jis ar ji papasakoja – nebestebina, tačiau atviras pokalbis internetu ar atvykus į kliniką yra vienintelė galimybė išsiaiškinti, kas kamuoja žmogų, ir padėti.“

Artimas fizinis kontaktas su kitu žmogumi ne visuomet reiškia teigiamas emocijas ir prisiminimus – visai čia pat gali laukti rimtos lytiškai plintančios ligos ir infekcijos. Būtina suprasti, jog tokiais atvejais negali būti nei per daug atsargus, nei pernelyg atviras: būk atidus net ir tuomet, kai esi pats pažeidžiamiausias, naudok asmenines apsaugos priemones ir nebijok reguliariai praverti gydytojų kabinetų duris. Atmink, gėdingai gali jaustis tik tuomet, kai nesirūpini savimi!

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (44)