Tačiau dažniausiai aromaterapijos kelionė prasideda nuo citrusų.

Eteriniai aliejai, anot specialistų – ne tik kvapas, bet ir imuniteto šarvas. Tad kas geriausiai apsaugos nuo peršalimo?

„Pirmiausia tai spygliuočiai mums labai tinka ir pažįstami, eukaliptai, mirtenės, tarp jų – arbatmedis ir visi jo giminaičiai. Tada citrusai, levandos. Jie kartu ir atpalaiduos,“ – LNK žinias patikino aromaterapeutė Irma Vyšniauskienė.

Anot praktikų, eteriniai aliejai – tai iš augalų išgaunama esencija, kuri pačiame augale veikia kaip imunitetas: atbaido kenkėjus, arba priešingai – savo kvapu vabzdžius pritraukia. Taip aliejai veikia ir žmones.

„Pavyzdžiui, jausdami kažkokius nemalonius simptomus, kaip kosulys ar gerklės perštėjimas, sloga ar panašiai, mes galime juos įmasažuoti į pėdas. Pėdose yra visi mūsų kūno taškai, kurie atsakingi už mūsų organų veiklą“, – aiškino aromaterapijos praktikė Asta Stankūnaitė.

Naudojimo būdų yra net keli: uostymas, garinimas, tepimas ant odos, paviršių dezinfekcija.

„Po kauke, sutikime, yra pakankamai nelengva kvėpuoti. Aš asmeniškai gana dažnai jaučiu tokį pridusimą, man trūksta oro. Tai aš labai mėgstu tokius eterinius aliejus, kaip eukaliptų, pipirmėtės, arba mišinius, jų kompoziciją patepti po nosimi.

Kiti lašina į kaukę arba specialų puodelį, vatinuką, kurį įsideda į kauke ir tada mes daug lengviau kvėpuoja“, – teigė A. Stankūnaitė.

Eteriniai aliejai naudojami net maistui, ypač desertams gardinti. Vis dėlto tai kelia aršiausias diskusija – galima ar ne?

„Lietuviai šiai labai drąsiai eterinius aliejus geria ir tai nėra labai atsakinga, nes gali būti rizikinga ir kepenims, ir inkstų veiklai. Tai reikėtų aptarti su savo gydytoju ir tikrai labai gerai išmanyti“, – įspėjo I. Vyšniauskienė.

Tai, kad dalis įtikėjo aliejaus stebuklinga galia, išduoda net tokie klausimai pardavėjams, kaip „Ar turite kažko nuo koronaviruso?“

„Aromama“ įkūrėja Giedrė Veličkienė sakė: „Turiu nuvilti, bet tokio stebuklo gamtos vaistinėlėje nėra“.

Nuo koronaviruso aliejai neapsaugo, tačiau atsitiesti po ligos gali padėti.

„Paskutiniais mėnesiais ateina labai daug žmonių, kurie ieško eterinių aliejų būtent uoslės treniravimui. Nes, persirgus COVID-19, kai prarandama uoslė, labai daug gydytojų rekomenduoja naudoti eterinius aliejus, tam, kad treniruotų uoslę ir ją atgautų“, – pastebėjo G. Veličkienė.

Vis dėlto medikai yra kiek skeptiški ir sako, kad eteriniai aliejai toli gražu nėra vaistai nuo visų ligų. Vaistais jų net ir nepavadinsi.

„Lietuvoje labai išplito ir tikrai daugelis žino ir mes, medikai, negalime užsimerkti, kad to nėra. Bet tikėti, kad eteriniai aliejai gydo ligas – tikrai taip nėra.

Dabar žmonės ieško visokiausių gydymo metodų, kad tik pasveiktų, nežinodami, kad vis tik svarbiausia yra tinkama kūno, sveikatos priežiūra, o ne davimas kažkokių preparatų, jų gėrimas ir tikėjimasis stebuklo. Nėra stebuklų“, – patikino vaikų pulmonologė-alergologė Indrė Plėštytė-Būtienė.

Indrė Plėštytė-Būtienė

Netinkamai naudojant eterinius aliejus reakcijos gali būti pačios įvairiausios. Medikai vardija atvejus, kai žmones, o dažniausiai mažus vaikus, tenka gelbėti.

„Suintensyvėja kosulys, graužimas gerklėje, gali net ir dusulys pasireikšti, jeigu kvėpavimo takai labai jautrūs.

Jeigu mes tepame vaikams, tikrai dažnai būna – krūtinę ištepa, o po dienos mama išsigąsta, nes visa krūtinė išberta, išdeginta praktiškai ir reikia skirti rimtus vaistus tam uždegimui užgesinti“, – kalbėjo vaikų gydytoja.

Anot specialistų, jeigu vis dėlto nutarėte eterinius aliejus naudoti, reikėtų vadovautis principu: „Daugiau yra mažiau“.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (29)