Kaip rodo tyrimas, vienas iš 20 žmonių suserga ilgam, mažiausiai aštuonioms savaitėms, rašo naujienų portalas BBC.

Londono karališkojo koledžo mokslininkai nustatė, kad tokie užsitęsę COVID-19 simptomai labiau gresia vyresnio amžiaus ir gretutinių ligų turintiems asmenims. Taip pat didesnėje rizikos grupėje yra moterys.

Tikimybę ilgiau sirgti COVID-19 didina ir astma bei antsvoris.

Tyrimo, kurį atliko mokslininkai, tikslas buvo nustatyti ankstyvuosius įspėjamuosius ženklus, kad pavyktų nustatyti, kuriems pacientams gali prireikti daugiau slaugos arba kuriems gali būti naudingas ankstyvesnis gydymas.

Tyrimo išvado padarytos, remiantis aplikacijos „Covid Symptom Study app“, kurioje žmonės suvedinėjo savo ligos simptomus ir testų rezultatus, analize.

Koronavirusas

Mokslininkai ieškojo, kas galėtų padėti nuspėti, kam gresia koronavirusu susirgti ilgai.

Tyrimo rezultatai, kol kas nepaskelbti internete, parodė, kad COVID-19 gali susirgti bet kas, bet kai kas didina riziką.

Kas didina riziką?

„Jeigu pirmąją savaitę pasireiškia daugiau nei penki skirtingi simptomai, tai yra vienas iš pagrindinių rizikos veiksnių“, – BBC News teigė Londono karališkojo koledžo daktarė Claire Stevens.

COVID-19 yra kur kas daugiau nei tiesiog kosulys. Virusas gali paveikti viso kūno organus.

Tie, kam pasireiškė kosulys, nuovargis, galvos skausmas, viduriavimas ir kas prarado uoslę – tai yra visi galimi ligos simptomai – patenka į didesnę rizikos grupę nei vien tik kosėjantys.

Riziką sirgti ilgiau taip pat didina amžius, ypač jei jums virš 50 metų. Ji didesnė yra ir moterims.

Daktarė C. Stevens pastebėjo: „Ankstyvi duomenys parodė, kad vyrams kur kas labiau gresia sunkiai susirgti ir, deja, numirti nuo „covid“. Pasirodo, moterys labiau rizikuoja „covid“ sirgti ilgai.

Jokios gretutinės ligos nebuvo susietos su tikimybe ilgiau sirgti COVID-19, išskyrus astmą ir plaučių ligą.

Kas yra prailgintas COVID-19?

Prailginto COVID-19 simptomai įvairiems pacientams pasireiškia skirtingai, bet visiems bendras yra nuovargis.

48 m. Vicky Bourne COVID-19 prasidėjo nuo karščiavimo ir „apgailėtino menko kosulio“ kovą, kuris tapo „visiškai siaubingu“, kai jai pasidarė sunku kvėpuoti ir prireikė paramedikų tiekiamos deguonies.

Ji nebuvo atvežta į ligoninę, bet net ir dabar tebekovoja su užsitęsusia COVID-19 liga.

Vicky sveikata taisosi, bet jos regėjimas pasikeitė, o ligos ženklus tebejunta iki šiol. Netgi šuns vedžiojimas pareikalauja tiek jėgų, kad tuo pačiu metu ji negali kalbėti.

Naujienų portalui BBC moteris sakė: „Turiu keistą, kone artritinį sąnarių skausmą ir, kaip nebūtų keista, prieš dvi savaites vėl praradau gebėjimą jausti skonį ir uosti. Jie tiesiog visiškai pradingo.

Atrodo, tarsi mano organizme būtų uždegimas, kuris šokinėja aplink ir aš negaliu juo atsikratyti, taigi jis staiga pasirodo, tada dingsta, pasirodo ir dingsta“.

Vicky su tuo susiduria ne viena. Apytiksliais tyrimo duomenimis:

  • vienas iš septynių žmonių serga bent keturias savaites;
  • vienas iš 20 žmonių serga bent aštuonias savaites;
  • vienas iš 45 žmonių serga bent 12 savaičių.


Londono karališkojo koledžo tyrėjai sukūrė kompiuterinį kodą, kad dar koronaviruso infekcijos pradžioje pavyktų sužinoti, kam gresia sirgti ilgai.

Tas kodas nėra tobulas, bet teisingai nustato 69 proc. žmonių, kuriems gresia prailgintas COVID-19.

Daktarė C. Stevens sakė: „Manome, kad tai labai svarbu, nes galime nustatyti tuos žmones, galbūt juos prevenciškai sustiprinti. Taip pat labai svarbu juos sekti ir būti tikriems, kad jie gaus jiems reikalingą reabilitaciją“.

„COVID-19 simptomų“ tyrimo vadovas profesorius Timas Spetoras sakė: „Svarbu, kad, rūpindamiesi dėl daugybės mirčių mes taip pat pagalvotume apie tuos, kuriuos COVID-19 paveiks ilgam, jeigu nenorime greitai prarasti pandemijos kontrolės“.

Jungtinės Karalystės Sveikatos ir socialinės rūpybos sekretorius Mattas Hancockas pastebėjo: „Šie „covid“ simptomų studijos atradimai yra akivaizdūs ir turi būti aiškus priminimas visuomenei, įskaitant jaunus žmones, kad COVID-19 nesirenka, o gali turėti ilgalaikį ir galimai triuškinantį poveikį“.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (63)