„Dažniausiai mes susitelkiame į tai, kad seksualinė sveikata ir intymumas turi būti paremti abipusiu susitarimu, sąžiningu ir abipusiu malonumu, – pastebėjo medicinos daktarė ir „MiddlesexMD“ įkūrėja Barb Depree, – Jeigu jie jaučiasi gerbiami ir patenkinti, jiems tai bus sveika“.

Dar daugiau – jums nereikia seksualinio partnerio, kad pajaustumėte sekso teikiamus privalumus: masturbavimasis taip pat gali sumažinti įtampą ir pagerinti sveikatą apskritai.

Taigi, nesvarbu, ar tenkinantės patys, ar su partneriu, štai penki pagrindiniai sekso privalumai sveikatai:

Seksas gali sumažinti įtampą ir nerimą

Pasimylėjus sumažėja kortizolio lygis, skelbia medicinos žurnalas „The Journal of Sexual Medicine“. Šis hormonas yra atsakingas už stresą organizme ir kuo jo mažiau, tuo labiau jaučiamės atsipalaidavę.

Endorfinai yra kiti hormonai, kurie išsiskiria sekso metu. Jie siejami su padidėjusiu malonumu, motyvacija ir energija. Vadinasi, seksas, kaip ir mankšta, gali pagerinti jūsų nuotaiką, jeigu jaučiatės prastai.

„Žinome, kad žmonės, kurie mylisi, paprastai jaučia mažiau nerimo ir streso“, – teigė B. Depree.

Seksualinės patirtys geriausios su patikimu žmogumi.

Seksas padidina intymumą ir libido

Sekso metu išsiskiria oksitocinas, žinomas, kaip meilės hormonas. Jis sietinas su padidėjusiais pasitikėjimo ir empatijos jausmais, kurie yra svarbūs intymių santykių išlaikymui.

Jeigu jaučiatės artimesni partneriui, jūsų noras mylėtis, žinomas, kaip libido, gali padidėti.

Stipresnis libido ir intymumas su kitu žmogumi gali labai padėti išlaikyti psichinę bei fizinę sveikatą.

Seksas gali padėti geriau išsimiegoti

Išsiskyręs oksitocinas taip pat padės jums kur kas greičiau užmigti pasimylėjus.

„Seksas, ypač moterims, kurios patyrė orgazmą, apskritai padeda išsiskirti oksitocinui, tiesiogiai veikiančiam smegenis ir skatinančiam atsipalaiduoti, kas, tiesą sakant, šiek tiek ramina“, – pastebėjo B. Depree.

Iš tiesų tiek vyrai, tiek moterys teigia geriau miegantys po to, kai patiria orgazmą, nesvarbu kaip – su partneriu ar masturbuodamiesi.

Pasak Tarptautinės seksualinės medicinos bendruomenės, be oksitocino, po sueities bei orgazmo padidėja ir prolaktino lygis. Šis hormonas padidina mieguistumą ir atsipalaidavimą, kas taip pat gali palengvinti pasiruošimą nakčiai.

Jojikės poza

Seksas gali suaktyvinti imuninę sistemą

2018 metais žurnale „Journal of Sex Research“ aptiktas ryšys tarp sekso su partneriu ir pagerėjusio imuniteto.

Tyrėjai palygino moteris, susilaikančias nuo sekso, su tomis, kurios bent kartą per savaitę mylisi ir pastebėjo, kad seksualiai aktyvios moterys seilėse turėjo aukštesnį imunoglobulino A kiekį. Tai – antikūnas, kuris yra svarbus, kovojant su paplitusiomis ligomis, tokiomis, kaip kvėpavimo takų ar virškinimo.

Be to, kai kurie tyrimai rodo, kad masturbacija gali suaktyvinti imunitetą ir pagerinti sveikatą apskritai.

Seksas gali pagerinti širdies sveikatą

Seksas yra mankšta. Tiesą sakant, tyrimas parodė, kad žmonės sekso, trunkančio apie 30 min., metu sudegina vidutiniškai 85 kalorijas.

Mankštintis yra sveika dėl daugelio priežasčių, o ypač dėl to, kad tai – geriausias būdas sumažinti kraujo spaudimą ir apsisaugoti nuo širdies ligų rizikos.

Anot B. Depree, seksas padeda tiesiogiai sumažinti kraujo spaudimą ir dėl fizinės, ir dėl psichinės jo naudos. Sumažėjęs streso bei nerimo lygis taip pat sietinas ir su mažesniu kraujospūdžiu, taigi – su mažesne širdies ligų rizika.

Išvados

Apskritai seksas yra labai naudingas fizinei ir psichinei sveikatai.

Seksas sumažina stresą ir nerimą, gali padidinti intymumą bei sustiprinti ryšį su partneriu. Jis leidžia geriau išsimiegoti, padeda sudeginti kalorijas, taip pat veiksmingiau įveikti infekcijas.

Su laiku sveikas seksualinis gyvenimas gali netgi sumažinti ilgalaikių ligų, tokių kaip širdies, riziką.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (98)