Nuo nedidelės žaizdelės iki nupuvusios nosies

Sifilis žmonijai žinomas jau apie 500 metų. Pirma žinoma sifilio epidemija įvyko Renesanso laikais – 1495 metais. Įdomu tai, kad ši liga atsirado visai ne atsitiktinai. Ją XV amžiuje atplukdė Kristupas Kolumbas iš Amerikos.

Beje, vienu metu Lietuvoje, pasak profesoriaus, sifilio beveik išvis nebuvo.

„Kai buvau studentas, septintame dešimtmetyje, sifilis buvo išnaikintas. Mūsų profesorius vis padejuodavo, kad negali parodyti pacientų, kurie juo serga, nes jų tiesiog nebuvo“, – sakė prof. B. Dainys.

Dabar kasmet Lietuvoje sifilio registruojama iki 300 atvejų. Ir tai, pasak pašnekovo, yra globali liga. Vis dėlto gera žinia ta, kad nemažai žmonių jau žino apie šią ligą ir, jei pastebi kokius nors požymius, eina tikrintis. Taip užkertamas kelias rimtoms komplikacijoms.

Balys Dainys

O jų gali būti pačių baisiausių.

„Tiesa, kad gali nukristi varpa ar nupūti nosis. Sifilis yra pavojinga ir labai sunki liga, kuri labai gali subjauroti gyvenimą, galima nuo jos ir mirti, jei ji negydoma. Tretinio sifilio metu – kai liga negydoma, vystosi tokie procesai, dėl kurių tikrai gali nukristi nosis ar kiti organai. Galiausiai išsivysto silpnaprotystė“, – komentavo profesorius.

Sifiliu galima užsikrėsti ir pasibučiavus, jei sergančiojo burnoje yra opa. Tačiau labiau žinomesnis būdas užsikrėsti yra lytinis kelias. Šią infekciją sukelia blyškioji treponema, į organizmą patenkanti per gleivines – lyties organų, burnos, tiesiosios žarnos, ar odos smulkius pažeidimus lytinių santykių metu, kai infekuoto asmens odos paviršiuje ar gleivinėje yra bėrimų.

Bėrimai dažniausiai būna ant išorinių lyties organų, makšties gleivinėje, tiesiojoje žarnoje, išangėje, taip pat gali atsirasti ant lūpų ar burnoje. Būtent iš šios žaizdelės gydytojai gali diagnozuoti sifilį.

„Jį diagnozuoti nėra labai sunku. Galima užsikrėsti ir sekso metu, ant vyro lytinių organų taip pat atsiranda opa. Ją pamačius galima diagnozuoti sifilį. Bet, jei nekreipiama dėmesio, pereinama į antrinį ar tretinį sifilį, kuris sukelia žiaurias pasekmes“, – perspėjo gydytojas.

Negydant įvyksta sisteminiai organizmo pokyčiai

Gydytojas urologas išvardijo, iš kokių požymių galima atpažinti sifilį.

Pirminis sifilis, pasak prof. B. Dainio, prasideda praėjus kelioms savaitėms po užsikrėtimo, kai atsiranda opa, sukelta sifilio bakterijos.

Sifilis

„Kiti požymiai – padidėja limfmazgiai, kai bakterija patenka į žmogaus organizmą. Gali padidėti kirkšnyse, jei užsikrečiama pasibučiavus – padidėja kaklo, pažandiniai limfmazgiai. Tokia opa užgyja per savaitę ar 10 dienų net ir negydant“, – sakė prof. B. Dainys.

Po to žmogus gali jaustis visai neblogai, bet neilgai trukus atsiranda įvairių kūno vietų bėrimas.

„Jei liga ir toliau negydoma, atsiranda tretinis sifilis, kuris pakenkia kraujagyslėms, smegenims, vidaus organams. Jei jau išorėje ant kokio nors organo išsivysto tas infiltratas, gali atsirasti ir kūno defektai. Jau nekalbant apie tų infiltratų susidarymą smegenyse, širdyje ir visur kitur, tada skundai jau būna sisteminiai. Atsiranda negyjančios žaizdos“, – pasakojo pašnekovas.

Tad svarbiausia, pamačius požymius bėgti pasitikrinti, mat šiais laikais sifilis nesunkiai išgydomas antibiotikais.

Sifilis ir nėštumas

Kaip rašoma Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro (ULAC) puslapyje, sifilis gali būti perduodamas nėštumo metu kūdikiui. Priklausomai kaip ilgai nėščioji užsikrėtusi, gali įvykti savaiminis persileidimas, priešlaikinis gimdymas, gimti negyvas kūdikis, taip pat kūdikiui gali būti specifinių infekcijos požymių arba jie gali atsirasti vėliau, jei nebus paskiras gydymas. Siekiant apsaugoti naujagimius, Lietuvoje nuo 2007 m. visoms nėščiosioms sudarytos sąlygos nemokamai pasitikrinti dėl sifilio. Nėščiosios tiriamos du kartus: 12 savaitę ir 29-40 nėštumo savaitę. Imamas kraujas iš venos.

Sifilis

Sifilio diagnostika

Sifilis diagnozuojamas remiantis būdingais klinikiniais požymiais bei kraujo tyrimais, kartais mikroskopu tiriama medžiaga iš bėrimų. Kraujas imamas iš venos. Antikūnai kraujyje, rodantys organizme esančią infekciją, atsiranda kelios dienos po klinikinių požymių pasireiškimų.

Sifilis ir ŽIV infekcija

Dėl sifilio atsiradusios lyties takų opos ar gleivinės pažeidimai nuo 2 iki 5 kartų padidina riziką užsikrėsti ŽIV infekcija. Sifilis, kaip ir kitos LPI, yra ŽIV infekcijos indikatorius, susijęs su rizikinga lytine gyvensena.

Sifilio gydymas

Gydymą skiria gydytojas. Infekcija lengvai pagydoma ankstyvosiose stadijose. Besigydantys asmenys privalo susilaikyti nuo lytinių santykių, kol odos ir gleivinių pažeidimai visiškai išnyksta. Susirgęs asmuo privalo informuoti savo lytinius partnerius, kad jie išsitirtų ir būtų paskirtas reikiamas gydymas. Visi lytiniai partneriai turėtų būti ištirti ir gydomi kartu. Asmuo, vieną kartą persirgęs sifiliu, gali užsikrėsti vėl. Gydymo efektyvumas įvertinamas tik atlikus laboratorinius tyrimus.

Sifilis

Kaip apsisaugoti nuo užsikrėtimo?

Patikimiausias būdas išvengti lytiškai plintančių infekcijų – tai susilaikyti nuo lytinių santykių ar turėti ilgalaikius abipusiai monogaminius lytinius santykius su asmeniu, kuris žino, kad nėra infekuotas. Riziką užsikrėsti lytiškai plintančiomis infekcijomis sumažina prezervatyvų naudojimas lytinių santykių metu. Bėrimai, pūslelės ar opos – tai signalas susilaikyti nuo lytinių santykių ir nedelsiant apsilankyti pas gydytoją.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (120)