Būtent tokią galimą blogo burnos kvapo priežastį nurodo mikrobiologė iš Frankfurto, Vokietijos, Giulia Enders.

Savo tarptautiniu bestseleriu tapusioje knygoje „Žarnyno žavumynai“, kurią lietuviškai išleido leidykla „Kitos knygos“, o iš vokiečių kalbos išvertė Kristina Sprindžiūnaitė, G. Enders rašo: „kas tikrai žino, kad blogas burnos kvapas – ne dėl liežuvio ar dantų, turėtų patikrinti tonziles, jei jas dar turi.

Kartais ten slepiasi baisiai dvokiantys maži balti akmenukai! Neretai šito nežinodami žmonės savaičių savaites kovoja su blogu kvapu iš burnos ar keistu skoniu joje. Tuomet visokiausi dantų valymai praktiškai nieko nepadeda. Akmenukai išeina patys savaime, ir viskas vėl gerai – bet taip ilgai laukti nebūtina. Šiek tiek pasimiklinus tuos akmenėlius galima išspausti, ir blogas burnos kvapas išnyksta akimirksniu.

Geriausias būdas patikrinti, ar nemalonus kvapas apskritai iš ten, – pirštu ar higieniniais vatos pagaliukais perbraukti per tonziles. Jei kvapas blogas, galima pradėti akmenėlių paiešką. Ausų, nosies ir gerklės gydytojas tokius akmenėlius ir pašalins – taip patogiau ir saugiau. Kam patinka žiūrėti šleikštulį keliančius ribinius filmukus „YouTube“, gali ten pamatyti visokių išspaudimo technikų ir vieną kitą ypatingą tokių akmenų egzempliorių. Bet silpniems nervams šitai tikrai netinka.

Esama ir kitokių priemonių nuo tonzilių akmenų. Vieni kelis kartus per dieną gargaliuoja sūrų vandenį, kiti neapsieina be raugintų kopūstų tiesiai iš statinės, dar kiti tvirtina, kad atsisakius pieno produktų akmenys išnyksta visiems laikams. Moksliškai nė vienas iš šių pasiūlymų neįrodytas“.

Apie tai, kas yra tie tonzilių akmenėliai, kodėl jie atsiranda ir kaip juos pašalinti, pasiteiravome ir medicinos centro „Northway“ gydytojos otorinolaringologės daktarės Ingos Šatinskienės.

Gydytoja pasakojo, kad halitozė arba nemalonus burnos kvapas pasireiškia pusei pasaulio gyventojų. 90 proc. atvejų šią problemą sukelia prasta burnos higiena arba sielių perteklius, tačiau viena iš priežasčių gali būti ir tonzilių akmenys arba tonzilolitai.

Tonzilių akmenys

„Tonzilių akmenys susiformuoja, kai įvairios tonzilėse susikaupusios nuosėdos sukietėja. Tonzilėse daug ertmių ir užkaborių, kuriuose kaupiasi bakterijos, negyvos ląstelės ir gleivės. Šios nuosėdos kaupiasi, kietėja ir virsta baltos spalvos dariniais, kuriuose dažnai būna lakiųjų sieros junginių. Būtent šie junginiai ir sukelia nemalonų burnos kvapą“, – kalbėjo gydytoja.

Anot I. Šatinskienės, šią nemalonią bėdą padeda įveikti tinkama burnos higiena – reguliarus dantų valymas ir dantų bei gerklės skalavimas antiseptiniu skysčiu gali padėti pašalinti tonzilių akmenis.

Dažniausiai tonzilių akmenys, anot daktarės, būna maži ir nesukelia jokio diskomforto, tačiau kai susiformuoja didesni dariniai, rijimas gali tapti skausmingas.

„Kai tonzilių akmenys labai sukietėja, jie gali tapti tarsi organizmo svetimkūniais ir sukelti lokalų diskomfortą: ryjant jaučiama tarsi durtų gerklę. Jei ryjant kyla nemalonių pojūčių, ir jums nepasireiškia alergija ar virusinė liga, ko gero diskomfortą sukelia didelis tonzilių akmuo. Kai kuriais atvejais juos pašalinti galima namų sąlygomis, uoliai skalaujant gerklę vandeniu su druska arba net kosint. Bet jei problema užsitęsė, rekomenduojame kreiptis į Ausų, nosies, gerklės ligų specialistą ir aptarti profesionalaus tonzilolitų pašalinimo galimybes“, – kvietė gydytoja.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (8)