Blyškūs nagai

Kaip rašoma portale webmd.com, itin blyškūs nagai gali būti rimtos ligos požymis. Tikėtinas negalavimas:

kongestinis širdies nepakankamumas;

kepenų liga;

prasta mityba.

Balti nagai

Jeigu nagai daugiausia yra balti, o tamsesni tik pakraščiai, galimos kepenų problemos, tokios kaip hepatitas. Šioje nuotraukoje matyti, kad pirštai taip pat yra pageltę. Tai – dar vienas negaluojančių kepenų simptomas.

Geltoni nagai

Viena dažniausių geltonų nagų priežasčių yra grybelinė infekcija. Infekuotų nagų būklei prastėjant, gali atsitraukti nago guolis, o nagai – sustorėti ir sulūžinėti. Retais atvejais geltona nagų spalva gali signalizuoti ir apie rimtesnę sveikatos problemą, tokią kaip sunki skydliaukės liga, plaučių liga, diabetas ar žvynelinė.

Melsvi nagai

Melsvą atspalvį turintys nagai reiškia, jog organizmas negauna pakankamai deguonies. Šio sutrikimo priežastis gali būti plaučių problema, pavyzdžiui, emfizema. Taip pat su melsvais nagais siejami ir kai kurie širdies sutrikimai.

Duobėti nagai

Jeigu nago paviršiuje yra duobelių, tai gali būti ankstyvos psoriazės arba uždegiminio artrito ženklas. Taip pat tokiais atvejais nagas neretai pakeičia spalvą, o oda po nagu gali būti rausvai ruda.

Lūžinėjantys arba skilinėjantys nagai

Sausi, trapūs, dažnai lūžinėjantys ar skilinėjantys nagai siejami su skydliaukės liga. Jeigu nagai lūžinėja arba skilinėja ir yra gelsvi, šie požymiai labiau būdingi grybelinei infekcijai.

Paburkęs nago velenėlis

Jeigu aplink nagą esanti oda yra raudona ir paburkusi, prasidėjo nago velenėlio uždegimas. Jį gali sukelti vilkligė ar kitas jungiamųjų audinių sutrikimas. Nago velenėlio uždegimo ir paraudimo priežastis gali būti ir infekcija.

Tamsios linijos po nagu

Po nagu pastebėjus tamsių linijų, priežastį reikia nustatyti kaip įmanoma greičiau, nes kartais jų atsiranda sergant melanoma – pavojingiausia odos vėžio rūšimi.

Nagai

Nukramtyti nagai

Viena vertus, nagų kramtymas gali būti tik senas įprotis, tačiau tam tikrais atvejais tai yra nuolatinio nerimo ženklas, todėl vertėtų pradėti gydymą. Nagų kramtymas taip pat siejamas su obsesiniu kompulsiniu sutrikimu. Jeigu negalite liautis kramtyti nagų, pasikalbėkite su savo gydytoju.

Nagai tėra viena dėlionės dalis

Nors nagų pokyčiai yra susiję su įvairiais sveikatos sutrikimais, jie retai kada būna pirmasis požymis. Be to, daugelis nagų pakitimų yra visiškai nepavojingi – tikrai ne visi baltų nagų savininkai serga hepatitu. Jeigu nerimaujate dėl savo nagų išvaizdos, kreipkitės į šeimos gydytoją ar dermatologą.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)