Kasmetinis profilaktinis sveikatos patikrinimas, kurio metu įvertinama bendra sveikatos būklė, privalomas visiems vaikams iki 18 metų, taip pat pilnamečiams mokiniams, ugdomiems pagal bendrojo ugdymo programas.

Moksleivių kasmetinių profilaktinių patikrinimų duomenys yra pagrindinis informacijos apie mokinių sveikatos būklę informacijos šaltinis, reikalingas visuomenės sveikatos priežiūros specialistams, mokyklos administracijai, kūno kultūros ir kitiems mokytojams. Mokinių profilaktinių sveikatos patikrinimų duomenų analizė padeda mokyklų visuomenės sveikatos priežiūros specialistams kryptingai planuoti ir įgyvendinti sveikatos priežiūrą mokykloje, tinkamai organizuoti ir įgyvendinti priemones, susijusias su ligų ir traumų profilaktika, taip padedant mokiniams saugoti ir stiprinti sveikatą. rašoma pranešime spaudai.

Mokyklų administracijos darbuotojams informacija apie moksleivių sveikatą atskleidžia, kokios mokinių sveikatos problemos vyrauja jų mokykloje, o tai svarbu inicijuoti sveikatos stiprinimo priemonių konkrečioje ugdymo įstaigoje įgyvendinimą.

Kūno kultūros mokytojai, atsižvelgdami į pažymose nurodytas mokinių fizinio ugdymo grupes, gali tikslingai planuoti fizinio lavinimo pamokas, parinkdami tinkamiausius mokinių sveikatą stiprinančius fizinius krūvius.

Gera fizinė ir psichinė vaikų sveikata taip pat labai svarbi produktyviam žinių įsisavinimui ir sėkmingam dalyvavimui ugdymo veikloje.

Tačiau medicinos centro „Northway“ šeimos gydytojos Reginos Balčiūnienės teigimu, vaikų sveikatos profilaktinis patikrinimas reikalingas ne tik ugdymo įstaigoms. Tai puiki galimybė tėvams sužinoti vaiko sveikatos būklę ir laiku pastebėti jos sutrikimus, kurie turi įtakos vaiko augimui bei vystymuisi ir didina įvairių ligų riziką.

Regina Balčiūnienė
„Remiantis oficialiąja vaikų sveikatos statistika, didėja sergančių vaikų skaičius, todėl profilaktinis vaiko sveikatos patikrinimas turi būti atliekamas labai atsakingai“, – teigia specialistė, pabrėždama, kad tėvams į vaiko sveikatos pažymą nereikėtų žiūrėti pro pirštus.

Profilaktinio patikrinimo metu įvertinama ne tik tai, ar vaikas dėl sveikatos būklės gali dalyvauti ugdymo veikloje, bet ir tai, ar jis atitinka augimo ir brendimo pagal amžių ir lytį normatyvus, taip pat stebima vaiko psichomotorinė raida, diagnozuojami ankstyvi jos sutrikimai, išsiaiškinami rizikos veiksniai, pateikiamos jų korekcijų rekomendacijos.

Atskirais amžiaus periodais kiekvienam vaikui būdingi tam tikri augimo ir vystymosi ypatumai, į kuriuos būtina atsižvelgti organizuojant tiek vaikų ugdymo procesą, tiek sveikatos priežiūrą. Vaikų organizme nuolatos vyksta pokyčiai, kuriuos galima stebėti ir palyginti profilaktinių patikrinimų metu. Reguliarūs sveikatos patikrinimai suteikia galimybę užbėgti už akių ligoms ar diagnozuoti jas ankstyvoje stadijoje.

Apžiūros metu atliekami kraujo, šlapimo ir gliukozės tyrimai, įvertinamas vaiko ūgis, svoris, fizinis išsivystymas, rega bei klausa, skeleto-raumenų, kvėpavimo, virškinimo, nervų, inkstų, endokrininė, širdies ir kraujagyslių sistemos.

Vaikai iki 16 metų pas šeimos gydytoją turi atvykti su tėvais ar vienu iš jų. Tėvai bendraudami su gydytoju turėtų pateikti visą informaciją apie vaiko būklę, stipriąsias ir silpnąsias vaiko sveikatos puses, išsakyti savo nuogąstavimus dėl pastebėtų negalavimų, mitybos, emocinės būklės.

Pasak Reginos Balčiūnienės, dažnai tėvai vaiko nenorą mokytis, verksmingumą, vertina tiesiog kaip vaiko tingėjimą ar neklausymą.

„Tačiau tai gali būti labai rimti lėtinių ligų simptomai, nes dauguma jų prasideda būtent bendriniais požymiais – apetito stoka ar praradimu, miego sutrikimais, nuovargiu“, – pastebi gydytoja.

„Tėveliai dažnai nepastebi sveikatos sutrikimų, kuriuos pamato ir diagnozuoja gydytojas. Dažnai susiduriama su regos, sąnarių, atramos – judamojo aparato sutrikimais (netaisyklinga laikysena, eisena). Atliekant kraujo tyrimus, gali būti diagnozuojamos tokios ligos, kaip mažakraujystė, cukrinis diabetas“, –teigia ilgametę patirtį turinti gydytoja.

Kasmetinių profilaktinių patikrinimų metu įvertinama vaiko sveikatos būklė, rizikos veiksniai (mažas fizinis aktyvumas, antsvoris, žalingi įpročiai ir pan.), turintys įtakos vaiko sveikatai, nustatomi ankstyvi sveikatos ar vaiko vystymosi bei raidos sutrikimai, pateikiamos gydymo rekomendacijos, aptariama ligų profilaktika. Šių patikrinimų metu su tėvais aptariamas sveiko gyvenimo būdo, higieninių įgūdžių formavimas, pateikiamos rekomendacijos dėl palankių vaiko sveikatai sąlygų sudarymo ugdymo įstaigose.

Nustačius ar įtarus sveikatos sutrikimus, atliekami papildomi tyrimai, siunčiama specialistų konsultacijai diagnozės patikslinimui ir gydymui.

Visapusiškai įvertinęs vaiko sveikatą, gydytojas pateikia išvadas ir rekomendacijas dėl vaiko galimybių dalyvauti ugdymo veikloje.

„Kasmet prastėjanti vaikų sveikata išties kelia nerimą“, – dalinasi patirtimi gydytoja.

Pasak jos, vaikams dažnai nustatomi virškinimo sistemos sutrikimai, nulemti nereguliarios, nesubalansuotos mityba, streso, dėl nepakankamo fizinio aktyvumo daugėja vaikų sergančių nutukimu, vis dažnesnės alerginės ligos. Nemažai daliai vaikų nustatomi regos, per didelio triukšmo nulemti klausos, taip pat skeleto ir raumenų sistemos sutrikimai (ydinga laikysena , skoliozė).

Gydytoja primena, kad registruotis profilaktinei patikrai patariama iš anksto, nes ypatingai šiuo metu, vis dar esant sveikatos paslaugų teikimo apribojimams, vizito gali tekti palaukti.
Tiesa, atsižvelgiant į tai, kad karantino metu buvo sustabdytas profilaktinių sveikatos patikrinimo paslaugų teikimas ir net atnaujinus šių paslaugų teikimą dėl infekcijų kontrolės reikalavimų įgyvendinimo gydymo įstaigos gali priimti mažesnį pacientų skaičių, šiais metais sveikatos apsaugos ministerija (SAM) pratęsė mokinių, kurie mokslus tęs toje pačioje ugdymo ar mokymo įstaigoje ir kurių sveikata nuo paskutinio patikrinimo nepasikeitė, sveikatos pažymėjimų galiojimo laiką – jie galios iki metų galo. Tačiau kitais atvejais mokinių sveikatą tėvai turi patikrinti iki mokslo metų pradžios.

Mokiniams, kurių sveikatos būklė pasikeitė, profilaktiniai sveikatos tikrinimai atliekami ir pažymėjimai išduodami įprasta tvarka. Prireikus, mokinių tėvai gali pasikonsultuoti su gydytoju, ar dėl pasikeitusios sveikatos būklės turi būti keičiama vaiko fizinio ugdymo grupė ir ar atsirado naujų bendrų arba specialių rekomendacijų, kurių turi būti laikomasi jiems dalyvaujant ugdymo veikloje, ir apsispręsti dėl profilaktinio sveikatos patikrinimo laiko.

Atlikus sveikatos patikrinimą e. sveikatos sistemoje užpildomas „Mokinio sveikatos pažymėjimas“, kuriame įrašomi nustatyti duomenys (taip pat ir fizinio ugdymo grupė), išvados ir rekomendacijos švietimo ar kitai ugdymo įstaigai. Pedagogams medikų rekomendacijas dėl mokinių sveikatos pateikia mokyklos visuomenės sveikatos priežiūros specialistas.

„Vaikai mokymosi įstaigose, darželiuose praleidžia didžiąją dalį savo laiko, todėl sveikatos pažymėjime gydytojo pateiktos išvados ir rekomendacijos dėl jo galimybių dalyvauti mokyklos vykdomoje ugdymo veikloje, fizinio lavinimo pamokose ar vaiko maitinimo organizavime yra labai svarbios. Medicininėje pažymoje nurodomi vaiko sveikatos sutrikimai ir pateikiamos rekomendacijos dėl skubios pagalbos priemonių, kurių jam gali prireikti. Pažyma taip pat labai svarbi organizuojant vaiko mitybą. Turintiems mitybos sutrikimų ar alergiją tam tikriems maisto produktams vaikams nurodomi specifiniai mitybos reikalavimai“, – baigdama pokalbį dar kartą apie profilaktinio patikrinimo svarbą primena Regina Balčiūnienė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (4)