Kodėl šios kaukės nėra medicininės?

Kaip sakė A. Macijauskienė, ant tokių kaukių etikečių, pardavinėjamų įprastose maisto parduotuvėse, užrašyta, kam ji skirta.

„Ant etiketės kaip tik parašyta – ji skirta sulaikyti dulkes ar kitą taršą. Tai reiškia, kad nėra tiksliai nustatyta, kokio dydžio daleles ji gali sulaikyti, koks jos pralaidumas. Abejoju, ar yra CE ženklas, – sakė A. Macijauskienė.

– Manau, kad prekybininkai pasigavo tas priemones, kurios yra skirtos sulaikyti dulkėms ir jas pardavinėja. Vieni šaltiniai tokias priemones pavadins nekokybiškomis, bet aš to pasakyti negalėčiau, nes jų net paskirtis tokia nėra. Gamintojas labai sąžiningai elgiasi ir sako – aš netestavau, pagaminome, galite nešioti, galbūt ji jus nuo kažko apsaugos“.

Tai, kad ant kaukių užrašyta, jog jos netinkamos medicininiam naudojimui, taip pat reiškia, kad medikai įsigyti jų negalėtų.

„Jas būtų galima priskirti prie medžiaginių kaukių, kurios taip pat nėra medicininės. Medžiaginės kaukės taip pat nėra blogai – jos sulaiko seiles, lašelius, bet tikrai nėra sterilios, – kalbėjo pašnekovė.

– Vieša paslaptis – nėra sterilių kaukių. Jei tai yra tikra chirurginė kaukė, bakterinis filtras yra tikrai labai aukštas, jis gali sulaikyti 99,8 proc. kai kurių ligų sukėlėjų. Apžiūros kaukės yra medicininės, bet jos sulaiko truputį mažesnį bakterijų kiekį.“

Po vieno panaudojimo – iškart į šiukšliadėžę

Didžiausią apsaugą suteikia respiratorius, kuris, pasak gydytojos, yra tikrai rimta asmens apsaugos priemonė.

„Pasirodo, turime ir va tokio plauko kaukę, kurią galime užsimesti ant veido. Bet reikia prisiminti, kad tai visiškai vienkartinė kaukė. Užsidėjote vieną kartą ant veido ir, jei tik nusiėmėte, iškart reikia išmesti. Tokiu atveju siūlyčiau pirkti ne tokias vienkartines kaukes, bet nusipirkti gerą medžiaginę kaukę. Dabar yra labai gražių, gerų kaukių, kurios net pritaikytos veidui – jų forma tokia, kaip veido“, – patarė gydytoja.

Tad, jei jau nusipirkote tokią kaukę, jokiu būdu jos neišmeskite – ji apsaugos nuo seilių lašelių, tačiau privaloma ją išmesti iškart po panaudojimo.

„Jei neturime nieko po ranka, nei apžiūros kaukės, nei chirurginės, kurios lyg ir leistos naudoti 4 valandas, galime dėtis šias, bet turime suprasti, kad tai labai trumpalaikio naudojimo priemonė ir dėvėti ją teisingai, – sakė A. Masijauskienė.

– Šitas kaukes galime užsidėti vieną kartą – nuėjome į parduotuvę, išėjome ir išmetėme. Bet, jei vaikščiočiau prekybos centre su ta pačia kauke nuo ryto iki vakaro, būtų juokinga. Tai reiškia, kad nesuprantu rizikos. Tai trumpalaikis reikalas. Tokiu atveju geriau medžiagines kaukes nešioti, bet jas kasdien plauti ar lyginti.“

Kaukes dėvime visiškai netvarkingai

Be to, būtina išlaikyti saugų atstumą, kitaip ir kaukė niekuo nepadės.

„Visada kalbėdavome, kad būtina dezinfekuoti rankas ir išlaikyti atstumą. Būtinai reikia išlaikyti atstumą ir būti užsidengus savo kvėpavimo takus. Tikriausiai užrašas ne tai, kad ši pardavinėjama kaukė yra labai nekokybiška, bet tiesiog tyrimai su ja nebuvo atlikti, – kalbėjo A. Macijauskienė.

– Ar ligoninėje jas galima dėvėti? Tikrai ne. Bet visuomenei ji tinkama, kad apsaugotų nuo lašelių ir seilių, jog, jei gautume tą virusą, tai gautume niekingą dozę, kuri nesusargdintų. Tačiau gydymo įstaigose turi būti dėvimos tik medicininės kaukės.“

Kaukės

Pasak pašnekovės, kaukių dėvėti vis dar nemokame.

„Paskutinis aspektas – kaukes dėvime tikrai netvarkingai, nemokame jų dėvėti ir neįsisavinome taisyklių. Galite užsidėti ir prabangų auksinį respiratorių FFP3, kuris laikomas standarto viršūne, bet užsidėkite jį neteisingai ir rezultatas bus toks pat, kaip visiškai paprastos, kad ir šitos, nemedicininės kaukės“, – konstatavo gydytoja.

Kaip teisingai dėvėti kaukę?

Kaip anksčiau rašė „Delfi“, žmonės medicininę kaukę neretai užsideda ne ta puse. Jei viena medicininės kaukės pusė yra spalvota (žalia, mėlyna ar kt.), ji turėtų būti iš išorės. Vidinė kaukės pusė, kuri liečiasi su veidu turi būti balta.

„Eurovaistinės“ farmacininkė Jovita Juodsnykytė sako, kad žmonės daro ir daugiau klaidų, dėvėdami kaukes.

„Kita klaida, kad užsidėjus kaukę ryte ją su pertraukomis dėvima visą dieną: užsidėjau ryte, pavalgiau, nusiėmiau, vėl užsidėjau... – sako J. Juodsnukytė. – Tai čia yra didžiausia klaida.“ Farmacininkė sako, kad laiku einant, kaukės efektyvumas sumažėja: ji sudrėgsta nuo kvėpavimo.

„Vis tiek prisirenka drėgmės, kaukė peršlampa ir nebetenka jokio efektyvumo“, – sako J. Juodsnukytė.

Farmacininkė sako, kad ne visi žino, kaip teisingai užsidėti kaukę, o nuo to priklauso jos efektyvumas.

„Kaukę dedamės mėlyna arba žalia puse į viršų. Kaukė turi viršų ir apačią, šios siūlės nėra vienodos. Viena, jausite paėmę, kad yra kietesnė, yra tokia metalinė viela, kurią jūs išsilankstote pagal savo nosį. O apatinė, minkšta dalis bus smakrui. Truputėlį per vidurį sulenkus kaukę, ją reikia dėti tiksliai pagal nosį, tada užkabinti už ausų ir patempti apatinę kaukės dalį, kad uždengtų smakrą, o viršutinę dalį gražiai prispausti“, – aiškina J. Juodsnukytė.

Nusiėmus kaukę reikia ją išmesti, nenaudoti dar kartą.

„Jeigu nusiėmėte medicininę kaukę, tai viskas – tai yra vienkartinis dalykas. Nusiėmus kaukę reikia būtinai nusiplauti rankas ir iškart neliesti veido“, – pataria J. Juodsnukytė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (84)