Mokslininkai teigia nustatę, kad asmenims, turėjusiems 10 ar daugiau seksualinių partnerių, yra didesnė vėžio rizika lyginant su mažiau seksualiai aktyviais žmonėmis. Moterims, turėjusioms tiek seksualinių partnerių, yra beveik dvigubai didesnė vėžio rizika, nei moterims, kurios išliko skaisčios arba turėjo vieną seksualinį partnerį, rašoma webmd.com.

Tuo tarpu seksualiai itin aktyviems vyrams vėžio diagnozės tikimybė padidėja beveik 70 proc., lyginant su tais, kurie turi vieną partnerį ar neturi nė vieno, o taip pat 57 proc. didesnė nei tiems, kurie per gyvenimą turėjo nuo dviejų iki keturių seksualinių partnerių.

„Mes tikėjomės, jog bus ryšys tarp seksualinių partnerių skaičiaus ir vėžio rizikos, nes tai rodė ir ankstesni moksliniai tyrimai, kurių autoriai konstatavo, kad tam tikros lytiniu būdu plintančios ligos gali sukelti kelių tipų vėžį“, – sakė Anglijoje veikiančio „Anglia Ruskin“ universiteto Kembridžo sporto ir fizinės veiklos mokslų centro mokslinių tyrimų direktorius ir naujausio tyrimo bendraautorius Lee Smithas.

„Iš tiesų didesnis seksualinių partnerių skaičius reiškia didesnę lytiniu būdu perduodamų ligų riziką, – sakė jis. – Įdomu yra tai, kad moterims rizika yra didesnė nei vyrams. Taip gali būti todėl, kad tam tikrų venerinių ligų ir vėžio ryšys yra stipresnis tarp moterų, kaip, pavyzdžiui, kalbant apie žmogaus papilomos virusą ir gimdos kaklelio vėžį, lyginant su ryšiu tarp žmogaus papilomos virusu ir varpos vėžiu.“

Šiam tyrimui L. Smithas su kolegomis išanalizavo duomenis, surinktus atliekant tyrimą „English Longitudinal Study of Aging“ (Anglijos ilgalaikio senėjimo tyrimas), kurio metu stebimi 50 metų ir vyresni žmonės.

Šio tebevykstančio tyrimo 2012-2013 stadijoje daugiau nei 5700 tyrimo dalyvių buvo paklausta, kiek seksualinių partnerių jie turėjo per savo gyvenimą. Tuomet mokslininkai jų atsakymus palygino su pačių tyrimo dalyvių pranešimais apie vėžio diagnozę.

Vidutinis respondentų amžius buvo 64 metai, maždaug trys iš keturių jų gyveno santuokoje. Maždaug 28 proc. vyrų ir 41 proc. moterų sakė, kad jie buvo skaistūs arba per gyvenimą turėjo tik vieną partnerį. O 22 proc. vyrų ir maždaug 8 proc. moterų nurodė, kad turėjo dešimt arba daugiau lytinių partnerių.

Lytiniu būdu perduodamos ligos yra pagrindinis įtariamasis kalbant apie vėžio riziką, tačiau daugiau seksualinių partnerių turėję žmonės buvo linkę užsiimti ir rizikinga veikla, pažymėjo L. Smithas.

„Mūsų tyrimo metu buvo nustatyta, kad daugiau seksualinių partnerių turėję asmenys taip pat buvo dažniau linkę rūkyti ir vartoti alkoholį, o tokie žalingi įpročiai yra siejami su vėžio rizika, – sakė L. Smithas. – Gali būti, kad asmens turėtų seksualinių partnerių skaičius yra susijęs su didesne rizika užsikrėsti venerine liga bei žmogaus gyvensena.“

Šio tyrimo išvados buvo paskelbtos žurnale „BMJ Sexual & Reproductive Health“.

Du JAV sveikatos ekspertai, nesusiję su šiuo tyrimu, pakomentavo jo išvadas.

Nors šis tyrimas yra įdomus, jo trūkumai apsunkina galimybę padaryti prasmingų išvadų apie tai, ką jie atrado, mano Niujorke veikiančios „Mount Sinai“ ligoninės Icahno medicinos mokyklos akušerijos, ginekologijos ir reprodukcinio mokslo docentas Konstantinas Zakašanskis.

Seksas ir vėžys yra jautrūs dalykai, todėl galima suabejoti, ar galima pasitikėti žmonėmis, jog jie pateiks tikslios informacijos apie savo pašėlusį gyvenimo būdą ar vėžio diagnozę, pažymėjo jis.

„Problema ta, kad žmonės gali pateikti arba per daug, arba per mažai informacijos. Negali žinoti, ar jie tikrai sako tiesą, – sakė K. Zakašanskis. – Taip pat egzistuoja ir atminties paklaida, nes jie tikrai negali visko prisiminti.“

Dėl to, kad egzistuoja realių problemų, susijusių su šiuo tyrimu, pripažįsta ir Amerikos vėžio draugijos epidemiologijos mokslinių tyrimų mokslinė direktorė Mia Gaudet. Tiesa, ji pripažįsta, kad šis tyrimas tikrai atkreipia dėmesį į potencialią vėžio priežastį, kurią verta tyrinėti toliau.

„Bendros išvados atitinka tai, ką mes žinome apie potencialų virusų vaidmenį sukeliant vėžį, ir patvirtina tolesnių tyrimų būtinybę“, – sakė M. Gaudet.

Žmogaus papilomos virusas yra siejamas su gimdos kaklelio, burnos ertmės, išangės ir varpos vėžiu, nurodė mokslininkė. O hepatitai B ir C siejami su kepenų vėžiu. Tikėtina, kad kiti virusai gali būti susiję su kitomis vėžio formomis.

Seksualinė sveikata dėl vyraujančių tabu yra nepakankamai ištirta sritis. Nors šis tyrimas nėra idealus, jis padėjo gauti bent šiek tiek informacijos šioje srityje“, – pažymėjo M. Gaudet.

Kaip ten bebūtų, seksualiai itin aktyvūs žmonės turėtų pasitarti su savo gydytoju, pažymi L. Smithas.

„Rizikinga seksualine veikla užsiėmę žmonės turėtų pasitikrinti dėl lytiniu būdu plintančiu infekcijų ir turėtų su savo gydytoju atvirai aptarti galimybes sumažinti šią riziką, – sakė L. Smithas. – Tinkamų apsaugos priemonių naudojimas sumažins vėžio išsivystymo riziką.“

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (89)