„Plastinės nosies operacijos atliekamos ir dėl grožio, ir dėl sveikatos. Kartais nosies rekonstrukcijas reikia atlikti apsigimusiems vaikams, po ligų ar traumų – tuomet tai susiję ir su fiziologinėmis priežastimis. Kita vertus, nereikia nuvertinti grožio. Jei išvaizdos pokyčiai grąžina žmogui pasitikėjimą savimi, išlaisvina nuo kompleksų, pagerina psichologinę savijautą – tai jau puikus rezultatas. Netgi Pasaulio sveikatos organizacija sveikatą apibrėžia kaip fizinę ir psichologinę žmogaus gerovę“, – dalinasi mintimis gydytojas.

Patyrusio plastikos chirurgo teigimu, moterys dažniausiai kreipiasi norėdamos sumažinti nosį, panaikinti nosies kuprelę, suploninti, pakelti nosies galiuką, pakeisti nosies šnervių formą, kampą tarp nosies ir viršutinės lūpos. Vyrai įprastai siekia atkurti pažeistą nosį po traumų. Tokiu atveju tenka atkurti nosies pertvarą, sugrąžinti kvėpavimo funkciją. „Jeigu reikia, prieš operaciją konsultuojamės su gydytojais otorinolaringologais. Būna atvejų, kad pirmiausia reikia atlikti otorinolaringologinę (LOR) operaciją, ir tik po jos – rinoplastiką, tačiau dažniausiai viską atliekame vienos operacijos metu“, – pasakoja Renaldas Vaičiūnas.

Nosies operacija rekomenduojama žmonėms, kurie jaučia fizinį ar psichologinį diskomfortą dėl savo nosies formos ar dydžio, kurių nosis yra neproporcinga, lyginant su kitomis veido dalimis, kurių nosies galiukas yra per platus, per aukštai ar per žemai, taip pat turintiems nosies kuprelę ar kvėpavimo problemų dėl reikšmingai iškrypusios pertvaros. Tai invazinė rekonstrukcinė procedūra, kurios metu koreguojama nosies forma, esant indikacijoms atstatomas kvėpavimas nosimi.

Labai svarbu, kad nosies operacijai pasiryžęs žmogus turėtų kantrybės, būtų teigiamai nusiteikęs, o jo lūkesčiai būtų realistiški. „Grožis yra subjektyvi sąvoka. Gydytojo ir paciento grožio supratimas gali ženkliai skirtis. Plastikos chirurgas turi būti ir geras psichologas, kad išsiaiškintų, kas tiksliai pacientui nepatinka jo išvaizdoje – nosies dydis, forma, kuprelė, šnervių plotis – ir kokie jo lūkesčiai.

Visiems tinkančio nosies grožio etalono nėra ir negali būti, todėl kiekvienu atveju būsimi nosies pokyčiai modeliuojami individualiai, pagal paciento norus ir jo fiziologiją. Kaip plastikos chirurgui, man svarbu, kad būtų išlaikytos veido proporcijos – nosis turi derėti su veido forma. Puiku, kad šiais laikais konsultacijos metu, naudodamas modeliavimo programą, pacientui kompiuterio ekrane galiu parodyti, kaip jo veidas atrodys po operacijos. Būna, kad pacientas save įsivaizduoja visiškai kitaip. Tada kalbamės, projektuojame ir aptariame įvairius variantus, kol randame priimtiniausią“, – dalinasi patirtimi chirurgas.

Žmogaus pasitenkinimas rezultatu priklauso ne tik nuo pačios operacijos, bet ir nuo konsultacijos. Labai svarbu, kad pacientas suvoktų galimas rizikas. Kompiuterinė modeliavimo programa atvaizduoja veidą po nosies skeleto pakeitimo, tačiau ji negali įvertinti odos storio, elastingumo, poodinės ląstelienos ir randėjimo procesų. „Jeigu trumpiname nosį keturiais milimetrais, realiai ji gali sutrumpėti dviem ar trim, o gali būti, kad ir nesutrumpės visai. Tai priklauso nuo randėjimo procesų. Pacientas prieš operaciją turi būti apie tai informuotas, ir sutikti su šia rizika. Nors nosies korekcija bene populiariausia operacija pasaulyje, ir dauguma jų praeina sėkmingai, nei vienas chirurgas negali suteikti garantijos dėl rinoplastikos rezultato. Kuo daugiau laiko skiri viskam išaiškinti, galimiems rezultatams parodyti ir tinkamiausiam išrinkti, tuo mažiau klausimų būna vėliau. Jeigu pacientas iškart po operacijos bėga prie veidrodžio pasidžiaugti nauja nosimi, jis, deja, nesuprato to, kas buvo kalbėta“, – pasakoja gydytojas.

Pasak Renaldo Vaičiūno, operuojant nosį reikia atsižvelgti į tris dimensijas: aukštį, plotį bei ilgį, dirbama su kelių tipų audiniais: kaulu, kremzle, poodžiu. Patirtis nosies skeleto pertvarkymo operacijoms turi ypatingą vertę. Jeigu atlieki daug tokių operacijų, žinai, kaip persiformuoja audiniai, perpranti kitus dalykus, tada rinoplastika neatrodo labai sudėtinga.

Nosies skeleto pertvarkymo operacijos atliekamos taikant bendrinę nejautrą, įprastai jos trunka nuo pusantros iki trijų valandų. Operacijos gali būti atliekamos dviem būdais – atviru ir uždaru. „Atviros operacijos šiek tiek sudėtingesnės, reabilitacinis periodas ilgesnis, tačiau, aš visada sakau, kad gyvenime taip yra visur – kuo daugiau įdedi, tuo daugiau gauni. Galutinis rezultatas po atviros rinoplastikos yra lengviau prognozuojamas ir efektyvesnis“, – dalinasi patirtimi Renaldas Vaičiūnas.

Po operacijos ant naujai suformuotos nosies uždedamas išorinis įtvaras, kurį pacientas turi nešioti 1–2 savaites. Per šį laikotarpį suauga kaulai ir visiškai pranyksta susidariusios kraujosrūvos, atslūgsta patinimas. Šį laikotarpį rekomenduojama ramiai ilsėtis namuose. Nedarbingumo lapelio po šios operacijos pacientai negauna, reikia iš anksto planuotis atostogas. Gera žinia yra ta, kad gijimo metu nosies visai neskauda, tik ji ilgai būna kieta ir nejautri.

Rinoplastika yra viena sudėtingesnių plastinių operacijų. Todėl, kad ir ką koreguotume – nosies galiuką, šnerves ar nosies skeletą – rezultato reikės palaukti. Pirmuosius rezultatus vertiname tik praėjus pusmečiui, kai sugyja, surandėja operuojant traumuoti kaulai ir kremzlės, o minkštieji audiniai apgaubia ir prisitaiko prie naujai suformuoto nosies skeleto. Randinių audinių formavimasis ir brendimas trunka apie metus ar ilgiau, tik tada yra vertinamas galutinis estetinis operacijos rezultatas.

Kiekvieno žmogaus audiniai gyja skirtingai, todėl kartais pasitaiko, kad rezultatas yra ne visiškai toks, kokio buvo tikėtasi, ir reikia atlikti pakartotinę operaciją. Pasak gydytojo, kai kuriose šalyse pakartotinai operuojama apie 20 procentų nosių. Tiesa, dažniau atliekamos ne pakartotinės operacijos, o tam tikros korekcijos. „Visos problemos yra išsprendžiamos, reikia tik nebijoti apie tai kalbėti“, – baigdamas pokalbį pataria patyręs chirurgas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)