„Skausmas viršutinėje pilvo dalyje, ten kur įsivaizduojame, kad skauda skrandį, gali būti dėl daugybės priežasčių – dėl alkio, kai yra skrandžio uždegimas, opa, stemplės uždegimas, tulžies pūslės akmenligė, miokardo infarktas ar krūtinės angina, kasos uždegimas ir kita, – sako šeimos gydytoja E. Petrauskienė.

– Todėl priskirti šiuos skausmus tik „skrandžio skausmui“ nėra visai teisinga. Negalima visuomet pasakyti, kad šis skausmas yra nereikšmingas ir nepavojingas sveikatai.“

Gydytoja sako, jei užklupo sunki liga, skausmo intensyvumas skirsis.

„Skausmas nesumažės pavalgius, stiprės, keisis jo vieta, plis į kitus organus“, – pasakojo Antakalnio poliklinikos gydytoja.

Emilija Petrauskienė

E. Petrauskienė sako, kad skausmas gali pasireikšti įvairiu paros metu.

Jei žmogus ryte žmogus jaučia alkį ir skausmą viršutinėje pilvo dalyje, epigastriume, gali būti, kad yra skrandžio uždegimas, padidintas rūgštingumas.

„Taip pat ryte skausmas gali pasireikšti ir dėl nerimo sutrikimų – kai ruošiamasi į darbą ir nerimaujama dėl būsimos dienos, – pastebi gydytoja.

– Ši somatoforminė skausmo priežastis nėra reta, o ypatingai dažnai pasireiškia vaikams, besiskundžiantiems pilvo skausmais.“

Gydytoja sako, jei skausmas tampa stipresnis po valgio, tuomet galima įtarti opaligę ar kitus skrandžio, stemplės gleivinės pažeidimus.

„Taip pat esant tulžies pūslės akmenligei, tačiau šiuo atveju skausmas plinta link dešinio pašonkaulio, būna spazminis“, – sakė E. Petrauskienė.

Gydytoja sako, kad skausmas niekada nėra normalus procesas, jo jausti neturėtume. Tačiau E. Petrauskienė pabrėžia, kad ne visi skausmai yra pavojingi.

„Nepavojingi yra somatoforminiai skausmai, kylantys dėl nerimo, taip pat alkio skausmas, kurio gal net negalime pavadinti skausmu, nes jis nėra intensyvus. Tai daugiau nemalonus pojūtis nei skausmas ir greitai palengvėja pavalgius ar atsigėrus skysčių, – sakė šeimos gydytoja.

–Taip pat skrandžio skausmai atsirandantys dėl padidinto rūgštingumo, galbūt dėl lengvo lėtinio skrandžio gleivinės uždegimo nėra pavojingi. Jie pagerėja laikantis dietos, mitybos režimo, vengiant tam tikrų produktų. Tačiau verta prisiminti, kad jei skausmai stiprėja, nepadeda dietos korekcija, vertėtų kreiptis į gydytoją, kad būtų išaiškinta skausmo priežastis.“

Ar skausmas viršutinėje pilvo dalyje gali kamuoti vien tik dėl alkio?

„Žmonės alkio pojūtį gali jausti skirtingai. Tai neturėtų būti stiprus skausmas, tačiau nemalonus pojūtis gali būti. Žmonės skirtingai reaguoja į nemalonius pojūčius – vienas to pojūčio nesureikšmina, kitas gi gali tai jausti kaip skausmą“, – sako gydytoja.

E. Petrauskienė sako, kad pirmiausia reikėtų įvertinti skausmo intensyvumą, pobūdį, ar skausmas plinta kur nors, kokia yra bendra savijauta.

„Jei skausmas labai ūmus ir stiprus, niekada nejaustas, su papildomais simptomais – tikrai rekomenduočiau kreiptis pas gydytoją, – sakė šeimos gydytoja.

– Jei visgi tokie skausmai kartojasi, jie nėra stiprūs ir lengvai numalšinami užvalgius, tuomet galima įtarti lengvą sutrikimą ir rekomenduočiau koreguoti dietą – valgyti dažniau mažomis porcijomis, lengvai virškinamą maistą, vengti stiprios kavos, stiprios juodos ar žalios arbatos, nerūkyti, vengti alkoholinių gėrimų, ypatingai gazuotų, gazuotų gėrimų. Čia galioja bendros sveikos mitybos rekomendacijos.“

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (32)