Žaibas ir griaustinis nuo seno lietuviams ypatingas metas, dar ir dabar galima išgirsti įspėjimus, kad tik po pirmo griaustinio galima sėstis ant žemės ar maudytis vandenyje. Vaistininkai sako, kad tokie prietarai nėra neteisingi, iš tiesų atidaryti maudynių sezoną rekomenduojama tuomet, kai oro temperatūra bus ne žemesnė nei 20–22 laipsniai šilumos, o vandens – 18–20 laipsnių šilumos.

Nuo šiltojo metų sezono neatsiejami žaibai savo taikinių nesirenka, todėl juo gali tapti ir žmogus. „Eurovaistinės“ vaistininkas Laurynas Rukas sako, kad net ir atsigavęs po žaibo sukeltos elektros iškrovos žmogus gali jausti rimtus padarinius sveikatai.

„Visų pirma, gali būti pažeistos smegenys (smegenų sritys, atsakingos už tam tikrus centrus (klausos, atminties, regos), todėl dažnai žmogus atsigavęs po šios elektros iškrovos gali ne tik prarasti atmintį, bet ir skųstis koordinacijos sutrikimais“, – įspėja vaistininkas.

Ar tikrai reikia išjungti telefoną?

Egzistuoja daugybė mitų apie žaibų ir technologijų santykį, tačiau, pasak specialistų, kai kurie jų šiandien jau neaktualūs, nes gyvenimas yra stipriai pasikeitęs. Vienas iš tokių gajų mitų, jog telefonas veikia tarsi žaibolaidis, tačiau „Bitės“ atstovas sako, kad tai – netiesa.

„Didesnę žaibo grėsmę kelia neatsargus elgesys audros metu, o ne pats mobilusis telefonas. Žaibuojant nerekomenduojama eiti į lauką, o jei nėra kitos galimybės, reikia stengtis neatsidurti netinkamoje vietoje – ant aukštų vietovių, kur šalimais nėra kitų aukštesnių objektų, prie ar ant vandens telkinių, šalia medžių ar aukštų metalinių statinių, kurie yra puikūs elektros laidininkai. Būtent čia žmonės dažniausiai ir nukenčia nuo žaibo iškrovos“, – sako „Bitės Profas“ Karolis Špiliauskas.

Vaistininkas L. Rukas prideda, kad žaibuojant, jeigu tik turite galimybę, reiktų likti namuose, tačiau jeigu audra užklupo netikėtai, rekomenduojama vengti pavienių aukštų medžių ir kitų pavienių objektų, vandens telkinių, kurie gali tapti taikiniu elektros iškrovai.

Netikėtai užklupus audrai ir pradėjus žaibuoti, ypač, jeigu jaučiate stiprią baimę, vaistininkas įspėja, kad galite pajusti ir panikos simptomus. Tokiu atveju jis pataria giliai kvėpuoti ir pabandyti nusiraminti, atsitūpti ir suimti kelius, taip sumažinsite paviršiaus plotą.

Jaučiantiems stiprią baimę vaistininkai pataria išgerti pipirmėčių, melisų ar ramunėlių arbatos, kuri gali padėti šiek tiek nurimti.

Jeigu taip atsitiko, kad elektros iškrova pakenkė šalia jūsų esančiam žmogui, svarbiausia skambinti bendruoju pagalbos telefonu 112 ir klausyti specialisto rekomendacijų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (54)