PSO duomenimis, maždaug 13 proc. 15–49 metų amžiaus gyventojų pasaulyje – beveik 500 mln. – yra užsikrėtę 2 tipo herpes simplex viruso (HSV-2) sukelta infekcija. HSV-2 beveik išimtinai perduodamas lytiniu santykių metu ir sukelia lytinių organų pūslelinę. Infekcija sukelia pasikartojančius, dažnai skausmingus lytinių organų išopėjimus maždaug trečdaliui užsikrėtusiųjų.

1 tipo herpes simplex virusas (HSV-1) dažniausiai perduodamas per tiesioginį kontaktą su burnos gleivine ir sukelia burnos pūslelinę, pasireiškiančia skausmingomis opelėmis burnoje arba aplink ją. Tačiau HSV-1 gali būti perduotas oralinių lytinių santykių metu ir sukelti lytinių organų herpes infekciją.

PSO vertinimu, maždaug 67 proc. 0–49 metų amžiaus žmonių yra užsikrėtę HSV-1 – kas sudarė apie 3,7 milijardo žmonių visame pasaulyje. Dauguma jų turėjo burnos herpes infekciją, tačiau apskaičiuota, kad nuo 122 iki 192 milijonų žmonių turi lytinių organų HSV-1 sukeltą infekciją.

Herpesvirusinė infekcija ir ŽIV

Žmonės, gyvenantys su HSV-2 infekcija, turi mažiausiai tris kartus didesnę užsikrėtimo ŽIV riziką. Taigi, HSV-2 vaidina svarbų vaidmenį ŽIV plitime visame pasaulyje. Moterys yra imlesnės tiek HSV-2, tiek ŽIV infekcijai. Labiausiai HSV-2 infekcija paplitusi tarp PSO Afrikos regione gyvenančių moterų, turinčių didžiausią riziką užsikrėsti ŽIV.

Nepagydoma: reikalingi skiepai

PSO pranešime pažymi, kad herpesvirusinės infekcijos negalima išgydyti, o nntivirusiniai vaistai kaip acikloviras, famcikloviras ir valacikloviras gali padėti sumažinti simptomų sunkumą ir pasireiškimo dažnį, tačiau negali išgydyti infekcijos.

Visiems žmonėms, turintiems lytinių organų herpes infekcijos požymių, reikalingas didesnis informuotumas, geresnės galimybės gauti antivirusinius vaistus ir sustiprintos ŽIV prevencijos priemonės. Be to, būtinas geresnių gydymo ir prevencijos intervencijų vystymas, ypač kalbant apie skiepus nuo HSV infekcijos.

„Skiepai nuo HSV infekcijos padėtų ne tik apsaugoti milijonų žmonių, ypač moterų sveikatą ir gerovę visame pasaulyje, o taip pat galimai prisidėtų lėtinant ŽIV plitimą, jeigu būtų sukurti ir taikomi kartu su kitomis ŽIV prevencijos strategijos “, - PSO pranešime cituojama Pasaulio ŽIV, hepatitų ir LPI programų departamento direktorė dr. Meg Doherty.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (11)