Pagal 2020 m. Higienos instituto duomenis, šiuo metu Lietuvoje gyvena šimtai tūkstančių žmonių, sergančių lėtinėmis lygomis: kraujotakos sistemos ligomis, cukriniu diabetu, lėtinėmis apatinių kvėpavimo takų ligomis, piktybiniais navikais.

Susumuojant ligų atvejus, gauname daugiau nei 900 tūkstančius, tačiau reikia nepamiršti, kad vienas žmogus gali sirgti keliomis lėtinėmis ligomis.

„Dažnai yra galvojama, kad koronavirusas yra pavojingas tik 60 metų ir vyresniems asmenims. Tai nėra tiesa. COVID-19 taip pat pavojingas ir asmenims, turintiems gretutines ligas, o ypač kraujotakos sistemos, piktybinius navikus ar cukrinį diabetą, – feisbuke rašo LSMU profesorius M. Stankūnas. – Ar pagalvojote, kiek žmonių Lietuvoje turi šiuos susirgimus? Visi jie yra koronaviruso taikiklyje.“

Diabetas

Asmenims, sergantiems lėtinėmis ligomis, gydytojai primygtinai pataria ir karantino metu rūpintis savo sveikata: sveikai maitintis, pagal galimybes judėti, tęsti gydymą (konsultuotis su šeimos gydytoju ar gydytojais specialistais nuotoliniu būdų, nuosekliai ir toliau vartoti paskirtus medikamentus, jei reikia, prasitęsti receptą, pagal galimybes tęsti būtinas procedūras, be kurių liga gali progresuoti).

Karantino metu viena iš svarbiausių rekomendacijų vyresniems nei 60 ir sergantiems lėtinėmis ligomis – likti namuose.

Kaip dabar turiu vartoti vaistus dėl savo širdies ligos?

Tvarkingai vartokite paskirtus Jūsų kardiologo, arba šeimos gydytojo, vaistus. Pasikeitus būklei pasitarkite su kardiologu arba šeimos gydytoju dėl tolesnio vaistų režimo. Pasikonsultuoti ir gauti vaistų receptus pageidautina nuotoliniu būdu. Optimalu turėti 3 mėn. vaistų atsargas.

Jeigu susirgsiu COVID-19 infekcija, ar turėčiau atsisakyti kurių nors širdies vaistų?

Dabar socialiniuose tinkluose plinta nemažai klaidingos informacijos apie kraujospūdį mažinančių ir priešuždegiminių vaistų neigiamą poveikį užsikrėtusiems koronavirusu. Išanalizavus literatūrą, kuri apima tik tam tikras teorines prielaidas apie galimą koronaviruso sąveiką su ląstelių receptoriais (tyrimai tik su pelėmis), tvirtai teigiame, kad jokių patikimų įrodymų apie vaistų neigiamą poveikį nėra (ir praėjus tik 3 mėn. nuo naujo viruso atsiradimo negali būti).

Kaip ir daugelis autoritetingų Europos ir Jungtinių Amerikos Valstijų kardiologų ir kitų specialistų draugijų, rekomenduojame tęsti paskirtus gydytojų vaistus; jų nutraukimas gali būti labai pavojingas dėl lėtinių ligų paūmėjimo, naujo miokardo infarkto ar insulto išsivystymo. Be to, Pasaulinė Sveikatos organizacija ir Europos Vaistų agentūra paneigė žinutę apie ibuprofeno sąsają su koronaviruso infekcijos blogėjimu.

Koks turėtų būti mano fizinis aktyvumas?

Darykite kvėpavimo mankštą ir fizinius pratimus namie, jogos pratimus, naudokite svarelius, kilimėlį, guminį kamuolį, pratimų vaizdo įrašus. Jeigu Jūsų amžius <60 m., pasivaikščiokite gamtoje tokiose vietose, kur tarp žmonių yra didelis atstumas. Tačiau vyresniems nei 60 m. nerekomenduojama palikti namus be būtinos priežasties.

Kaip aš galiu apsaugoti save ir kitus nuo užsikrėtimo?

Apribokite socialinius kontaktus iki šeimos narių, laikykitės 2 metrų atstumo nuo kitų asmenų, kuo toliau nuo sergančiųjų. Esant COVID-19 protrūkiui nesilankykite viešose vietose, svečiuose, venkite viešojo transporto.

Jeigu šeimoje kartu gyvena seneliai, pasistenkite užtikrinti maksimalią jų izoliaciją nuo jaunesnių šeimos narių, venkite fizinio kontakto, kuo dažniau plaukite rankas ir valykite paviršius.

Objektai, kuriuos reikia dažnai valyti ir dezinfekuoti: stalai, durų rankenos, vonios ir tualetų įranga, telefonai, klaviatūros, planšetės. Plaukite rankas vandeniu ir muilu 20-30 sekundžių po apsilankymų parduotuvėse ir kitose viešose vietose. Dezinfekuokite rankas. Stenkitės neliesti akių, burnos, nosies.

Širdis

Jeigu mano būklė pablogėtų, ar gausiu pagalbos iš kardiologų?

Kardiologai ligoninėse pasiruošę teikti visas reikalingas skubias paslaugas, nepriklausomai nuo užsikrėtimo koronavirusu, tame tarpe gydyti miokardo infarktą, atlikti širdies zondavimą, implantuoti elektrokardiostimuliatorių, gydyti intensyvios terapijos skyriuje. Specialistai naudos asmeninės apsaugos priemones ir remsis gydymo protokolais, adaptuotais COVID-19 ekstremaliai situacijai. Taip pat vyks konsultacijos telefonu ir nuotolinis vaistų išrašymas. Prireikus bus skiriami vizitai laikantis ekstremalios situacijos ir karantino taisyklių. Saugant pacientus nuo užsikrėtimo ir mobilizuojant gydytojų pajėgas sunkiems ligoniams gydyti planinės konsultacijos laikinai atidedamos.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (50)