Pateikiame profesoriaus feisbuko įrašą.

„Užsikrėsti COVID-19 galima jau 2–3 paros iki simptomų pradžios. Tikėtina, kad iki 44 procentų pacientų užsikrečia būtent tuo laikotarpiu.

Viruso inkubacinis periodas – 5,2 paros (tai jau žinoma). Viruso išskyrimas nustatomas iki 21 paros (ankstesni stebėjimai patvirtina), bet užkrečiamumas smarkiai sumažėja praėjus 7 paroms nuo simptomų atsiradimo pradžios“, – rašo prof. V. Kasiulevičius.

Vytautas Kasiulevičius

Šeimos gydytojas taip pat pateikė svarbios informacijos pacientams – žmonėms, užsikrėtusiems virusu.

„Šie duomenys labai svarbūs. Jeigu turėjote kontaktą (kaip rodo nauji duomenys, apie jį galite irgi nežinoti), dauguma jūsų pirmas 2–3 paras negalite užkrėsti kitų, tačiau vėliau, netgi dar nesirgdami, jau galite užkrėsti kitus, – rašė profesorius.

– Labiausiai užkrečiate kitus žmones 2–3 dienas iki susirgdami ir dar savaitę, kai simptomai jums jau pasireiškia (kosite, skauda gerklę, karščiuojate, vargina raumenų skausmai ir nuovargis).

Praėjus ligos savaitei, tikimybė užkrėsti kitą asmenį tampa nedidelė, bet visgi išlieka net iki 21 dienos nuo susirgimo pradžios, t. y. nuo pirmų ligos požymių atsiradimo.“

Komentaruose profesoriaus klausta, ar nereikėtų saviizoliuotis ne 14 dienų, o 21, o medikams būtų verta testuotis ne kas 7, o 5 dienas?

Prof. V. Kasiulevičius atsakė: „Karantinas, jeigu nesusergi 14 dienų, netgi kai prasidės mūsų trūkumas, užteks 7 dienų, nes vidutinis inkubacinis periodas – 5 paros. Jeigu susergi, gali užkrėsti iki 21 dienos. Testuoti logiška kas 5 dienos“, – rašė VU profesorius.

Lietuvoje nustatyti 48 užsikrėtimo COVID-19 atvejai.

Pasaulyje užsikrėtusiųjų 245641; mirčių 10051; pasveiko 88450.

Koronavirusai – tai didelė grupė virusų, kurie gali sukelti įvairias ligas. Dažniausiai koronavirusai sukelia lengvas ar net besimptomes infekcijas, tačiau gali sukelti ir sunkias kvėpavimo takų infekcijas. Naujajam koronavirusui būdingi į gripą panašūs simptomai: karščiavimas, kosulys, dusulys ir kiti kvėpavimo sutrikimai. Sunkesniais atvejais naujasis koronavirusas sukelia plaučių uždegimą, sunkų ūmų respiracinį sindromą, inkstų nepakankamumą ar mirtį.

Kaip galima apsisaugoti nuo koronavirusinių infekcijų? Rekomenduojama laikytis standartinių ligos plitimą mažinančių priemonių: dažnai plauti rankas su šiltu vandeniu ir muilu, laikytis kosėjimo, čiaudėjimo etiketo (kosėti ar čiaudėti prisidengus vienkartine servetėle arba į sulenktos alkūnės vidinę pusę), laikytis saugaus maisto ruošimo (ypač naudojant termiškai neapdorotą mėsą, kiaušinius), vengti artimo sąlyčio su visais, kam yra pasireiškę kvėpavimo takų ligos simptomai, pavyzdžiui, kosulys, čiaudulys.


Daugiau informacijos dėl naujojo koronaviruso galima teirautis:

- Karštąja koronaviruso linija tel. 1808 (pasireiškus gripui būdingiems ligos simptomams – karščiavimui, kosuliui, gerklės skausmui ar pasunkėjusiam kvėpavimui – po kelionės į užsienio šalis ar po kontakto su tikėtinu koronaviruso nešiotoju; norint pasikonsultuoti, kilus klausimų) – visą parą visoje Lietuvoje, nemokamai;

- Nacionalinio visuomenės sveikatos centro karštąja linija tel. +370 618 79984 ir +370 616 94562 (visą parą);

elektroniniu paštu koronavirusas@sam.lt.

Mobilių koronaviruso patikros punktų žemėlapis
Rokomendacijos Lietuvoje koronaviruso karantino metu

Draudimai Lietuvoje koronaviruso karantino metu
Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (197)