Didžiausia galima problema – užkrėsti šiuo virusu kitus, ypač žmones su silpna imunine sistema, rašoma straipsnyje livescience.com.

„Jei esate užsikrėtę ir kontaktuojate su žmonėmis, keliate jiems grėsmę, – teigė infekcinių ligų gydytojas Stanley Deresinskis iš Stenfordo medicinos klinikos. – Būtent dėl to virusas ir plinta.“

Toliau nurodytos penkios klaidos gali pabloginti pavojingo viruso protrūkį.

1. Sirgdami nesiizoliuojate nuo žmonių

Jei esate ar įtariate, kad užsikrėtėte naujuoju koronavirusu, jei jaučiate nestiprius simptomus – neaukštą temperatūrą, kosulį ar nestiprų gerklės skausmą, Ligų kontrolės ir prevencijos centrai (LKPC) rekomenduoja izoliuotis. Jaučiant stipresnius simptomus, kaip antai, aukštą temperatūrą, silpnumą, mieguistumą, dusulį, būtina kreiptis į medikus.

Kaip skelbiama LKPC pranešime, sergantys COVID-19 virusu, gali užkrėsti kitus. Būtent todėl rekomenduojama šiuos pacientus izoliuoti ligoninėje ar jiems izoliuotis namuose (priklausomai nuo ligos sunkumo), kol pajus pagerėjimą ir nebebus grėsmės užkrėsti kitus.

Vasario 28 d. „Live Science“ duoto interviu metu Harvardo universiteto Nacionalinio pasiruošimo vadovų iniciatyvos asocijuotasis direktorius Ericas McNulty sakė, kad į karantiną reikia žiūrėti rimtai: „Daugeliui retkarčiais tenka dirbti iš namų, ir tai nereiškia, kad esate įkalinti savo namuose. Tačiau šiuo atveju – esate. Sutinkate likti namuose.“

Jeigu gyvenate su kitais žmonėmis ar turite naminių gyvūnėlių, nepamirškite savęs izoliuoti ir nuo jų. Kol kas nepranešama apie COVID-19 sergančius naminius gyvūnėlius, bet užsikrėtusiems asmenims verčiau laikytis atokiau nuo gyvūnų, kol paaiškės daugiau informacijos apie virusą. Vadinasi, kurį laiką neglostykite savo augintinių, nesileiskite jų laižomi ir nešerkite savo maistu. Jeigu sirgdami negalite išvengti naminių gyvūnėlių ar kitų gyvūnų, prieš kontaktą su jais ir po jo nusiplaukite rankas ir dėvėkite apsauginę veido kaukę.

2. Tikite sąmokslo teorijomis, bet ne sveikatos priežiūros specialistais

Socialiniuose tinkluose ir net kai kuriuose naujienų portaluose pilna sąmokslo teorijų ir klaidingos informacijos, nepaisant kai kurių įmonių ir platformų, įskaitant „YouTube“, „Facebook“ bei „Amazon“, pastangų užkirsti tam kelią.

Jeigu žmonės įtikės šiomis teorijomis, pavyzdžiui, kad virusas yra apgaulė ar ne toks pavojingas sveikatai, susirgę asmenys gali nuspręsti savęs neizoliuoti. Taip pat derėtų skeptiškai reaguoti į artimųjų, draugų ar pažįstamų kalbas. „Dėdė Harry vargu ar geriau už LKPC žino, ką galima ir ko negalima daryti“, – aiškino E. McNulty.

3. Ieškote alternatyvių gydymo būdų

Jeigu žmonės serga, tačiau, užuot izoliavęsi ar ieškoję moksliniais tyrimais patvirtintos medicinos pagalbos, vaikosi vadinamųjų alternatyvių gydymo būdų, jie gali „kelti papildomą riziką visuomenei“, – pareiškė S. Deresinskis. Kol kas vakcinos nuo COVID-19 nėra, todėl saugokitės teiginių apie įvairius vaistus, įskaitant česnaką, šeivamedžių sirupą, vitaminą C ir... pramoninį baliklį – visų šių priemonių veiksmingumas prieš naująjį koronavirusą buvo paneigtas, remiantis portalu factcheck.org, kurį sukūrė Pensilvanijos universiteto Annenbergo viešosios politikos centras.

4. Nesilaikote geros higienos reikalavimų

Galbūt tai nuskambės kaip akivaizdi tiesa, bet gera higiena – varginantis darbas. Visgi ji yra labai svarbi, todėl pateikiame LKPC rekomendacijas:

  • venkite kontakto su sergančiais asmenimis;
  • nelieskite savo akių, nosies ir burnos;
  • jei sergate, likite namuose;
  • kosėdami ar čiaudėdami prisidenkite veidą popierine nosine ir paskui ją išmeskite į šiukšlių dėžę;
  • valykite ir dezinfekuokite dažnai liečiamus daiktus ir paviršius įprastais buitiniais valikliais ar šluostėmis;
  • jeigu jums pasireiškė COVID-19 būdingi simptomai, dirbate sveikatos priežiūros srityje ar rūpinatės sergančiu asmeniu, dėvėkite veido kaukę;
  • mažiausiai 20 sekundžių plaukite rankas muilu ir vandeniu, taip pat galite naudoti rankų dezinfekavimo skystį, kurio sudėtyje yra bent 60 proc. alkoholio.


Remiantis 2008 m. žurnale „American Journal of Public Health“ išspausdintos metaanalizės rezultatais, pirmiau nurodyti veiksmai kvėpavimo takų ligų plitimą sumažina 21 proc. Kitų tyrimų išvados rodo, kad plautis rankas skatinančios programos sumažina sergančių moksleivių skaičių

5. Kaupiate veido kaukių ar respiratorių atsargas

Įprastos chirurginės kaukės neapsaugo nuo koronaviruso, nes tvirtai neprisispaudžia prie veido ir nosies (akių visai neapsaugo) ir nesulaiko mažyčių viruso dalelių, įskaitant SARS-CoV-2. Daug geresnę apsaugą užtikrina respiratorius N95, tačiau gyventojams nepatariama kaupti ir šių gaminių atsargų.

„Svarbu suprasti, kad respiratoriai N95 naudojami tik sveikatos apsaugos įstaigose, – vasario 28 d. „Live Science“ duoto interviu metu priminė dr. Robertas Glatteris, Niujorko ligoninės „Lenox Hill“ skubios pagalbos gydytojas.

Sveikatos priežiūros specialistai ir kiti žmonės, kuriems reikia veido kaukių ar respiratorių, įskaitant sergančius COVID-19 ir jų slaugytojus, negalės gauti šių gaminių, jeigu eiliniai gyventojai be reikalo juos pirks.

Apskritai kalbant, geriausias būdas įveikti virusą – pakeisti savo elgseną. „Žmonių veiksmus galima kontroliuoti gerokai labiau negu virusą, – teigė E. McNulty. – Virusui neįsakysi ką nors padaryti. Su juo nepavyks derėtis ar susitarti. Jam nebaisios piktos žinutės „Twitter“. Virusas elgsis taip, kaip užkoduota jo genuose.“

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (42)